به گزارش مركز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمين اسلامي از محققين و مفسرين قرآن كريم، در نشست تخصصي بررسي شيوه هاي "تفسير تسنيم"، در نمایشگاه قرآن با اشاره به مسئله روش شناسي تفسير قرآن، اظهارداشت: روش تفسير قرآن يعني راهي كه مفسرين قرآن طي مي كنند تا مراد خداوند را از الفاظ قرآن كشف و آن را به مردم برسانند.
وي افزود: تفسير پلي است براي رسيدن به مراد خداوند از الفاظ قرآن كريم كه گاهي از روش تفسير قرآن به شيوه و منهج تفسير قرآن نيز تعبير مي شود.
این محقق و پژوهشگر ادامه داد: روش تفسير با گرايش تفسيري متفاوت است؛ گرايش تفسيري يك مفسر به اين معنا است كه هر مفسري به دليل توانايي ها، مهارت ها و علاقه اي كه نسبت به علوم مختلف دارد، تفاسيرش رنگ و بوي علائق او را مي دهد؛ بنابراين برخي تفاسير فقهي، برخي عقلي، اجتماعي، فلسفي و يا حتي عرفاني هستند.
وي با اشاره به شيوه "تفسير تسنيم" بيان داشت: اگر بخواهيم در كوتاه ترين عبارت شيوه تفسيري حضرت آيت الله جوادي آملي را در تاليف "تفسير تسنيم" بيان كنيم، بايد بگوييم تفسير ايشان « منهج اجتهادي جامع» است.
حجت الاسلام والمسلمين اسلامي اضافه كرد: « منهج» ، به معناي روش است و تفاسير قرآن به دو دسته عمده تقسيم مي شوند، برخي اجتهادي و برخي ديگر صرفاً به بيان روايات مي پردازند، در تفسير روايي مخاطب با مطالعه روايات اجمالاً به تفسير آيات دست مي يابد و مفسر خودش استنباط، تحليل و اجتهادي در تفسير ندارد.
وي با بيان اين كه تفسير نورالثقلين از تفاسير روايي و صرفاً بيان روايات است، اظهارداشت: تفسيرهايي مانند الميزان و تسنيم، اجتهادي هستند و هرگز قابل مقايسه با بسياري از تفاسيري كه تنها به بيان روايات پرداخته اند، نيستند، اين دو تفسير به لحاظ اجتهادي و ارائه متد هاي نوين تفسيري مايه فخر شيعه هستند.
اين محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: گرچه در اين تفاسير نيز از روايات استفاده شده است، ولي محتواي تفاسير داراي بررسي و تحليل و اجتهاد مفسر است و نتيجه گيري هاي تفسيري مفسر در جاي جاي اين نوع تفاسير به چشم مي خورد.
وي با اشاره به روش تفسير حضرت آيت الله جوادي آملي، بيان داشت: در روش تفسيري معظم له سه روش جزئي به صورت زيرمجموعه اي وجود دارد كه با تجميع اين سه روش، تفسير ايشان را جامع مي نامند،
وي با بیان این که اولين روش جزئي، تفسير قرآن به قرآن است كه در اين تفسير استفاده شده است، گفت:
معظم له معتقد هستند بهترين روش تفسير قرآن، تفسير قرآن به قرآن است كه روش اهل بيت(ع) در تفسير قرآن بوده و علامه طباطبايي نيز از اين روش بهره برده اند.
حجت الاسلام والمسلمين اسلامي تصريح كرد: شیوه دوم، تفسير قرآن به سنت است در اين روش ذيل آيات قرآني احاديث پيامبر اكرم(ص) و اهل بيت(ع) درباره تفسير اين آيات بيان شده است كه كمك شاياني در فهم آيات دارد؛ براین اساس "تفسير تسنيم" در جاي جاي آيات از اين نوع تفسير نيز بهره برده است.
وي ادامه داد: سومين شيوه تفسير قرآن به عقل است؛ همان عقلي كه به وسيله آن خدا، نبوت، معاد و ... اثبات مي شود و مي تواند در تفسير برخي آيات قرآن از آن بهره برد؛ "تفسير تسنيم" داراي همه اين شيوه ها و اجزاي سه گانه است؛ بنابراين اين تفسير را اجتهادي جامع مي نامند.
وي در پايان با اشاره به دعاي 42 صحيفه سجاديه اظهارداشت: اين دعا، دعاي ختم قرآن است كه امام سجاد(ع) بعد از تلاوت قرآن همواره به خواندن اين دعا مبادرت داشتند و يكي از جملات اين دعا اين است كه "خدايا قرآن را وسيله اي براي ما قرار بده تا با آن به شريف ترين منزگاه ها و جايگاه هاي انساني دست يابيم".