پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

یکی از خواسته‌های معظم‌له از مجموعه حوزه علمیه، ایجاد و راه اندازی کرسی‌های نظریه پردازی توسط فضلا و فقهای برجسته می‌باشد که متاسفانه تا کنون عملی نشده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمد غروی در گفت‌وگو با مرکز خبر حوزه با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درخصوص ولایت مطلقه فقیه اظهار داشت: اصل ولایت فقیه اجماع بین علمای شیعه، حتی برخی ادعای ضرورت را در محور قرار داشتن ولی فقیه جامع الشرایط با حدود و اختیارات امام معصوم‌(ع) دارند، با این تفاوت که امام معصوم‌(ع) از منبع عصمت دستورات شارع مقدس را به مردم می‌رساند ولی؛ ولایت فقیه از طریق قوه اجتهاد، دستورات شارع مقدس را تبیین می‌نماید.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه نظام ولایت مطلقه فقیه را یکی از جامع ترین نظام‌های دنیا دانست و گفت: دستگاه ولایت فقیه به دلیل انعطاف پذیری که دارد یکی از جامع ترین نظام‌ها بشمار می‌ورد و تبعیت از ولایت مطلقه مانند تبعیت از ائمه معصومین‌(ع) بر همگان لازم است.

وی افزود: مشهور بین فقهای شیعه ضرورت ولایت فقیه را از دو جنبه « حسبیه» و «نیابت از امام معصوم» برای سامان بخشیدن به امور مسلمانان از طریق ولایت تشریعی می‌دانند که اختیارات امام معصوم را نیز دارا می‌باشد و همین امر علت به اشتباه افتادن عده ای درحدود و اختیارات ولی فقیه شده است .

عضو جامعه مدرسین حوزه تصریح کرد: اطلاقی که در کلام حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری مطرح می‌شود به معنای این نیست که ولایت مطلقه فقیه می‌تواند حلال خدارا به حرام و حرام الهی را به حلال تبدیل نماید، بلکه لفظ «مطلقه» در کلام امام وتعبیر رهبرمعظم انقلاب یعنی انعطاف پذیری دستگاه ولایت با سایر دستگاههای تصمیم ساز برای ایجاد بستر مناسب پیش برد اهداف عالی نظام اسلامی است.

حجت الاسلام والمسلمین غروی با اشاره به «احکام سلطانیه» ابراز کرد: یکی از مواردی که ولایت مطلقه فقیه می‌تواند بصورت مستقیم وارد عمل شده و احکامی را که عموم ادله فقهی مانند «لاضرر ولاضرار فی الاسلام» با عناوین ثانویه ذکر کردند را با توجه به شرایط اقتضای زمان و مکان و با بررسی مبانی فقهی و اصولی آن احکام، مورد بررسی قرار دهد و هر کدام که به تقوی نزدیکتر و منافع نظام اسلامی را تامین نماید تغییر دهد.

وی با بیان این که همه باید تابع ولایت فقیه باشیم، افزود: احکامی که توسط ولی فقیه مسلمین به عنوان نائب امام زمان (ع) و براساس مقاصد الهی بصورت کارشناسی مورد بررسی قرار می‌گیرد در اختیار دستگاهها و مسئولین و همه مردم قرار می‌گیرد که تبعیت از این اوامر برای همگان لازم است.

عضوجامعه مدرسین در ادامه با اشاره به انتظارات مقام معظم رهبری ازحوزه علمیه ابرازکرد: یکی از خواسته‌های معظم‌له از مجموعه حوزه علمیه، ایجاد و راه اندازی کرسی‌های نظریه پردازی توسط فضلا و فقهای برجسته می‌باشد که متاسفانه تا کنون عملی نشده است.

حجت الاسلام والمسلمین غروی بااشاره به کرسی‌های نظریه پردازی موجود در حوزه، تصریح کرد: کرسی‌های نظریه پردازی که در رشته‌های فلسفه، کلام و برخی رشته‌های دیگر در حال برگزاری است به علت برخوردار نبودن از سطح علمی کافی و استفاده نکردن اساتید برجسته و محوری حوزه، نتوانسته است جایگاه خودش را در میان نخبه‌ها وفقهای برجسته حوزه پیدا نماید.

وی افزود: کرسی‌های نظریه پردازی حوزه علمیه باید از سطح کارشناسی به سطوح کارشناسی ارشد و دکتری ارتقا داده شود و با استفاده از فقهای برجسته، توان و استعداد حوزه بیش از پیش برای مسئولین و دست اندر کاران تصمیم ساز کشور ثمرات آن را احساس نمایند.

عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه تاکید کرد: مسئولین حوزه علمیه باید در ارائه کرسی‌های نظریه پردازی با درگیر کردن بزرگان فقهی حوزه، جدیدترین مسائل مستحدثه را مورد واکاوی قرار دهند و نتیجه این نشست‌ها را به مراجع عظام تقلید که محور حوزه محسوب می‌شوند گزارش داده و آنها را در روند کرسی‌های نظریه پردازی قرار دهند.

وی با بیان اینکه باید در کنار مباحث تخصصی مانند اقتصاد از اساتید دانشگاه باید استفاده نمود، افزود: یکی از راه‌های موفقیت در کرسی‌های نظریه پردازی تخصصی مانند، اقتصاد ومسائل بانکی استفاده از اساتید برجسته و خبره دانشگاه است که باید مسئولان حوزه علمیه با تدابیری که می‌اندیشند از نظرات متخصصین دانشگاه هم برای تبین جهات مختلف این مباحث استفاده نمایند.

حجت الاسلام والمسلمین غروی در ادامه با اشاره به فعالیت‌های انجمن‌های علمی حوزه، خاطر نشان ساخت: انجمن‌های علمی حوزه بستر مناسبی برای کرسی‌های نظریه پردازی به شمار می‌رود که باید مسئولین این انجمن‌ها فقهای برجسته ای که از لحاظ رتبه پایین تر از مراجع هستند باشند و این فقها هم زیر نظر مراجع تقلید، مباحث کرسی‌ها را مورد بررسی و کارشناسی‌های لازم را با توجه به تخصص‌های که دارند قرار دهند .

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha