یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

اولین شماره از دو فصلنامه «پژوهشنامه» با محوریت مطالعات تطبیقی فرهنگ اسلام در ایران از سوی پژوهشکده فرهنگ اسلام و ایران دانشگاه شهید باهنر کرمان، منتشر شد.

به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبرحوزه، این نشریه، نخستین شماره خود را با رویکرد علمی- پژوهشی به خوانندگان، در حوزه علوم انسانی ارائه کرده است.

«معاد از دیدگاه اسلام و مسیحیت» عنوان مقاله‌ای به قلم آقای یدالله بهمنی مطلق و خانم مهری گلشنی منفرد است که در آن با اشاره به این که معاد، یکی از اصول ادیان ابراهیمی است، که با موضوع انسان‌شناسی، پیوند محکمی دارد.

این مقاله در پایان نتیجه می‌گیرد با توجه به وجود اختلاف در حوزه انسان‌شناسی، در باب معاد نیز، در دین اسلام و مسیحیت، آرای مختلفی وجود دارد، علمای علم کلام و همچنین فلاسفه اسلامی، اکثرا قائل به معاد روحانی و جسمانی یا روحانی- جسمانی هستند اما با وجود آیاتی، دال بر معاد جسمانی و روحانی در کتاب مقدس، علمای مذهبی مسیحی بر معاد جسمانی تاکید دارند.

«مقایسه پرستش فردی و اجتماعی» عنوان دیگری از مقاله‌ای است که به قلم دکتر سید سعید زاهد، نگاشته شده است، نویسنده در این موضوع تصریح می‌کند که نگاه متداول به پرستش، بیشتر به محتوا، شکل عبادت و انواع آن، آن هم در فرد، می‌باشد تاکنون کمتر به پرستش اجتماعی و به ساز و کاری که بر پرستش حاکم است توجه شده است، این مقاله تلاش دارد، روشن کند، پرستش در فرد و در جامعه چگونه اتفاق می‌افتد و چرا و چه چیزی را انسان و یا جامعه می‌پرستند طبق منظر ارائه شده، پرستش در دو سطح فردی و اجتماعی، محقق می‌شو و در این نگاه، چرایی و چگونه پرستش درهر دو سطح مورد توجه قرار می‌گیرد.

«ادیان، نماز و آثار معنوی آن با رویکردی تطبیقی» یکی دیگر از عناوین مقالات این نشریه می‌باشد که از سوی محمد نجاریان، ارائه شده است.

در نماز یک عمل تربیتی مستمر و یک نیایش بسیار سازنده شمرده شده است، که سابقه آن به نخستین روز ظهور ادیان آسمانی، می‌رسد.

همه پیامبران الهی، مامور بودند که نماز را بر پار دارند و آن را به فرزندان و امت خود سفارش کنند؛ البته در بین اقوام ملل مختلف، شکل و شیوه اقامه نماز، متفاوت بوده است این مقاله در پی آن است تا نماز را در ادیان مختلف بررسی کرده و آثار معنوی آن را شرح دهد و در این میان از شعر شاعران بر جسته فارسی هم بهره برده است.

عناوین دیگر مقالات در این نشریه، شامل«بررسی واژه درخت در قرآن بر اساس رویکرد زبان‌شناسی زیست محیطی، مقاله‌ای از محمد رضا اصلانی و محمد عموزاده»، «چگونگی شکل‌گیری مساجد و تفاوت‌های کالبدی آن با عبادت گاه‌های سایر ادیان، کنیساها و کلیساها، پژوهشی از لیلا پهلوان‌زاده» «نقش الهیات سلبی در وحی‌شناسی خاورشناسان و بررسی تطبیقی آن با دیدگاه متفکران سلمان، به قلم حامد شیواپور» و «درآمدی تطبیقی بر بیوگرافی (سرگذشت‌نامه) و اتو بیوگرافی (خود سرگذشت‌نامه) با تاکید بر ادبیات اسلامی ایرانی، تحقیقی از آقایان: شیرزاد طایفی، رضا دادگر و علی‌رضا پورشبانان» می‌باشد.

در ضمن، چکیده مقالات به زبان انگلیسی نیز، به خوانندگان ارائه شده است اولین شماره از دو فصلنامه «پژوهشنامه» به صاحب امتیازی، پژوهشکده فرهنگ اسلام و ایران و مدیر مسئولی، حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سید حسین حسینی، در 155 صفحه و با قیمت سه هزار هشتصد تومان منتشر شده است.

علاقمندان جهت ارتباط با نشریه می‌توانند به نشانی: کرمان، بزرگراه امام خمینی‌(ره) میدان افضلی‌پور، دانشگاه شهید باهنر، پژوهشکده فرهنگ اسلام و ایران مراجعه و یا مکاتبه نمایند و با تلفن 3233708 با پیش شماره 0341 تماس بگیرند.

پایگاه اطلاع‌رسانی www.rciic.ir در دسترس علاقمندان می‌باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha