یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

تحقیق تقلیدی و تکراری به عنوان مهمترین آسیب، پژوهش‌های حوزوی را تهدید می‌کند و حوزویان باید در عرصه پژوهش نوآور، تحول گرا و تأمل مدار باشند.

حجت الاسلام محمد علی محمدی، محقق و پژوهشگر تاریخ و معارف اهل بیت(ع)، با اشاره به فرارسیدن هفته پژوهش و فناوری گفت: آنچه با توجه به شرایط کنونی ارزیابی می‌شود، ضرورت حضور حوزه در عرصه‌های مختلف پژوهشی و علمی و پاسخ گویی به نیازهای مختلف امت اسلام و حتی جهان است.

این محقق و پژوهشگر حوزوی با اشاره به این که مهمترین آسیبی که پژوهش‌های حوزوی را تهدید می‌کند، تحقیق تکراری و پژوهش تقلیدی است، افزود: حوزه باید در عرصه پژوهش نوآور، تحول گرا و تأمل مدار باشد.

وی، علمای شیعه را مرزداران علم و حقیقت و دین مردم دانسته و تاکید کرد: این مرزداری و پاسداری جز با تلاش‌های علمی و تحقیقاتی و پژوهش در علوم و معارف اهل بیت(ع) حاصل نمی شود.

حجت‌الاسلام محمدی با اشاره به سیره امام صادق(ع) در تشویق و ترغیب شاگردان خود به تحقیق و پژوهش، ادامه داد: شاگردانی که با تحقیق و تلاش علمی به سطحی می‌رسیدند که به مناظره و گفت وگو با دشمنان اهل بیت(ع) می‌پرداختند، مورد علاقه و محبت امام صادق(ع) بودند و امام بارها آنها را تشویق می‌کرد.

این محقق و پژوهشگر حوزوی اضافه کرد: اگر امروز طلبه ای در این عرصه گام بردارد و با تحقیق و پژوهش سطح علمی خود را ارتقا داده و توانایی پاسخ گویی به شبهات روز را داشته باشد، یقیناً امام زمان‌(عج) از او راضی خواهد بود.

وی با اشاره به حدیثی از امام علی(ع) درباره اهمیت تحقیق و پژوهش، گفت: طبق فرمایش امام علی(ع) هیچ روش و منشی بهتر از تحقیق نیست، اگر طلاب، فضلا، محققان و مبلغان می‌خواهند بهترین راه را در زندگی پیش بگیرند، باید به تحقیق روی آورند.

عضو پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به ضرورت توجه به پژوهش، ابراز داشت: یکی از مسائلی که بر اهمیت پژوهش می‌افزاید، ضرورت شناخت مهمترین مسائل مورد نیاز جامعه است؛ در جامعه امروز هزاران مشکل و نیاز خرد و کلان وجود دارد که باید با تحقیق و پژوهش پاسخ آنها را داد.

حجت‌الاسلام محمدی ادامه داد: نیازهای جامعه فراوان است و طلاب و فضلای جوان باید با انتخاب مهمترین و حساس ترین نیازها و مشکلات جامعه، کمک کار نظام اسلامی باشند؛ البته در این زمینه ضرورت مسئله یابی یکی از مهمترین ویژگی‌های پژوهش است.

وی، ضرورت زمان شناسی را یکی دیگر از ویژگی‌های پژوهش خوب و اثر گذار عنوان کرد و ادامه داد: امروز در عصری قرار داریم که سطح علمی جامعه بالا است و مواجهه مردم با مقالات و کتاب‌های مختلف سطح دانش جامعه را بالاتر برده و به همین اندازه باید سطح پژوهش‌های حوزوی نیز ارتقا یابد.

این محقق و پژوهشگر حوزوی خاطرنشان ساخت: محققین باید بهترین موضوع را انتخاب و سعی کنند نیازی از نیازهای جامعه اسلامی را در پژوهش خود پاسخ دهند.

وی تحقیق مسئله محور را مهمترین معیار تحقیق اثر گذار دانسته و گفت: چنین تحقیقی مورد رجوع مردم خواهد بود و با نوآوری‌های ارائه شده در آن به خوبی می‌تواند نیازهای جامعه را پاسخ داد.

حجت‌الاسلام محمدی در پایان، بهره مندی از منابع صحیح، اصیل و قوی در تحقیق را یکی از عوامل مهم غنای تحقیق برشمرد و خاطرنشان کرد: تحقیقی که از منابع اصیل استفاده نکند، مورد اقبال جامعه علمی و حتی مردم قرار نمی‌گیرد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha