به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلاموالمسلمین سید علی عماد معاون پژوهش حوزههای علمیه امروز در نشست خبری با اصحاب مطبوعات و رسانههای ارتباط جمعی به مناسبت هفته پژوهش با ارائه فعالیتهای پژوهشی معاونت پژوهش حوزه گفت: این معاونت در زمینه اعطای امتیاز و مجوز به مجلات علمی، نیاز سنجی و اولویت پژوهشی، نقشه جامعه علمی حوزه، تدوین نقشه راه برای توسعه دانش، تشکیل مرکز امور نخبگان، تشکیل کانون استعداد پژوهشگر برتر، ساماندهی حمایت از نشریات و مراکز پژوهشی، اقدامات خوبی را به دست آورده است.
دبیر شورای اعطای مجوزهای علمی حوزه، در خصوص اعطای مجوز به نشریات علمی و تخصصی افزود: در این زمینه چهار کمیسیون، انجمن ها و قطبهای علمی، نشریات واحدهای پژوهشی، کرسیهای نظریهپردازی و کمیسیون نقد و مناظره تشکیل شده است.
وی ادامه داد: مجوز و اعتبار 5 نشریه نهایی شده و 5 نشریه هم در مراحل گذراندن ارزیابی خود در کمیسیون نشریات هستند و چند نشریه نیز در شورای اعطای مجوزهای امتیازات علمی در حال بررسی میباشد و 5 نشریه مجوز نهایی خود را در آذرماه جاری در شورای عالی حوزههای علمیه تصویب کرد.
حجتالاسلام والمسلمین عماد به فعالیتهای انجمنهای علمیه حوزه اشاره کرد و یادآور شد: انجمنهای علمی حوزه بر اساس آییننامه جدید شورای عالی حوزههای علمیه تطبیق داده شدهاند و درحال حاضر 15 انجمن علمی فعالیت دارند و تا پایان سال سه انجمن دیگر مجوز خود را دریافت خواهند کرد.
معاون پژوهش حوزههای علمیه با بیان اینکه انجمنهای فقه و حقوق اسلامی، مهدویت، حدیث و مطالعات اجتماعی چهار انجمن جدید هستند که به تصویب شورای عالی حوزه رسیده و فعالیت دارند اذعان نمود: انجمن اصول و فقه، تبلیغ، ارتباطات، هنر و رسانه در کمیسیونها نظر کارشناسی خود را انجام دادهاند و احتمالاً انجمن اصول فقه در یک مطالعه تبدیل به مجمع عالی فقه شود.
*آییننامه قطبهای علمی تدوین میشود
وی به قطبهای علمی در معاونت پژوهش اشاره کرد و با اذعان اینکه نتوانستهایم اقدامی جدی در این زمینه داشته باشیم اما آییننامههای آن در دست تهیه است گفت: قطبهای علمی نهادهایی هستند که یک استاد برجسته با کمک چند نفر از کسانی که ردههای دانشیاری را گذراندهاند و یا در آن حد هستند، گرد هم آمده و یک موضوع را واکاوی و مورد بحث و بررسی قرار میدهند.
حجتالاسلام والمسلمین عماد به مطالبات مقام معظم رهبری از بخش پژوهش حوزه اشاره کرد و افزود: تیم کارشناسی از معاونت پژوهش محورها، نقطه نظرها، موضوعات و بیانات مقام معظم رهبری را مورد مطالعه و تحلیل قرار داد و بعد از شناسایی طبقه بندی صورت گرفت.
وی ادامه داد: مجموعه دیدگاهها و بیانات معظمله در 11 محور اصلی و بیش از 20 زیرفصل شناسایی و مستند سازی شد.
معاون پژوهش حوزه با بیان اینکه نظام پژوهش حوزه تماماً در اختیار مرکز مدیریت حوزههای علمیه نیست بلکه بخشی از آن مربوط به حوزههای خواهران و جامعةالمصطفی میباشد خاطرنشان کرد: گزارش جامعی از مجموعه دیدگاهها و بیانات مقام معظم رهبری در بخشهای مختلف منتشر خواهد شد.
وی ادامه داد: سالروز سفر مقام معظم رهبری به حوزه علمیه قم، حوزه علمیه 7 نشست در بخش آموزش، پژوهش، تبلیغ، فرهنگی و تهذیب، ساماندهی، نظام و امور بینالملل برگزار کرد و مدیران و مسئولان گزارشهای خود را در حضور صاحبنظران بیان کردند و این مسایل بررسی شده که نتیجه آن ظرف 15 روز آینده منتشر خواهد شد.
دبیر شورای اعطای مجوزهای علمی حوزه همچنین به اصلاح برنامه آموزشی سطح یک حوزه در راستای مطالبات مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: بعد از مطالعه دو ساله، تغییر تحول آموزشی سطح یک حوزه با تاکید مقام معظم رهبری تمام مراحل تصویب خود را گذرانده است.
وی ادامه داد: همچنین در این راستا، در معاونت تبلیغ سیاستگذاریهای خوبی شد و در بخش بینالملل معاونت بینالملل شکل گرفته و حوزه تعامل خوبی با نظام و در سطح ملی و بینالمللی انجام داده است.
حجتالاسلام والمسلمین عماد اضافه کرد: مطالعات جدیدی در خصوص چیستی و چگونگی راه نقشه دانش، انجام دادهایم و راه کلان نظام علمی حوزه در حال اجرا است و از پیشرفت خوبی در این زمینه برخورداریم.
وی به کلان طرح نیازسنجی پژوهشیهای حوزه و تاکید مقام معظم رهبری به این نیازها اشاره کرد و اظهار داشت: در راستای پاسخگویی به نیازها، نیازسنجی به جدیت انجام میشود و تا امسال نسخه نیازسنجی فقه با 1200 عنوان موضوع ارایه میشود که حجم قابل توجهی از سئوالات فقه حکومتی که دغدغه مقام معظم رهبری میباشد در این زمینه نیازسنجی و شناسایی شده است.
معاون پژوهش حوزه ادامه داد: یازده نیازسنجی در موضوعات اقتصاد، مطالعات سیاسی، کلام، فلسفه، تفسیر، تاریخ، علوم سیاسی، علوم تربیتی، روانشناسی و غیره مورد مطالعه قرار گرفته و یا در دست مطالعه است که 100 صاحبنظر علمی درگیر این کار هستند.
وی ساماندهی نشریات علمی و تخصصی حوزه را مورد توجه قرار داد و یادآور شد: 11 نشریه علمی تخصصی در پایگاههای علمی جهان(ISI) نمایهسازی شده است و این تعداد به 300 درصد افزایش پیدا خواهد کرد.
معاون پژوهش حوزههای علمیه اضافه کرد: در حال حاضر در حوزه دین 166 نشریه فعال است که از این تعداد 91 نشریه حوزوی هستند که توسط خود حوزویان مدیریت یا تامین منابع راهبردی میشوند.
وی در فعالیت بخش نشریات یادآور شد: در سال گذشته ایده تشکیل خانه نشریات ارایه و مورد حمایت معاونت پژوهش قرار گرفت و هیأت موسس تاسیس و اساسنامه آن نوشته شد و امسال نیز در یک انتخابات با هیأت موسس مسئولیت را به هیأت مدیره واگذار کرد و هیأت مدیره خانه نشریات علمی حوزه انتخاب شدند.
حجتالاسلام والمسلمین عماد با بیان اینکه در بخش سازماندهی مراکز پژوهشی اقدامات خوبی شکل گرفته و نمایشگاه مشکات زمینه خوبی در این زمینه فراهم نمود بیان داشت: در بخش تربیت نیروی انسانی کار از ابتدا آغاز شده؛ تفاهمنامه حوزه علمیه با وزارت علوم تحقیقات و فناوری و معاونت پژوهش و راهبردی ریاست جمهوری و مرکز پژوهشهای اسلامی مجلس منعقد شده است که 13 مورد آن مربوط به امر پژوهش است.
وی به کرسیهای آزاداندیشی و نظریهپردازی نقد و مناظره اشاره کرد و گفت: به طور متوسط 80 نشست علمی از سوی حوزه انجام میشود و آییننامه نحوه نشستهایی علمی را طراحی کردهایم که در اختیار مراکز قرار خواهد گرفت.
حجتالاسلام والمسلمین عماد با بیان اینکه متولی برگزاری کرسیهای آزاداندیشی حوزه نیست، بلکه زمینه را برای برگزاری آن آماده میکند افزود: چهار طبقهبندی در کرسیهای آزاداندیشی وجود دارد که عبارتند از کرسی نقد و مناظره، کرسی نظریهپردازی، کرسی نوآوری و کرسی آزاداندیشی، که برگزاری هر کدام نیاز به چارچوب و روش خاص خود دارد.
وی به نحوه تاسیس مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر اشاره کرد و گفت: در گذشته برای ساماندهی به امور نخبگان دفتری تاسیس شد که در تصویب ساختار معاونتها مجدداً این دفتر مورد بحث و بررسی قرار گرفت و دفتر به مرکز امور نخبگان و استعدادهای برتر ارتقاء پیدا کرد.
حجتالاسلام والمسلمین عماد اظهار داشت: این مرکز در دو بخش، حوزهشناسی و حوزه حمایت، ماموریت دارد که برای پیگیری اساسنامه و مشخص شدن هیأت امنا، شورای عالی هیأت امنای موقت تعیین کرد.
وی ادامه داد: شورای عالی حوزههای علمیه ساختار نهایی و شرخ وظایف را در آبان ما در دستور کار قرار داد و بعضی از موارد تصویب شدو کمسیون دائمی نیاز به بررسی داشت که با تصویب آن در آینده نزدیک هیأت امنای اصلی دایر خواهد شد.
معاون پژوهش حوزه، با بیان اینکه دفتر مطالعات پژوهش در صدد تکمیل بانک اطلاعات پژوهشگران است یادآور شد: در تمام مدارس بالای 60 نفر یک نماینده پژوهشی داریم و در مدارس سطح 2 معاونت پژوهش دایر است چرا که پژوهش و آموزش دو پدیده هستند که از همدیگر جدا نمیشوند.
حجتالاسلام والمسلمین عماد، پژوهش را بخش محروم برشمرد و خاطرنشان کرد: معاونت پژوهش در جهت اصلی راه حرکت کرده است با توجه به موانع متعددی که بوده قدمهای خوبی برداشته است و پژوهشگران ما عمدتاً با هزینه خود کار انجام میدهند و از بودجه ملی پژوهش سهم مشخصی به حوزه علوم انسانی واگذار نشده است.