یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

نخستین دلیل وحدت شیعه و سنی، آیات قرآن است که مسلمانان را از نزاع و تفرقه نهی می‌کند؛ نزاع شیعه و سنی از وحدت به دور است و موجب بروز مشکلات گسترده ای در جهان اسلام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد حسن زمانی، شب گذشته در دومین کرسی آزاداندیشی حوزه علمیه قم که از سوی دفتر امور فرهنگی معاونت تهذیب حوزه‌‌های علمیه در مدرسه علمیه فیضیه برگزار شد، پس از سخنان شش نفر از طلاب موافق و مخالف وحدت شیعه و سنی، اظهار داشت: نظرات مطرح شده در این نشست، با توجه به این که آزاداندیشی است، ‌نظر فردی و شخصی می‌باشد و مربوط به مذهب نیست.

وی با بیان این که هیچ کدام از نظرات مطرح شده، مخالف اصل وحدت نیستند، بلکه اختلاف در شیوه وحدت میان شیعه و سنی می‌باشد، ادامه داد:‌ این که مشاهده می‌شود، ‌برخی علمای شیعه با این شیوه وحدت مخالفت، مخالفت این‌ها به دلیل برداشتی است که درباره وحدت دارند.

 

* سطوح مختلف وحدت

وی با اشاره به تعارف مختلف در سطوح مختلف وحدت، اظهار داشت: ابتدایی‌ترین تعریف از وحدت ، هم‌زیستی مسالمت‌آمیز ودوری از نزاع و جنگ میان پیروان مذاهب اسلام، همراه با التزام پیروان هر  مذهب به قوانین و ارزش‌های مذهب خود است.

وی افزود: دومین تعریف از وحدت، آشنایی فریقین با واقعیت‌ و فقه یکدیگر است که شناخت‌های اشتباه در این عرصه باید زدوده شود.

معاون بین‌الملل حوزه‌های علمیه ادامه داد: امروز اعتقادات نادرستی به شیعه نسبت داده می‌شود که لازم است علمای اهل‌سنت با تعامل و آشنایی با عقاید و فقه شیعه، نگاهی درست به مذهب شیعه داشته باشند  و شبهات موجود در این عرصه برطرف شود.

وی خاطرنشان کرد: امروز بیشترین دعوا و نفرت نسبت به شیعه به دلیل جهل و شناخت نادرست است که بر طرف شدن این شبهات، می‌تواند اوضاع را متفاوت کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی در تعریف مرحله دیگری از وحدت شیعه و سنی اظهار داشت: در این مرحله، همکاری در عرصه‌های مشترک در منافع مشترک است. دفاع دربرابر دشمن مشترک، همکاری‌‌های اقتصادی، علمی و دانشگاهی و... عرصه‌های مشترکی است که می‌توان در آن همکاری و تعامل داشت. البته در گذشته، تعامل و همکاری دینی نیز میان علمای شیعه با اهل‌سنت وجود داشت.

 

* در تبادل نظر با  اهل‌سنت نگرانی نداریم

وی عالی‌ترین تعریف و مرحله از وحدت شیعه و سنی، را تبادل نظر و اعتقادات دانسته و گفت: تبادل نظر و ارائه دلایل طرفین برای آرای عقیدتی و فقهی، نوع عالی وحدت است؛ باید به جایی رسید که اهل سنت و شیعه حرف‌های یکدیگر را بشنوند تا ذهن حقیقت‌جو  آنچه را که  بهتر است، ‌برداشت کند؛ ما که نگرانی در این عرصه نداریم.

عضو هیئت علمی جامعة‌المصطفی در ادامه به بیان دلایل ضرورت وجود وحدت شیعه و سنی اشاره کرد و افزود:‌ نخستین دلیل، آیاتی قرآن است که مسلمانان را از نزاع و تفرقه نهی می‌کند؛ نزاع شیعه و سنی از وحدت به دور است و موجب بروز مشکلات گسترده می‌شود.

* توسعه و پیشرفت در سایه وحدت محقق می شود

وی با بیان این که پیشرفت و توسعه در سایه وحدت انجام می شود، تصریح کرد: اهل سنت و شیعیان در پاکستان و افغانستان، سال‌ها با هم نزاع دارند، همین مسئله باعث شده که به هیچ تکنولوژی و پیشرفتی نرسند، ولی ملت ایران،‌ نزاع را کنار گذاشت و در سایه وحدت به انرژی هسته‌ای و تکنولوژی دست یافت؛ به گونه‌ای که در بسیاری از علوم، در رتبه بالای جهانی قرار دارد.

معاون بین‌الملل حوزه‌های علمیه، با تأکید بر این که میان «دیدگاه» و «اظهار» باید تفاوت قائل باشیم، ادامه داد: بیان حرفی که موجب تحریک و نزاع و جنگ شود، معقولانه نیست.

وی، سیره اهل‌بیت(علیهم‌السلام) را دلیل دیگری بر اتحاد شیعه و سنی معرفی کرد و گفت: امام صادق(ع)  در میان ائمه اطهار(علیهم‌السلام) بیشترین شاگرد را داشتند که تعداد آنها حدود 4هزار نفر بوده و اسامی آنها نیز در برخی کتب آمده است. آنچه مهم  است‌، این که اکثریت آنها از علما و محدثان اهل‌سنت بودند؛ امام  صادق(ع) با سیره و رفتار خود، به گونه‌ای عمل می‌کردند که علمای سنی مرید ایشان می‌شدند.

معاون بین‌الملل حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: امروز وظیفه داریم که ببینیم اهل‌بیت(علیهم‌السلام) چگونه رفتار می‌کردند و چگونه سخن می‌گفتند که میان شیعه و سنی وحدت وجود داشت.

وی، دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) درباره ضرورت وحدت شیعه و سنی و تأکید مقام معظم رهبری و تحریم ایشان مبنی بر اهانت به  مقدسات اهل‌سنت، را دلیل دیگری بر ضرورت وحدت شیعه و سنی معرفی کرد.

عضو هیئت علمی جامعة المصطفی ادامه داد: اولویت در اصول فقه، مسئله دیگری در این عرصه است؛ چگونه است که در قرآن وحدت با ادیان وجود دارد، ولی ما در وحدت مسلمانان اختلاف داریم؟ چگونه می‌شود باید با ادیان دیگر در عرصه‌های مشترک وحدت داشته باشیم، ولی میان مذاهب اسلامی در عرصه‌های مشترک وحدت نداشت؟

وی با بیان این که ایمان دارای مراتبی است، گفت:‌ بر اساس آیات قرآن و روایات، ایمان دارای مراتبی است که پایین‌ترین آن اعتقاد قلبی به شهادتین است و عالی ‌ترین آن نیز ایمان به امامت ائمه اطهار(علیهم‌السلام) می‌باشد که مخصوص شیعیان است. بنابراین مشترکات، وجود وحدت امری ضروری است.

 

* دستاوردهای وحدت برای شیعیان

این کارشناس در بخش سوم سخنان خود درباره نگرانی‌های مخالفان شیوه‌های وحدت، اظهار داشت: باید به برخی که وحدت شیعه و سنی را لغو می‌دانند گفت: وحدت  فواید زیادی دارد؛ به گونه‌ای که بسیاری از اهل‌‌سنت پای این انقلاب ایستادند و کمک کردند که انقلاب پیروز و حفظ شود؛ وجود 50 عالم سنی شهید در کردستان گواه این سخن است.

وی، بیداری اسلامی و توجه مسلمانان جهان به شیعیان را دلیل دیگری بر منفعت وحدت شیعه و سنی برشمرد و اذعان داشت: توجه مسلمانان به پیام بیداری رهبر معظم انقلاب و حضور علما و بزرگان اهل‌سنت در کنفرانس وحدت اسلامی، نشان دهنده اهمیت جایگاه شیعه در میان اهل سنت است.

حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی افزود: به رسمیت شناختن مکتب تشیع، انتشار کتاب‌های شیعیان در الازهر مصر و راه‌اندازی کرسی فقه شیعی در الازهر، نمونه‌هایی از دستاوردهای وحدت شیعه وسنی می‌باشد.

وی با اشاره به این که برخی وحدت شیعه وسنی را برای تشیع خطرناک می‌دانند، ادامه داد: تنها مسئله‌ای که وجود دارد، گرویدن اهل‌سنت به مکتب تشیع است؛ همچنین وحدت به معنی از دست دادن مواضع نیست،‌بلکه وحدت بیان مؤدبانه آموزه‌‌ها می‌باشد.

 

* خداوند ریشه دشمنان اهل‌بیت(ع) را می‌خشکاند

معاون بین الملل حوزه‌های علمیه همچنین درباره «تبری» نسبت به دشمنان اهل‌بیت(علیهم‌السلام)، گفت: اگر کسی نسبت به اهل‌بیت(ع) در گذشته و حال، ظلم کرده باشد، باید نسبت به آن تبری بجوید، جمع کثیری از اهل‌سنت نسبت به این بزرگواران محبت دارند؛ به گونه‌ای که در برخی عرصه‌ها از ما جلو افتاده‌اند.

وی با بیان این که امروز در کره زمین، خداوند ریشه ناصبی را برانداخته است، گفت:‌ درکل جهان، معاندان اهل‌بیت(علیهم‌السلام) انگشت‌شمار هستند.

حجت‌الاسلام والمسلیمن زمانی درباره دیدگاه‌های وهابیت نسبت به تشیع، اظهار داشت: وهابیت عقیده دارند که شیعیان مشرک هستند،‌ولی درباره اهل‌بیت(علیهم‌السلام) در سخنرانی‌های رسمی و خطبه‌های نماز جمعه و...، فضائل اهل‌بیت(علیهم‌السلام) را می‌گویند.

معاون بین الملل حوزه‌های علمیه در پایان خاطرنشان کرد: معتقدان به وحدت در میان اهل‌سنت با ما همراه هستند و نسبت به وحدت شیعه و سنی تأکید دارند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha