به گزارش خبرگزاری حوزه، حضرت آیتالله مکارم شیرازی ظهر امروز در ادامه تفسیر خود در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) در تبیین ادامه آیات سوره مبارکه احزاب گفتند: در این سوره، بعد از این که خداوند درباره منافقان سخن گفته، به تبیین ویژگیهای مؤمنانی که در کنار پیامبر(ص)بودند، پرداخته است.
ایشان با بیان اینکه اکثریت لشکر اسلام در جنگ احزاب را مؤمنان واقعی تشکیل میدادند، افزودند: هنگامی که مؤمنان لشکر دشمن را دیدند، گفتند که این وعدهای است که خدا و پیامبر(ص)، آن بشارت دادهاند و وعدهدادهاند ما پیروز میشویم.
این مرجع تقلید با بیان این که ممکن است برخی سؤال کنند، چطور میشود یک صحنه موجب ترس و آشکار شدن چهره نفاق برخی و موجب قوت قلب و ایمان بیشتر افراد شود، گفتند: نتیجه باران که در باغ یا زمین حاصل خیز میبازد و بارانی که در شورهزار میبارد، متفاوت است، حال آنکه باران یکی است؛ تنها تفاوت این دو در قابلیتها میباشد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی درباره این که وعده خدا و پیامبر چه زمانی بوده است؟ گفتند: عدهای از مفسران بیان داشتهاند که پیش از آغاز جنگ، خداوند به پیامبر(ص) درباره این جنگ و شکست دشمن خبر داده بود و زمانی که مؤمنان این لشکر عظیم را دیدند، درستی وعده الهی را مشاهده کردند.
ایشان افزودند: عدهای دیگر از مفسران وعده خداوند را در آیه 214 سوره بقره بیان میکنند که خداوند در این سوره بیان داشته است: آیا شما مسلمانان گمان کردهاید به همین آسودگی وارد بهشت میشوید و حوادث سختی که برای گذشتگان واقع شد، بر شما واقع نمیشود؟ برای بهشتی شدن، باید زحمتها را تحمل کنید و با هوای نفس و دشمنان دین بجنگید و حلال وحرام را مراعات کنید.
معظمله با بیان اینکه این وعده خداوند برای مؤمنان در آن روز متجسم شد، گفتند: خداوند به همین سادگی بهشت جاوید را به افراد نمیدهد؛ انسان باید در این راه زحمت بکشد، واجب و حرام را رعایت کند، امتحانات زیادی پس دهد و مشکلات راتحمل کند.
ایشان درباره دیدگاه سوم در این عرصه بیان داشتند: بر اساس این دیدگاه، خدا بارها به مسلمانان وعده پیروزی داده است؛ از جمله در آیه 55 سوره نور بیان داشته است که ما وعده دادیم که بندگان صالح وارثان روی زمین خواهند شد. البته تحقق کامل این وعده در موقع ظهور ولی عصر(عج) است که سرتاسر کره زمین در اختیار مؤمنان قرار دارد ولی قبل از آن نیز به صورت مقطعی در جامعه ایجاد میشود.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی به آیه23 سوره احزاب اشاره کردند و با بیان این که در این آیه خداوند به گروه خاصی از مؤمنان اشاره میکند، تصریح کردند: گروهی از اصحاب و یاران پیامبر(ص) شخصیتهایی بودند که عهد و پیمانی که با خدا بستند، پای عهد و پیمانشان ایستادند؛ برخی شهید و برخی نیز در انتظار شهادت در میدانهای دیگر حضور داشتند و از مسیرشان ابداً منحرف نشدند.
ایشان با بیان این که مصداق اصلی این آیه امیرمؤمنان و خاندان ایشان بودهاند، گفتند: الآن هم این آیه میتواند صادق باشد که جمعیتی رفتند در انقلاب و جنگ تحمیلی شربت شهادت نوشیدند، گروههایی دیگری نیز هستندکه آماده جانبازی و شهادت میباشند.
این مرجع تقلید در تعریف «و ما بدلو تبدیلا» گفتند: این عبادت در آیه 23 سوره احزاب، بیان میکند که اینها هرگز مسیرشان را عوض نکردند. از روز اول که با پیامبر(ص) بیعت کردند، تا آخر در همان خط بودند. بنابراین، مهم این است که انسان مسیرش را تغییر ندهد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در پایان افزودند: برخی هستند که انسانهای خوبی هستند، ولی زمانی که میدان امتحان پیش میآید و یا پول حرام زیادی به دست میآید یا مقام مهمی که صلاحیت آن را ندارند پیش میآید، پاهایشان میلرزند.
15 / 313