یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

مهدویت شناسنامه شیعه و وحدت‌بخش ادیان است و در شرایطی که جهان در بحران معنویت به سر می‌برد و همگان منتظر راه نجات هستند مهدویت می‌تواند راه نجاتی برای جهان و مسیری برای گسترش علوم اهل‌بیت‌(ع) باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام‌ و المسلمین غلام‌رضا بهروزلک در نشست علمی "چالش‌های شیعه در جهان معاصر" که در موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا‌(ع) قم برگزار شد، طی سخنانی به بررسی وضعیت شیعه در جهان کنونی پرداخت و اظهار داشت: شیعه در معنای عام خود شامل شیعیان امامی ایران، اسماعیلیه در پاکستان و هندوستان، زیدیه در یمن و دیگر انواع آن در سراسر جهان می‌باشد، اما مرکز ثقل اصلی این مذهب و خصلت برجسته سیاسی شیعه امامیه ایران است.

وی با ارائه تعریفی از ژئوپولوتیک شیعه افزود: طبق برخی تعاریف، شیعیان به چند گروه شامل عدم تاثیر اجتماعی مثل اسماعیلی‌ها، تاثیرات محدود مثل شیعیان یمن و تاثیر زیاد و فعال مثل شیعیان ایران، عراق و لبنان تقسیم می‌شوند، از طرفی می‌توان شیعیان را به در گروه سیاسی و اعتقادی هم تفکیک کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم‌(ع)، تشیع سیاسی را برجسته‌تر از انواع دیگر عنوان کرد و گفت: شیعه سیاسی همواره مواضعی علیه خلافت داشته و خلصت اعتراض‌گونه خود را حفظ کرده است؛ این گروه را می‌توان به وضوح بعد از انقلاب اسلامی ایران به صورت کاملا تفکیک شده مشاهده کرد.

وی با اشاره به جایگاه شیعه سیاسی و با بیان به این‌که تشیع سیاسی امروز از سیاست‌های راهبردی جمهوری اسلامی ایران است، گفت: تکیه بر این محور باعث شده که ایران در انقلاب خود پیروز شود و امروز با استفاده از فرهنگ و ذخایر غنی به مبارزه با کفر ادامه دهد در صورتی در بسیاری از کشورها شیعیان به این صورت نیستند.

این محقق و پژوهشگر حوزوی ادامه داد: ایران از به خاطر موقعیت استراتژیک خود در چهار راه قاره‌های جهان واقع شده و این مهم باعث شده بود تا ایرانیان به راحتی بتوانند با ملل دیگر تعامل برقرار کرده و به ترویج علوم اهل‌بیت‌(ع) اهتمام ورزند که این امر باعث گسترش شیعیان در جهان شده است، اما با توجه به پراکندگی شیعیان در دنیای کنونی و نبود آمار رسمی، نمی‌توان میزان دقیق شیعیان جهان را اعلام کرد، هر چند که به طور متوسط آمار شیعیان جهان بین 300تا 500میلیون نفر از که 40 درصد تمرکز این گروه در ایران می‌باشد.

وی ادامه داد: با بررسی این آمارها ما شاهد این مسئله هستیم که شیعیان در جهان در حال گسترش و قوت گیری هستند.

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین بهروزلک در بخش دیگری از سخنان خود به بیان نقاط قوت شیعه پرداخت و گفت: ماهیت اعتراض آمیز و اعتقادی و عقلانی بودن شیعه از مهمترین خصوصیات است؛ در حالی که در جامعه امروز که رو به عقلانیت می‌رود در دنیای اهل سنت شاهد تفکر عقل‌گریزی هستیم که این مهم زنجیری برپاهای این مذهب است.

وی، تجربه تشکیل حکومت اسلامی و قدرت سازماندهی را از دیگر ویژگی‌های بارز تشیع خواند و ادامه داد: قدرت سازمان‌دهی تشیع با محوریت مراجع و علما از دیگر ویژگی های بارز این گروه است که در هیچ گروه ادیان یا مذاهب دیگر مشاهده نمی‌شود که در این زمینه می‌توان به انقلاب مصر اشاره کرد که مردم به خیابان‌ها آمده و قیام کردند ولی به خاطر نبود رهبری و عدم نقش کلیدی علما فردی مجهول‌الحال سرکار آمده که بازیچه دست دیگران است.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در بخش دیگری از سخنان خود با نگاهی به وضعیت فعلی جهان و آینده آن، به فرصت‌های پیش روی تشیع اشاره کرد و نگاه جهان شمول شیعی در قالب مهدویت را از جمله بهترین فرصت‌ها برشمرد و ادامه داد: مهدویت شناسنامه شیعه و وحدت‌بخش ادیان است و در شرایطی که جهان در بحران معنویت به سر می‌برد و همگان منتظر راه نجات هستند مهدویت می‌تواند راه نجاتی برای جهان و مسیری برای گسترش علوم اهل‌بیت‌(ع) باشد.

این محقق و پژوهشگر حوزوی تاکید کرد: موعود‌گرایی امری کاملا عقلانی و مطابق با ساختارهای روز است؛ ما در عصری زندگی می‌کنیم که بر تکنولوژی و توسعه پایدار است و ما می‌توانیم از آن برای ایجاد وحدت استفاده کنیم.

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین بهروزلک با تاکید بر این‌که عقلانیت مثبت از دیگر فرصت‌های پیش روی شیعه است، گفت: دنیای امروز بدون شک خالی از ایدئولوژی بوده و دچار نسبی گرایی است؛ عصر حاضر دوره بحران معناست و پوچی و نسبی‌گرایی شدید در آن حاکم است که نمونه بارز آن جامعه غرب است؛ اما در شیعه دارای ایدئولوژی محکم بوده و برجستگی عقلانیت شیعه بر همگان مبرهن است؛ لذا ما باید معارف ناب اسلامی را که مطابق با فطرت تمام انسان‌هاست به جهانیان ارائه کرده و مطمئن باشیم که قطعا جواب می‌گیریم.

وی در بخش پایانی سخنان خود اشاره‌ای نیز به تهدیدهای پیش روی شیعیان کرده و ابراز داشت: عدم تسلط به ابزار و امکانات روز از اولین تهدیدهاست که خوشبختانه طی چند سال اخیر ما در کشور خود این مهم را پشت سر گذاشته و به وسایل روز بیشتر مجهز شده‌ایم.

استاد دانشگاه باقرالعلوم‌(ع) عدم نگاه جهانی را یکی دیگر از این تهدیدها خواند و افزود: عدم نگاه جهانی در قالب نگاه مردم و مسئولان، قابل بررسی است که باید در این زمینه یک برنامه‌ریزی جهانی انجام شود؛ مقام معظم رهبری نیز در سفر به قم  بر نگاه جهانی تاکید کردند.

وی، عدم نگاه آینده محور را تهدید دیگری دانسته و گفت: متاسفانه ما چنان عمل می‌کنیم که گویی فقط صرفا امروز است؛ در حالی که ما باید برای آینده خود نیز برنامه‌ جامعی داشته باشیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha