حجت الاسلام والمسلمین قاسم خانجانی، استادیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به ویژگی های تمدن نبوی، گفت: توحید، مهم ترین ویژگی تمدن نبوی و پیام اسلام است که شاکله اصلی دین را تشکیل می دهد.
وی افزود: در زمان بعثت پیامبر(ص)، ادیان و فرقه های دینی با آموزه های غیر اصیلی چون تثلیث (اب و ابن و روح القدس) و ثنویت (دو خدای پنداری خیر و شر) یا چندگانه پرستی و پرستش مظاهر طبیعی (خورشید، ستاره، ماه ) و یا در سطح نازل تر آن، پرستش بت هایی که از سنگ و چوب مس و طلا و مانند آن ساخته شده بودند، بشر را در سرگردانی عمیقی فروبرده بودند و پیامبر اکرم(ص) در چنین فضایی مامور به ابلاغ پیام توحیدی اسلام شدند.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: مبنا و پایه تمدنی که پیامبر اعظم(ع) برای بشریت از سوی خالق متعال بنیان نهادند، توحید بود و این مبنا از ابتدا تا رحلت حضرت، در سخن و کلام و گفتار و منش و رفتار ایشان حکمفرما بود؛ با این مبنا بود که ایشان تمام بت های آن زمان را فروریختند و به تاسیس بنیان تمدنی الهی و توحیدی بر روی زمین، پرداختند.
این محقق و پژوهشگر حوزوی افزود: بدون شک پیامبر(ع) در راستای حرکت در چنین مسیری هیچ گونه مماشات و سازشکاری با حاکمان و افراد ذی نفوذ و افرادی که سعی داشتند به هر نحو ممکن ایشان را از این رسالت منصرف کنند، روا نمی دانستند و در هر زمان و مکان، پیام توحیدی خویش را بازگو می کردند.
هیچ چیزی جز نگاه توحیدی، انسان را به رستگاری نمی رساند
استادیار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه یادآور شدند: نبی گرامی اسلام(ص)، از ابتدای ابلاغ پیام الهی، "لااله الاالله" را رمز نجات بشریت عنوان کردند و اعلام داشتند که هیچ چیزی جز نگاه توحیدی، نمی تواند انسان را به رستگاری برساند و هر چیزی غیر از آن، برای بشریت مضر و عامل مفاسد گوناگون فردی، اجتماعی، رفتاری و... است.
حجت الاسلام والمسلمین خانجانی افزود: چنین نگاه و مبنایی باعث شد تا منافع تمام قدرت ها و تفکر ها و گروه ها، احزاب و قبایل و افراد بسیاری به خطر بیافتد و همگی در مقابل پیامبر(ع) و این حرکت توحیدی قرار بگیرند.
وی اضافه کرد: یکی از سرسخت ترین دشمنان پیامبر(ص) در طول سیزده سال بعثت و دوران هجرت، قبیله خود پیامبر(ص) یعنی قریش بود؛ حتی مساله خویشاوندی که در میان اعراب جایگاه بسیار مهمی دارد نیز موجب نشد که برخورد آنان با این جریان شکل منعطفی داشته باشد و پیامبر(ص) نیز در مقابل آنان انعطاف نداشتند و فعالانه به ابلاغ پیام و ماموریت توحیدی خویش می پرداختند.
حجت اسلام والمسلمین خانجانی خاطرنشان کرد: امثال ابولهب و ابوسفیان، با وجود داشتن خویشاوندی با پیامبر(ع)، به سبب حضور در هرم قدرت و به دلیل این که پیام نبوی با منافع سیاسی و اقتصادی آنان در تضاد بود، در مقابل پیامبر(ع) موضع گرفتند و همین مساله باعث ادامه تقابل جریان حق و باطل شد که در ادامه تقابل های جریانات غیر همسو با پیام دینی پیامبران الهی بود؛ این تقابل در سراسر زندگی حضرت وجود داشت و حتی پس از ایشان نیز همچنان وجود دارد.
وی، رحلت پیامبراعظم(ص) را خسرانی غیرقابل جبران برای بشریت عنوان کرد و گفت: این معنا و مفهوم در کلام گهر بار امام علی(ع) پس از رحلت نبی مکرم اسلام(ص) به روشنی قابل دریافت است که ایشان فرمودند «پدرو مادرم فدای تو که با رفتن تو پیوند و ارتباطی قطع شد که با مرگ هیچ احدی این ارتباط و پیوند قطع نمی شد«؛ حضرت در ادامه توضیح دادند که این ارتباط در حقیقت ارتباط بشر با خالق و منبع وحی بود که با رحلت پیامبر(ص) جریان وحی و پیوند وحیانی با بشر، قطع شد که این خسران و زیان تا قیامت جبران نخواهد شد.
غفلت مردم از قرآن و اهل بیت(ع)!
این کارشناس تاریخ اسلام تصریح کرد: نکته تاسف بار تر آن که مهم ترین سفارش رسول خدا(ص) برای بهره مندی بشر از وحی که همان تمسک به قرآن و اهل بیت(ع) بود نیز به واسطه غفلت مردم روی زمین ماند؛ زیرا اگر مردم به اهل بیت(ع) متمسک می شدند و با خیره سری و دنیا طلبی و غفلت خود مانع نشر معارف الهی در زمان حضور ائمه(ع) نمی شدند، این خسران تا حدودی جبران می شد و می توانستند از آموزه های وحیانی بیشترین بهره را ببرند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان این که امروز هم اگر می بیینم با وجود صدها فرقه و تفکر و طرز فکر دینی، حملات دشمن روی اسلام زوم شده است به خاطر آموزه های وحیانی و تمدن نبوی است، تاکید کرد: این تمدن برگرفته از فرهنگ قرآنی، سنت پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) است که می بینیم به دلیل اتکا به محور توحید، با منافع دنیاطلبان در تضاد است، زیرا آنها نمی خواهند زیر بار حقیقت بروند؛ این گروه متضاد با فرهنگ و تمدن نبوی گاهی در چهره حکومت ها، گاهی در چهره جامعه و گاهی در چهره افراد رخ نمایی می کند؛ این تضاد در مقابل تمدن نبوی نیز همیشه از سوی بیگانگان نیست بلکه گاهی بسیاری از افرادی که در دایره و جمعیت مسلمانان نیز قرار دارند به دلیل اینکه این پیام را به خوبی متوجه نشده اند یا نمی خواهند آن را بپذیرند، در مقابل این جریان توحیدی قرار می گیرند.
آثار سوء نگاه منفعت گرایانه و گزینشی به آموزه های نبوی
این محقق و پژوهشگر حوزوی با اشاره به این که وقتی به اسلام و آموزه های آن نگاهی منفعت گرایانه و گزینشی داشته باشیم و آنچه را که به سود ماست، بپذیریم، خود ما نیز در سطحی نازل تر و در مقیاسی کوچکتر در مقابل جریان توحیدی و تمدنی پیامبر(ص) قرار گرفته ایم، تصریح کرد: اگر دستورات دینی را به صلاحدید خودمان تعریف و تفسیر و توجیه کنیم باید بدانیم که در مقابل پیامبر(ص) و حق قرار گرفته ایم، حتی اگر مسلمان باشیم و نماز هم بخوانیم.
زندگی بر پایه های تمدن توحیدی پیامبر(ص)
حجت الاسلام والمسلمین خانجانی یادآور شد: بهترین درسی که می توانیم از حضرات معصومین(ع) در ولادت ها و شهادت ها بگیریم آن است که بنای زندگی خود را بر روی پایه های تمدن توحیدی پیامبر(ص) قرار دهیم و گرنه صرف حضور در این مجالس بدون این که بخواهیم خودمان را به رنگ آن بزرگان درآوریم باید بدانیم که نه تنها دردی از ما دوا نخواهد شد، بلکه باید پاسخ گوی بدعت ها و رواج خرافاتی که به نام دین در این مجالس رواج داده ایم، نیز باشیم.