به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله محمد یزدی، پیش از ظهر امروز در کنگره بزرگداشت صاحب عروه که در سالن همایش های مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) قم برگزار شد با اشاره به برجستگی شخصیت مرحوم آیت الله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی، اظهار کرد: برای شناخت یک شخص باید به آثار، نوشته ها و سیره گفتاری و رفتاری او مراجعه کرد.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که شناخت شخصیت های حقیقی و حقوقی و نیز مفاهیم اجتماعی که در دوران معاصر هستند، بسیار ساده تر از شخصیت های گذشته است، ابراز داشت: درک ابعاد گوناگون شخصیت حقوقی علما و دانشمندان گذشته مشکل بوده و باید از طریق مراجعه به آثار آنها این کار را انجام دهیم، هرچند باید توجه داشت که هر چه زمان بگذرد، شناخت شخصیت ها و مفاهیم هم مشکل تر می شود؛ زیرا تاریخ کتبی همواره تحت تاثیر حب و بغض ها و سیاست های حکومتی قرار می گیرد.
نایب رییس خبرگان رهبری ادامه داد: فاصله زمانی ما با مرحوم صاحب عروه چندان زیاد نیست و در قرون اخیر وسایل ثبت و ضبط اطلاعات هم تفاوت هایی با گذشته های دور دارد؛ بنابراین می توان به درک بهتری از شخصیت این مرجع تقلید رسید.
آیت الله یزدی، کتاب "عروة الوثقی" را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: مرحوم سید یزدی بیش از 3360 فرع و مسئله را در عروه بیان کرده اند.
وی ادامه داد: یکی از آداب و رسومی که در آن دوران در نجف معمول بوده و هنوز هم شاید جریان داشته باشد، بیان یک فرع در جلسات علمی و بحث و تبادل نظر در خصوص آن بوده است.
رییس جامعه مدرسین حوزه بر ضرورت پرداختن فقها و حوزه های علمیه به مسائل مورد ابتلای جامعه و نظام اسلامی تاکید و تصریح کرد: بسیاری از فروعاتی که در "عروة الوثقی" مورد بررسی قرار گرفته این ویژگی را دارند.
آیت الله یزدی با اشاره به نگارش حاشیه ای بر جلد سوم "عروة الوثقی" توسط خودش، بیان داشت: جلدهای اول و دوم عروه مباحث افتائی را مطرح می کنند، اما در جلد سوم مسائل استنباطی مورد بحث قرار گرفته اند هرچند فقاهت بالای ایشان با مطالعه همه آثارشان از جمله عروه روشن است.
عضو خبرگان رهبری، نظر مرحوم سید یزدی در خصوص ولایت فقیه را مورد توجه قرار داد و افزود: مطالعه مباحث مربوط به قضاء نشان دهنده نظر صاحب عروه در این خصوص است؛ این فقیه بزرگ بسیاری از مسائل را مربوط به قضاوت علما می داند و ولایت مطلقه را که برای پیامبر(ص) و ائمه(ع) ثابت بوده در دوران غیبت در اختیار فقها می دانست.
وی با اشاره به این که اساسی ترین بخش هر حکومت مسئله قضاوت است و بدون آن نمی توان حاکمیتی قوی داشت، تصریح کرد: صاحب عروه قضاوت را علی الاطلاق حق فقهای شیعه می داند.
آیت الله یزدی با اشاره به ابعاد عرفانی مرحوم صاحب عروه، ابراز داشت: عنوان عارف آشنا به مباحث فلسفی زیبنده این فقیه بزرگوار است و می توان گفت که ایشان فلسفه ملاصدرایی را قبول داشته است.
رئیس جامعه مدرسین حوزه، فعالیت های سیاسی مرحوم صاحب عروه را مورد توجه قرار داد و افزود: آخوند خراسانی گمان می کرد می توان به وسیله مشروطه به اصلاح امور در ایران پرداخت، اما بعدها و پس از اعدام شیخ فضل الله نوری متوجه نقشه بیگانگان شد، ولی مرحوم سید از ابتدای امر توطئه های دشمنان را دریافته بود و گذر تاریخ حقانیت ایشان را اثبات کرد.
نایب رییس خبرگان رهبری در پایان با تاکید بر بررسی همه جوانب زندگی شخصی و اجتماعی مرحوم صاحب عروه، گفت: باید با تأسی به سیره بزرگانی چون سید یزدی، رشد یا افت علمی حوزه های علمیه در شرایط کنونی را مورد بررسی قرار دهیم و با سرمشق گرفتن از فقهای گذشته، قدرت استنباط خود را تقویت کرده و در تولید علم به نظام اسلامی کمک کنیم.