حجت الاسلام والمسلمین سید عبدالباقی اسحاقی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه،در گیلان گفت: با دقت در آیات الهی و روایات معصومین (ع) شکی باقی نمی ماند که اسلام ارج و ارزش فراوانی برای مقام علم و عالم قائل شده است.
وی با بیان اینکه در قرن های ابتدایی پس از اسلام و تا قبل از شکل گیری انقلاب صنعتی در اروپا، کشورهای اسلامی و از جمله ایران مهد تمدن و پیشرفت در زمینه های مختلف بودند، اظهار داشت: با کمال تأسف پس از این دوره با وارد شدن کشورهای اسلامی به در گیرهای پادشاهی، چشمه جوشان علم با کوچ دانشمندانی همچون ابن سینا و شیخ طوسی به نقاط گوناگون به دلیل عدم امنیت جانی و مالی کم کم فروکش کرد و خشکید.
توانایی خود را در جذب نخبگان تقویت کنیم
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: در مقابل دانشمندان غربی با مطالعه بر روی کتب دانشمندان مسلمان کارهای بزرگی انجام دادند که تثبیت حکومت های خویش و سرمایه گذاری برروی مباحث علمی نمونه هایی از آن موارد است بنابراین باید در نظر داشت که بسیاری از پیشرفت های غرب مدیون کشورهایی همچون ایران و هند و... می باشد.
مدیر مدرسه عالی نائب الصدر شهرستان رشت با تصریح براینکه امروز بیش از اینکه در بحث فرار مغزها مانور دهیم و اظهار نگرانی کنیم باید توانایی خود را در جذب نخبگان تقویت کنیم، افزود: باید عملکرد کشورهای نخبه پذیر در این زمینه مطالعه شود تا امنیت فکری نخبگان برای حضور در عرصه های مختلف تولید علم در کشور تامین شود.
وی با اشاره به تاکیدات و سفارشات رهبر معظم انقلاب از سال ها پیش در خصوص مسئله تولید علم و جنبش نرم افزاری در کشور، اضافه کرد: بی ترید پیشرفت های امروز کشورمان در زمینه های مختلف نانوتکنولوژی، انرژی هسته ای، ساخت انواع ماهواره و یافته های مختلف پزشکی مدیون پی گیری های مستمر ایشان در این زمینه هاست.
نقش محوری صدا و سیما در گفتمان سازی
حجت الاسلام والمسلمین اسحاقی گفتمان سازی را از محورترین مباحث مورد تاکید رهبری خواند و گفت: وارد شدن به شاهراه پیشرفت امروز نه یک سلیقه بلکه یک ضرورت استراتژیک و راهبردی است و عقب ماندگی ما در زمینه های علمی برابر با افزایش مشکلات و فشارها و تحریم های مختلف بر ضد کشورمان است.
رئيس هيئت مديره خانه مطبوعات استان گیلان اظهار داشت: تا یک مسئله مهم به صورت گفتمانی ثابت و موردنیاز در بین مردم و بالاخص در میان نخبگان مطرح نشود مورد مطالبه قرار نخواهد گرفت بی تردید این کار به یک فرهنگ سازی وسیع در جامعه نیازمند است.
وی نقش رسانه ها بالاخص صدا و سیما را در خصوص گفتمان سازی بسیار با اهمیت توصیف کرد و ابراز داشت: متاسفانه تا امروز صدا و سیما نتوانسته رسالت خویش را در زمینه های ارزشی به درستی ایفا کند.
وی با طرح این سوال که تا به حال در صدا و سیما چند فیلم برای تشویق مردم به سوی کارهای علمی ساخته شده و یا در چند فیلم به شرح حال بزرگان علمی پرداخته شده است؟، خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که سوق دادن مردم به سوی کار های مفید علمی به هیچ وجه به معنای تشویق مدرک گرایی در جامعه و ساختن پرستیژهای تصنعی علمی نمی باشد.
این استاد حوزه و دانشگاه موفقیت صدا و سیما در خصوص فرهنگ سازی و جا انداختن مسئله بستن کمربند ایمنی در خودرو ها و یا مقابله با دروغ پراکنی های رسانه های غرب در زمینه های سیاسی را شاهدی عنوان کرد که می توان با تکرار آن در زمینه ها ی علمی و ارزشی البته به صورت منسجم تر و صرف زمان و هزینه بیشتر به نتایج بسیار خوب و قابل قبولی در کشور دست یافت.
*آرمان های والا نیازمند برنامه ریزی است
حجت الاسلام والمسلمین اسحاقی خاطرنشان کرد: دشمنان ما از جمله صهیونیست خبیث کارهای خود را بر اساس برنامه های بلند مدتی همچون برنامه های بیست ساله و پنجاه ساله تنظیم می کنند بنابراین پیشرفت و ترقی و رسیدن به اهداف و آرمان های والا نیازمند یک کار بلندمدت، عمیق و برنامه ریزی شده است.
وی با اشاره به اهمیت علوم پایه ای همچون ریاضی محض، شیمی و فیزیک در دستیابی به توسعه پایدار، تاکید کرد: نباید با صرف پرداختن به علوم کاربردی، از علوم پایه ای غفلت کنیم چه اینکه علوم پایه ای زمینه ساز اصلی پیشرفت در علوم کابردی است.
· اختراعات صورت گرفنه به دست مسلمانان
این استاد حوزه خاطرنشان کرد: بسیاری از اختراعات و اکتشافات همچون جاذبه زمین، چرخش زمین به دور خورشید، کشف قاره آمریکا، گردش خون در بدن و بسیاری از موارد دیگر ابتدا به دست مسلمانان انجام شده است اما غربی ها آن ها را در تاریخ به نام خود ثبت کرده اند و داستان هایی ساختگی را نیز در این موارد به وجود آورده اند.
*شتابزدگی از آفات کارهای علمی است
حجت الاسلام والمسلمین اسحاقی اظهار داشت: بی تردید شتابزدگی از جمله آفات کارهای علمی است و در این زمینه ما نیازمند کارهای علمی و تحقیقاتی بلند مدت هستیم.
وی با بیان اینکه اکثریت شهدا و رزمندگان انقلاب اسلامی در هشت سال دفاع مقدس جوانان بودند، گفت: امروز باید با میدان دادن به جوانان هم از استعدادهای بالقوه و هم از روحیه شجاعانه آنها در جهت پیمودن مرزهای دانش حداکثر بهره را ببریم.
*پیشرفت در سایه چهارچوب های اسلامی
رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات گیلان با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر ضرورت شکل گیری الگوی پیشرفت با استفاده از مبانی اسلامی، ادامه داد: هر پیشرفتی بدون استفاده از چهارچوب های اسلامی محکوم به شکست است.
حجت الاسلام والمسلمین اسحاقی خاطرنشان کرد: تجربه پیشرفت کشورهایی همچون مالزی نشان می دهد که تکیه این کشورها بر مبانی غربی و وابستگی شدید به آن ها و دوری از مبانی اسلامی در پیشرفت، این کشور را امروز به یکی از مراکز بزرگ فساد، پولشویی و جاسوسی دنیا تبدیل کرده است که این در واقع فقط ظاهری از پیشرفت است.
وی تصریح کرد: البته باید گفت ما مخالف آن قسمت از اصول پیشرفت غربی که با آموزه های اسلامی منافاتی ندارد نیستیم بلکه با کلیت مبانی غربی که فاصله زیادی با اندیشه های دینی و مذهبی ما دارد موافق نیستیم.
کم توجهی به مسئله فکر در کشور
این استاد حوزه با اشاره به اینکه متاسفانه در طول سال های پس از انقلاب به مسئله فکر و افراد متفکر آن طوری که باید توجه نشده است گفت: اگر بعضی از افراد که هم اکنون دارای پست ها و مناصب سیاسی هستند در مراکز علمی و دانشگاهی خدمت می کردند بسی دارای ثمرات بهتری برای کشور می شدند.
حجت الاسلام والمسلمین اسحاقی: رواج تفکر اومانیستی در غرب را زمینه ساز بروز انواع فسادها دانست و اضافه کرد: در دوران پس از قرون وسطی خدای غربی ها ترکیبی از پول و علم سکولار شد که این موضوع سبب دوری هر چه بیشتر آنان از معنویت و گرفتار شدن در دام تکبر و غرور شد.
وی بابیان اینکه هم اکنون نشانه هایی وجود دارد که غربی ها بعد از یکی، دو قرن مقابله با اندیشه های دینی، دوباره به سمت معنویت روی آورده اند، گفت: از آنجا که معنویت های فعلی غرب، معنویتی ساختگی است لذا این حرکت غرب نیز سودی برایشان نخواهد داشت و لذا خود به خود آن ها به سمت انحطاط حرکت می کنند.
* نخبگی با مدرک گرایی متفاوت است
رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات گیلان عدم توجه به نظرات و دیدگاه های بدیع نخبگان را از جمله مشکلات عنوان کرد و گفت: نخبگی با مدرک گرایی متفاوت است و نباید پنداشت که هر نخبه ای باید دارای مدارک عالی تحصیلی از مراکز علمی باشد.
حجت الاسلام والمسلمین اسحاقی با تاکید براین مطلب که هرگز نباید فراموش کنیم پیشرفت نظام اسلامی در هر زمینه ای مدیون ولی فقیه و شخص مقام معظم رهبری است، افزود: امیدواریم با پیروی واقعی از ایشان در عرصه نظر و عمل بتوانیم به پیشرفت های بزرگ دیگری دست پیدا کنیم.