مدیر انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با تشریح فعالیتهای این مجموعه، گفت: این انتشارات در حالی فعالیت خود را از سال 1380 آغاز کرد که قبل از آن مرکز مدیریت حوزه، انتشارات مستقلی نداشت و گاهی طلاب و دانشجویانی که از کتب حوزوی استفاده میکردند، با مشکلاتی از جمله کمبود و نایاب شدن کتب مواجه میشدند؛ این مهم مدیریت حوزه را بر آن داشت تا انتشارات مستقل و واحدی را راه اندازی کند.
* تخفیف 50 درصدی
حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی آلسیدغفور با بیان اینکه تاکنون بالغ بر 130 عنوان کتاب اعم از درسی و کمک درسی در این انتشارات به چاپ رسیده است، ادامه داد: کتبی که در معاونتهای مختلف حوزه تدوین میشود، از طریق این انتشارات به چاپ میرسد، همچنین کتب حوزوی با 50 درصد تخفیف و کتبی که از ناشران دیگر خریداری میشود، ارزان تر از ناشر در اختیار طلاب گذاشته میشود.
مدیر انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه اضافه کرد: در ابتدای سال تحصیلی، لیست کتب درسی و کمک درسی که در انتشارت مرکز منتشر شده، به حوزههای علمیه سراسر کشور ارسال میشود و حوزهها بنا به نیازشان درخواستها را ارائه میدهند و کتابها براساس همان قیمتی که در قم ارائه میشود، به اقصی نقاط کشور ارسال میشود.
حجتالاسلام والمسلمین آلسیدغفور تصریح کرد: کتب این انتشارات با تخفیف 15 تا 50 درصد به طلاب عرضه میشود، همچنین نسخه اول تا آخر هر کتاب با همان قیمت ثابت و یکسان ارائه میشود.
وی افزود: کتابهای ارسالی به حوزههای علمیه استانها شامل 50 درصد کتب درسی و 30 درصد کتب مطالعاتی میشود و در این بین استانهای گلستان، خوزستان، تهران، بوشهر و آذربایجان غربی بیشترین درخواست ارسال کتب را داشته اند.
مدیر انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه با اشاره به این که بیشتر کتب منتشر شده، کتب مطالعاتی بوده است، اظهار داشت: تیراژ کتابهای منتشر شده در این انتشارات از 2 تا 25 هزار بوده است.
حجتالاسلام والمسلمین آلسیدغفور خاطرنشان کرد: هر یک از حوزههای سراسر کشور که به صورت متمرکز درخواست کتاب داشته باشند، عناوین درخواستی از طریق پست برای آنها ارسال میشود.
* انتشار 40 عنوان کتاب در سال جاری
مدیر انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه در ادامه با اشاره به گرانی کاغذ و مشکلات چاپ کتاب، تصریح کرد: مشکلات چاپ بحث جداگانه ای دارد، عناوین منتشر شده در طی سالهای متمادی نه تنها کاهش نداشته، بلکه روند صعودی هم داشته است؛ به طوری که در سال اول نشر، سه کتاب، سال دوم 6 کتاب، سال گذشته 24 عنوان کتاب منتشر شد و براساس پیشبینیها امسال نیز 40 عنوان کتاب منتشر شود؛ هرچند گرانی کاغذ مشکلاتی را برای ناشران ایجاد کرده است.
* انتشار کتب به دو زبان عربی و فارسی
وی ادامه داد: کتابهای منتشره از سوی انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه به دو زبان فارسی و عربی منتشر میشود که 30 درصد آنها به زبان عربی و70 درصد هم به زبان فارسی بوده است.
حجتالاسلام والمسلمین آلسیدغفور، از خرید کتب از دیگر ناشران خبر داد و اظهار داشت: کتابهایی از سایر ناشران گزینش و خریداری میشود، عموما کتابهای درسی و در کنار آن کتابهای منبع میباشد.
وی افزود: در گذشته کتابهایی چون بحارالانوار، وسایل الشیعه و مستمسک العروه از بیروت خریداری و با تخفیف ویژه در بین دفاتر مراجع عظام، معاونتهای حوزه و عموم طلاب توزیع شد.
مدیر انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه با بیان اینکه 78 درصد از کتب درسی حوزه از ناشران دیگر خریداری میشود، تصریح کرد: بنابه نظر سنجی و نیازسنجی که از معاونت آموزش و امور طلاب صورت میگیرد، کتابهای هر پایه براساس نیاز حوزهها از ناشران خریداری میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا انتشارات حوزه اقدام به چاپ کتب درسی طلاب نمی کند؟ خاطرنشان کرد: برخی از کتب درسی حوزه که با مجوز مرکز مدیریت توسط دیگر ناشران چاپ میشود، در انتشارات حوزه چاپ نمی شود، اما اگر خلف وعده و یا ناسازگاری صورت بگیرد، این کتابها توسط انتشارات حوزه چاپ و در اختیار طلاب قرار میگیرد، همچنین برخی از کتب جدیدالتالیف نیز که از طریق دفتر تدوین متون حوزه به ما معرفی میشود، توسط انتشارات مرکز خریداری میشود.
مدیر انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه با بیان این که مجوز چاپ برخی کتب درسی حوزه توسط خود مولف به ناشر دیگری واگذار شده است که ما حق ورود و چاپ آن کتاب را نداریم، ادامه داد: مجوزی که تاکنون از طریق شورای عالی حوزه به این انتشارات داده شده در حد کتابهای درسی و غیردرسی بوده است.
* برنامه ریزی چاپ متمرکز کتابهای درسی و کمک درسی
حجتالاسلام والمسلمین آلسیدغفور در ادامه به سیاستهای انتشارات حوزه اشاره کرد و گفت: براساس سیاستهای کلان پیش رو، چاپ متمرکز کلیه کتابهای درسی و کمک درسی مورد نیاز حوزه از طریق انتشارات حوزه در دستور کار قرار دارد تا علاوه بر آن که با یک روند و جهت یکسان و ثابت حرکت کرده باشیم، بتوانیم از این طریق قیمت تمام شده کتابها را پایین بیاوریم.
* راه اندازی نمایشگاه دائمی
مدیر انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه افزود: برنامه دوم، برگزاری نمایشگاه دائمی کتاب در سطح استان قم است که زائران و مجاوران بارگاه ملکوتی کریمه اهل بیت(ع) بتوانند از آثار حوزوی استفاده کنند.
وی، شرکت در نمایشگاههای بینالمللی کتاب تهران و نمایشگاههای استانی را از دیگر برنامههای آتی انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه برشمرد.
حجتالاسلام والمسلمین آلسیدغفور به یکی از موفقیتهای انتشارات حوزه اشاره و عنوان کرد: یکی از موفقیتهای انتشارات حوزه، خریداری کتب مورد نیاز طلاب سراسر کشور به صورت متمرکز و با قیمت مناسب و ارسال به اقصی نقاط کشور بوده است؛ به طوری که کتابها حداکثر ظرف مدت یک هفته برای طلاب ارسال میشود.
مدیر انتشارات مرکز مدیریت حوزههای علمیه با اشاره به لزوم ساماندهی ارائه کتب حوزوی به مدارس علمیه قم، خاطرنشان کرد: در جلسه مشترک معاونت اداری مالی حوزه با مدیران حوزه علمیه استان قم اعلام آمادگی کردیم که کتب درسی و غیر درسی طلاب قم را همچون سایر شهرستانها بسته بندی و به صورت یک جا و متمرکز به مدارس ارسال کنیم.
* تاکید بر فراهمسازی امکان خرید اینترنتی کتب حوزوی
حجتالاسلام والمسلمین آلسیدغفور در پایان با اشاره به ضرورت فراهمسازی امکان خرید اینترنتی کتب، ابراز داشت: در صورت فراهم شدن این امکان، علاوه بر معرفی کتب از طریق اینترنت، طلاب و دانشجویان میتوانند کتب مورد نیاز را به صورت اینترنتی خریداری نمایند.