به گزارش خبرگزاری حوزه در این روزنامه دیواری، وقایع و تحلیلهای رسمی جنگ تحمیلی در هر سال به صورتی کوتاه و مختصر، منعکس شده است.
مطالب ذیل بخشی از محتوای روزنامه دیواری هشت سال دفاع مقدس است.
ناقوس جنگ در طلیعه بیداری امت
سالهای پس از پیروزی انقلاب و نضج گرفتن توأمان نهضت اسلامی و مردمی امام خمینی(ره)، بر مبنای اسلامیت و مردمداری مومنانه ایشان و نیز در پی به هم ریختگی قوای نظامی کشور، دشمن دون و حزب بعث عراق را با پشتیبانی آمریکای جهانخوار و سایر مستکبرین عالم بر آن داشت تا به خیال خام خود از پراکندگی و نابسامانی قوای دفاعی ایران استفاده کرده و حمله ای همه جانبه را با امید به براندازی نظام نوپای اسلامی تدارک ببیند.
این اقدام در واقع بعد از نابودی ابهت آمریکا در منطقه با روییدن نهال انقلاب اسلامی و همچنین از بین رفتن پایگاههای استعمار غرب در ایران اسلامی رخ داد.
زوایای شیطانی خیال خام دشمن
دشمن بعثی با این اهداف و آمال کور به ایران اسلامی حمله کرد:
· تحریک شدن توسط آمریکا؛
· ضعف دولت موقت؛
· مشکلات اقتصادی بعد از انقلاب؛
· نابسامانی و عدم یکپارچگی قوای نظامی در ایران بعد از انقلاب؛
· اقتدار ظاهری و دیکتاتوری حزب بعث در عراق؛
· اوضاع مناسب اقتصادی عراق با حمایتهای آمریکا و کشورهای غربی و عربی؛
· خوی زیاده خواهی و توسعه گرایی صدام؛
· حمایتهای شدید کشورهای عربی و غربی از تهاجم عراق علیه ایران.
شروع نبرد؛ سالهای آتش و خون
در 31 شهریور سال 1359 هجری شمسی با حمله سه فروند هواپیمای جنگنده به فرودگاه مهرآباد تهران آغاز شده این جمله با همراهی یگانهای زمینی، دریایی و هوایی رژیم بعث با پشتیبانی تبلیغاتی عظیم رسانههای عراقی، عربی و غربی که در قالب جنگ روانی شدید علیه ملت ایران از جمله تغییر نام استانهای همجوار ایرانی از فارسی به عربی، به سرعت تبدیل به جنگ تحمیلی گردید که هشت سال به طول انجامید.
در امتداد جنگی که «نعمت» بود
در طول هشت سال جنگ، همه نیروهای نظامی ایران، در قالب ارتش، سپاه و بسیج با پشتیبانی همه آحاد ملت، همراه با همدلی، فداکاری و از خود گذشتگی در دفاعی جانانه از وطن اسلامی حتی اجازه ندادند یک وجب از خاک کشور به دست دشمن افتاده و از ایران جدا شود.
سال اول؛ غافلگیری ایران در مصافی نابرابر
وقایع این سال را میتوان در استقرار نیروهای عراقی در بخشهایی از خاک ایران، به هم ریختن اوضاع مرزی ایران و عراق، تلاش نیروهای ایرانی برای شناسایی محل استقرار و تثبیت دشمن و کوشش برای پدیدآوردن هماهنگی میان نیروهای مختلف دفاعی ایران؛ برشمرد.
سال دوم؛ خبر شیرین و بزرگ آزادی خرمشهر
انجام عملیات های پی در پی طریق القدس، فتح المبین و بیت المقدس به قصد بیرون راندن دشمن بعثی از خاک ایران و استقرار نیروهای دفاعی ایران در مرزهای دو کشور، که در اوج خود به پیروزی شیرین و بزرگ و ماندگار و تاریخی آزادسازی خرمشهر انجامید.
سال سوم؛ ادامه جنگ برای راه یافتن به نفوذ سیاسی
در این سال، دو رویکرد اساسی در ادامه جنگ بین نیروهای سیاسی و نظامی ایران اسلامی مدنظر قرارگرفت که عبارت بود از:
-تغییر شرایط اعلام شده برای توقف جنگ با دیپلماسی سیاسی
-ادامه جنگ برای یافتن راه نفوذی به درون عراق
در ادامه با توجه به وضعیت روانی و اوضاع اجتماعی کشور، راه دوم برگزیده شد که در این سال 9 عملیات آفندی انجام شد.
سال چهارم؛ فتح مجنون، افتخاری بزرگ که نادیده ماند
در این سال 6 عملیات به انجام رسید. هدف از این عملیاتها نفوذ ایران به درون خاک عراق برای یافتن موقعیتی برای امتیازگیری در مجامع سیاسی بود که با انجام عملیاتی در دو محور هورالعظیم و منطقه زید دنبال شد و به فتح جزایر مجنون توسط نیروهای ایرانی انجامید که بازتاب گسترده و قابل توجهی در محافل جهانی داشت.
اما در این سال، ایران نتوانست از حضور در جزایر مجنون به عنوان راهی برای افزایش نفوذ خود در خاک عراق و بهرهگیریهای سیاسی، استفاده کند، چرا که دنیای استکبار با همراهی کشورهای عربی، با تحمیل تحریمها و فشارهای مختلف اقتصادی و نظامی بر ایران، اوضاع بسیار سختی را برای ایران اسلامی پدیدآورده بودند و از توان کشور برای پشتیبانی از جنگ به شدت کاسته بودند.
سال پنجم؛ بمباران شیمیایی در جنگی غیرانسانی
با ادغام نیروهای سپاه با ارتش و همچنین خط شکنی های گسترده این نیروها، فتح جاده العماره- بصره میسر گردید و در حالی که نیروهای ایرانی قصد تثبیت حضور خود در این منطقه را داشتند، با اقدام غیرانسانی عراق در بمباران شیمیایی روبرو شدند که باعث تخلیه بسیاری از بخشهای فتح شده توسط نیروهای ایرانی گردید.
50 عملیات آفندی و 10 عملیات پدافندی در این سال از جنگ رخ داد.
سال ششم؛ مصاف آواکس عراقی و غیرت ایرانی
دستیابی عراق به تکنولوژی برتر جنگی با کمک هواپیماهای آواکس و شناسایی دقیق امکانات و مواضع نیروهای ایرانی، انجام عملیات والفجر8 و تصرف فاو، بمباران اهداف غیرنظامی در ایران توسط ارتش عراق و اجماع جهانی مستکبران و مجامع بین المللی علیه ایران اسلامی در عین قدرت برتر نظامی ایران در این سال، از جمله وقایع و روندهای مهم سال ششم جنگ بود.
در این سال در مجموع 42 عملیات آفندی و پدافندی به انجام رسید.
سال هفتم؛ جنگ شهری، حضور آمریکا و پیچیده شدن معادله جنگ
گسترش جنگ زمینی و حمله به نفتکشها و همچنین افزایش دامنه جنگ در شهرها، ناموفق ماندن عملیات کربلای 4 و به دنبال آن آغاز عملیاتهای کربلای 5 و6 از جمله رویدادهای مهم سال هفتم بود.
در این سال، جنگ در مناطق زمینی به بن بست رسید و از این مرحله با حضور مستقیم آمریکا در خلیج فارس، جنگ شهری و نفتکشها با وسعت و شدت بیشتری ادامه یافت.
در این سال به موازت مشکلات شدید ایران برای فراهم نمودن تجهیزات جنگی و محاصره همه جانبه ای که با دسیسه استکبارجهانی پدیدآمده بود، عراق به شدت و با قدرت و از جهت تجهیز نظامی و تسلیحاتی می شد.
59 عملیات کوچک و بزرگ در این سال رخ داد.
در ادامه این سال، ایران نسبتا به دست برتری در زمینه اقتدار زمینی رسید، اما در مجامع بین المللی به سودش تمام نشد و در پایان سال هم که قطعنامه 598 به سود ایران صادر شده بود، به دلیل عدم موفقیت ایران در تغییر بندهای مدنظرش، عملا نتوانست دو طرف را به پای میز مذاکره بکشاند و جنگ به سال هشتم رسید.
سال هشتم؛ سرنوشت جنگ در اندیشة عملیات بزرگ
در این سال هر دو کشور تلاش داشتند تا با یک عملیات بزرگ، سرنوشت جنگ را به دست گیرند.
بمباران شیمیایی حلبچه که در عملیات والفجر10 آزاد شده بود و حمله به مهران و اشغال آن با همراهی منافقین و بازپس گرفتن شلمچه و مجنون از نیروهای ایرانی و همزمان، اقدام ددمنشانه ومهیب آمریکا در سرنگونی هواپیمای مسافربری ایرانی، مجموعاً باعث شد تا شرایطی پیچیده، سخت و خطرناک برای جنگ و سرنوشتش پدیدآید.
در این سال، 61 عملیات آفندی و پدافندی انجام شد و عراق به مناطق مرزی بازگشت.
این پایان نیست
امام خمینی(ره) با دریافت گزارشهای مختلف از اوضاع جنگ، سرانجام با پذیرش قطعنامه، «جام زهر» را سرکشید تا در تاریخ 27/4/1367 ایران با قبول قطعنامه 598 پایان جنگ را بپذیرد.
اما در همین حین، نیروهای عراقی با حرکتی غیرانسانی و ناشی از خوی سرکشی و به خیال خام، ضربه زدن به ایران، با لشکرکشی به خرمشهر، اهواز و قصرشیرین، قصد شوم حمله گسترده و شکننده ای به ایران اسلامی را در سر می پروراندند که با مجاهدت نیروهای نظامی و مردم، شکست محکمی خورد و از مرزهای پاک میهن اسلامی خارج شد.
با این حال، این تحرکات باعث شد تا منافقین در منطقه غرب، زمینه را برای عملیات تخریبی خود مهیا ببینند و به قصد رسیدن به تهران، عملیاتی را پی ریزی کنند که با پاسخ مقتدرانه ارتش، سپاه و بسیج در عملیات مرصاد، پاسخ محکم و مهیب و خوردکننده ای دریافت کردند.
سرانجام در تاریخ 29/5/1367 آتش بس میان دو کشور برقرار شد و جنگی که 95 ماه به طول انجامیده بود، به پایان رسد.
در افق «نعمت» جنگ
امام خمینی(ره) در بیانی تاریخی فرمودند:
«جنگ برای ملت ما یک نعمت بود».
و بی تردید یکی از وجوه مهم، ناب و تابناک این نعمت، پایمردی، همبستگی و رشادتی بود که مردم ایران اسلامی در این جنگ تحمیلی از خود نشان دادند و در پاسداری از کیان انقلاب و ارزشهای دینی و میهنی خود، از هیچ تلاشی فروگذاری نکردند و در برابر هیچ ابرقدرتی سرتسلیم فرود نیاوردند؛ برای اولین بار در طول تاریخ ایران، جنگی را رقم زدند که حتی یک وجب از خاک کشور عزیز این مرز پرگهر از آن جدا نگشت!
پایگاه دستاوردهای انقلاب اسلامی خاطرنشان کرده است علاقمندان جهت تهیه این روزنامهدیواری با شماره 7-0257835096 تماس بگیرند.