به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام خالقپور، در پنجمین نشست تخصصی شانزدهمین جشنواره بینالمللی شیخ طوسی، با موضوع «جغرافیای معرفتی و تحلیلی بر جریانهای فکری جهان اسلام» با اشاره به مفهوم جغرافیای معرفتی، گفت: جغرافیای معرفتی، از موضوعات پایهای و کلیدی آشنایی با مباحث روز و آشنایی با مفاهیم معرفتی اسلام است. به عبارت دیگر این موضوع پایه و اساس برای بقیه پژوهشها به شمار میرود؛ از این رو طلاب باید با جغرافیای معرفتی آشنا باشند تا در جامعه خویش جایگاهی پیدا کنند.
وی، با توجه به جایگاه جغرافیای معرفتی، افزود: متأسفانه، به آن اندازه که از جغرافیای فرهنگی بحث میگردد، از جغرافیای معرفتی بحث نمیشود.
دبیر علمی جشنواره شیخ طوسی، با اشاره به تفاوت واژه فرهنگ و معرفت، ادامه داد: فرهنگ به معنای داشتههای یک جامعه است، اما آنچه که مربوط به باورهای جامعه است، به آن معارف می گویند.
وی تفاوت دو واژه علم و معرفت را مورد توجه قرار داد و بیان داشت: مجموعه اطلاعاتی که شما در ذهنتان جمع میکنید، علم است،. اما واژه معرفت، تنها اطلاعات نیست، بلکه شناخت همراه با مجموعهای از باورهاست؛ البته تفاوتی ندارد که این باور غلط یا درست، خرافه یا واقعی و حق یا باطل باشد. مهم آن است که اگر اطلاعات شما تبدیل به باور گردد، از آن تعبیر به معارف و معرفت میشود.
حجتالاسلام خالقپور با اشاره به قلمرو علم و معرفت، اضافه کرد: علم شامل امور حسی و امور غیرحسی میشود، اما معرفت، انحصار در امور غیرحسی ماوراء طبیعت دارد؛ براین اساس به مباحث فیزیکی علم و به متافیزیک معرفت میگویند.
وی، جایگاه قدسی معرفت را مورد توجه قرار داد و یادآور شد: به معرفت یک جایگاه قدسی میدهند، اما به علم جایگاه قدسی داده نمیشودآ اما همین که علم به معارف تبدیل می گردد، چنان قداستی می یابد که از آن به اعتقادات تعبیر میکنند.
دبیر علمی جشنواره شیخ طوسی در ادامه هدف از برگزاری این جشنواره را مورد توجه قرار داد و گفت: مراد از جغرافیای معرفتی در این جشنواره، فرهنگ و جغرافیای علمی یک کشور و یا جهان اسلام نیست، بلکه جغرافیای معرفتی جهان اسلام را مورد توجه قرار داده است.
وی در پایان افزود: اگر در جغرافیای سیاسی، کشورها این نوع جغرافیا را تشکیل میدهند و یا براساس اتفاقات تاریخی، جغرافیای تاریخی شکل می گیرد، باید در پی جغرافیای معرفتی هم کیشان خویش در جهان نیز باشیم تا سبب رشد و تعالی آنان در جهان گردد.