به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین اعرافی در دومین نشست «ظرفیتشناسی علم اصول فقه برای علوم انسانی»، با اشاره به اینکه همواره باید مراقب باشیم تا تفکر نظری، فلسفی و علمی حوزه دچار آسیب نشود، اظهار داشت: علم اصول، روششناسی متعالی و پیشرفته است و به طبقهبندی کامل آن معتقد هستیم.
وی با بیان اینکه روششناسی علم اصول، باید به چهار بخش تقسیم شود، تصریح کرد: در بخش اول نیاز به قواعد مشترک برای استنباط اخباریات و انشائیات وجود دارد که روششناسی مشترک و عام نیز محسوب میشود.
رییس جامعةالمصطفی (ص) با تاکید بر اینکه روششناسی در بخش اخباریات نیاز داریم که در علم کلام تدوین نشده، خاطرنشان کرد: روششناسی در مباحث اخلاقیات و استنباط احکام شرعی، از دیگر بخشهای روششناسی علم اصول است.
رییس جامعةالمصطفی (ص) با بیان اینکه اصول ما در داد و ستد گسترش فقه توسعه یافته است، ابراز داشت: اصول فقهای شیعه، همواره در تعامل با مسایل گوناگون رشد پیدا کرده و حوزه علمیه نیز به برکت پیروزی انقلاب وارد عرصههای جدیدی شد که دائما نشان از چارهاندیشی در علم اصول دارد.
وی با بیان اینکه تصویر اول از علوم انسانی، ریشه در مبانی و مبادیای دارد که گذرای توصیفی است و پایه شکلگیری علم محسوب میشود، ابراز داشت: دیدگاههای توصیفی میتواند علوم انسانی جدیدی را شکل دهد.
رییس جامعةالمصطفی (ص) با بیان اینکه نیاز به اصول مطلوب لازم به توصیفات در حوزه اخباریات داریم تا کیفیت نقش علم اصول را در علوم انسانی مشخص کند، خاطرنشان کرد: در دین ما سلسله مباحثی در خصوص علوم تربیتی وجود دارد که جز مبانی علم نیست اما میتواند در درون علوم انسانی جای بگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین اعرافی با بیان اینکه در خصوص تعارض عقل و دین که غربیها به آن پرداختهاند، باید با نگاه اصولی به آن بپردازیم، افزود: در علوم انسانی باید مسایل تولید شده توسط روش اصولی را به دانشمند آن رشته بدهیم تا با روششناسی خود به آن بپردازد.
وی با اشاره به اینکه علوم انسانی اسلامی نیاز به زیرساختهایی دارد، اظهار داشت: در حوزه علمیه باید جریانهای سازنده علم به خصوص در حوزه علوم انسانی شکل بگیرد.
رئیس جامعةالمصطفی (ص) در پایان خاطرنشان کرد: به نسل جدیدی نیاز داریم که فیلسوف و مجتهد باشند تا ظرفیت علم اصول در علوم انسانی حرکت کند.