به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد امروز در نخستین همایش فلسفه اصول فقه که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد، گفت: فلسفه های مضاف یک دهه است که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بررسی میشود.
وی افزود: همایش فلسفه اصول فقه به بهانه مقاله اصول فقه به وجود آمد و باعث شد که به بهانه سالگرد رحلت مرحوم آیت الله غروی اصفهانی، چنین محفلی با حضور بزرگان علم اصول حوزه برگزار شود.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: مرحوم آیتالله غروی اصفهانی در هر حوزه ای که وارد شدند، چه اصول، فلسفه و... اثر بخش و پربرکت بودند؛ از انتشار اصول بر نهج البلاغه تا کتاب های دیگر همگی با رویکرد اصولی و فلسفی به نگارش درآمد و نقش مهمی در این راستا ایفا کرد.
این استاد حوزه گفت: این پژوهشگاه در حجم وسیعی به بررسی فلسفههای مضاف می پردازد که تعداد آنها به چهل شاخه میرسد؛ پژوهشگران این پژوهشگاه در حجم وسیعی به مطالعه این مباحث می پردازند.
حجت الاسلام والسملمین رشاد یادآورشد: علمای بسیاری زمینه ساز تولید دانش جدید هستند، ولی سهم اصولی برجسته و تحول خواهی چون مرحوم غروی اصفهانی در تولید دانش جدید در اصول غیرقابل انکار است.
وی بیان داشت: تعاریف بسیاری ازعلم و فلسفه علم اصول مطرح شده؛ ماهیت علم؛ انواع اصول، مبادی و شناخت روابط آنها از جمله تعاریف جامع در این رابطه است.
رییس شورای مدیریت حوزه علمیه استان تهران بیان داشت: بزرگانی چون آیت الله العظمی جوادی آملی، فلسفه مضاف را چنین تفسیر کرده اند که فلسفه مضاف به علم ها عهده دار کاوش پیرامون مبحث غایی و صوری آنهاست که این تعریف از امتیازات بالایی برخوردار است.
حجتالاسلام والمسلمین رشاد با بیان این که در این زمینه، بزرگان حوزه، تعاریف گسترده ای در این زمینه ارایه کردهاند، گفت: همواره باید در تعریف علم، جامعیت انطباق و جهتمندی را در نظر گرفت؛ فلسفههای مضاف به دو دسته کلان مسایل فوق علم و فرامسائلی تقسیم می شوند؛ هویت اساسی فلسفه مضاف به علم ها از عمده ترین شاخصه های علم اصول هستند.