به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین محمد فاکر میبدی، در نشست علمی «طلاب و پژوهش»، در مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه)، با اشاره به واژه آموزش پژوهش محور، گفت: این شعار در حوزه های علمیه بسیار شنیده می شود که نشان از تحولی بزرگ در این مرکز دینی شیعی دارد.
وی با بیان این که در نظام آموزش دنیا، سه مدل آموزشی و تحصیلی وجود دارد، افزود: آموزش محور بودن، مدلی است که در برخی از نظام های تحصیلی دنبال می شود که متأسفانه تا سطح کارشناسی حوزه نیز مشمول این شیوه تحصیلی می گردد.
معاون پژوهش مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) نظام تحصیلی آمیخته شده با آموزش و پژوهش را یکی از مدل های تحصیلی در دنیا ذکر کرد و بیان داشت: برای نمونه در نظام آموزشی کارشناسی ارشد، آموزش و پژوهش در هم آمیخته شده اند و پایان نامه، رکن اساسی پژوهش در این مقطع تحصیلی است.
حجت الاسلام والمسلمین فاکر میبدی ادامه داد: برنامه های تحصیلی در مقطع دکتری را باید پژوهش-محور دانست؛ چرا که آموزش در راستای پژوهش معنا پیدا می کند و طلاب با این نگاه پژوهش محور تربیت می شوند.
نظام پژوهش محور در کشورهای غربی و آسیای شرقی
وی، نظام آموزشی کشورهایی مانند سوئد، انگلیس، سوئیس، فرانسه و ژاپن را پژوهش محوری دانست و خاطرنشان کرد: حوزه¬های علمیه و جامعه المصطفی تلاش می کنند که نظام اموزشی خود را به مباحث پژوهشی نزدیکتر سازند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی، نظام آموزش محور و نظام پژوهش محور تنها را ناکارآمد معرفی کرد و ابراز داشت: مراکز علمی کشورهای پژوهش محور، در علوم فنی و تجربی دانش پژوهان خود را پژوهش محور تربیت می کنند، اما نمی توان این تجربه را به عرصه علوم انسانی نیز تسری داد و تنها با پژوهش محوری، میراث کهن را به طلاب انتقال داد.
حجت الاسلام والمسلمین فاکرمیبدی با بیان این که ما باید به دنبال اصلاح الگوی تحصیلی و نه اصلاح مباحث آموزشی باشیم، اظهار داشت: در بسیاری از دانشگاه های پژوهش محور جهان، نمره پژوهش را از 14 تا 16 قرار می دهند تا دانشجو به فکر تقویت و صاحب نظر نمودن خویش برآید.
وی یادآور شد: اگر بتوانیم الگوی صحیح تحصیلی را در بین طلاب غیرایرانی نهادینه کنیم، توان رقابت با دانشگاه های بزرگ اهل سنت مانند الازهر را خواهیم داشت.
معاون پژوهش مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) با تاکید بر این که نباید در ارزیابی رساله های علمی سهل انگاری و مسامحه کرد، گفت: هرگونه مسامحه در ارزیابی پایان نامه ها، توهین به علم و استادان راهنما و مشاوری است که ناظر به سیر پژوهش آن پایان نامه بوده اند.
کامپیوتر و اینترنت، ابزار تحقیق اند نه خود تحقیق
وی با بیان این که کامپیوتر و اینترنت ابزار تحقیق اند و نه خود تحقیق، تصریح کرد: نباید آن گونه با نرم افزارهای روایی و قرآنی مأنوس شد که تنها بر اطلاعات آنها تکیه کنیم و کاری به صحت و سقم عبارات و برداشت آن نداشته باشیم.
حجت الاسلام والمسلمین فاکر میبدی با بیان این که پژوهش باید متناسب با تخصص پژوهشگر باشد، افزود: باید روح حاکم در تحقیقات، مشکل گشا باشد و با نگاه پاسداشت و حمایت از مکتب غنی اهل بیت(علیهم السلام) هماهنگی داشته باشد تا مورد توجه مراکز علمی و دانش پژوهان دینی قرار گیرد.