پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

اختصاصی/ حجت‌الاسلام سید صدرالدین قبانچی، امام جمعه نجف اشرف و هیئت همراه، در نشستی با آیت الله حسینی بوشهری، مدیر حوزه های علمیه پیرامون راهکارهای اجرایی تعامل حوزه قم و نجف، به تبادل نظر پرداختند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، در این نشست که معاونان حوزه های علمیه نیز در آن حضور داشتند، پس از استقبال گرم آیت الله حسینی بوشهری از هیئت عراقی، با طرح سوالاتی از سوی حجت الاسلام والمسلمین زمانی، معاون بین الملل حوزه در رابطه با وضعیت حوزه علمیه نجف و پس از آن، با تاکید بر بررسی زمینه های همکاری و نزدیکی بیش از پیش حوزه های علمیه نجف و قم، گزارشی از سوی حجت الاسلام والمسلمین قبانچی در خصوص وضعیت حال حاضرحوزه علمیه نجف ارائه شد.

امام جمعه نجف در ابتدای سخنان خود، همه موفقیت‌های اخیر حوزه علمیه نجف اشرف و حوزه های علمیه عراق را مدیون حمایت‌های مراجع عظام تقلید وبزرگان عنوان کرد.

وی با بیان این که باید چند نکته در مورد نجف اشرف و حوزه بزرگ آن که طی ده سال اخیر محقق شده است را تشریح کنم، گفت: در گذشته حوزه علمیه نجف چنان تحت فشار بود که فقط چند صد نفر در این حوزه کهن با آن سابقه علمی درخشان باقی ماندند.

تحصیل 10 هزار طلبه در حوزه نجف

حجت الاسلام والمسلمین قبانچی افزود: امروز به برکت بهره‌مندی از تجربیات حوزه علمیه قم و حمایت‌های مراجع عالیقدر، حضور روحانیون عرب در عراق زیاده شده، به طوری که شاهد تحصیل بیش از 10 هزار طلبه هستیم و هر سال چند صد نفر به این جمعیت اضافه می شوند.

امام جمعه نجف ادامه داد: طی سالهای پس از سرنگونی رژیم صدام، مدارس علمیه زیادی را افتتاح کردیم و تاکنون 20 مدرسه علمیه افتتاح شده است.

وی با اشاره به این که مدارس قدیم نجف دیگر قابل استفاده و سکونت نبودند و ما ابتدا ساختمان هایی را اجاره می کردیم، سپس آن را می خریدیم و در حال حاضر هم مقام معظم رهبری، چندین مدرسه علمیه جهت استفاده طلاب در عراق ساخته اند، آن هم نه به اسم جمهوری اسلامی، بلکه به عنوان مرجع تقلیدی که نسبت به حوزه‌های علمیه و طلاب آن احساس مسئولیت می‌‌کند.

ساماندهی 3 هزار مبلغ

حجت الاسلام والمسلمین قبانچی ادامه داد: طی این سالها با استفاده از تجربیات دفتر تبلیغات اسلامی، توانسیتم 3 هزار روحانی مبلغ را تربیت و فرایند فعالیت های آنان را سازماندهی کنیم.

وی خاطرنشان کرد: به برکت دانش آموختگان حوزه علمیه قم، توانسیتم تحول عظیمی را در شیوه های تبلیغی و تربیت طلاب در نجف ایجاد کنیم؛ به طوری که هر شب جمعه بنده چندین ساعت می نشینم و خطبه و مطلب می نویسم و از طریق اینترنت برای ائمه جمعه ارسال می کنم که در یک روز مطالب مشابه و هدفمندی برای مردم بیان شود.

امام جمعه نجف خاطرنشان کرد: تجربیاتی را که در جمهوری اسلامی در سال‌های اقامت در قم کسب کرده ایم، در همه امورمان پیوسته جاری است و آن را به کار می بندیم.

راه اندازی پژوهشگاه وحدت حوزه و دانشگاه در نجف

وی ادامه داد: به حول قوه الهی، شش سال قبل پژوهشگاه وحدت حوزه  ودانشگاه را تاسیس کرده و سمینارهایی را پیرامون همین موضوع برگزار کرده ایم و با توجه به این که ورود دانشجویان به حوزه میسّر نبود، این مشکل را از طریق این پژوهشگاه برطرف ساختیم.

وی اشاره ای هم به تربیت بانوان طلبه کرد و گفت: در خصوص فعالیت حوزوی خواهران این نکته قابل ملاحظه است که این فرصت همیشه برای بانوان عراقی وجود نداشت و در حال حاضر بیش از 800 طلبه خواهر در نجف حضوردارند.

تغییر نگرش علمای اهل تسنن

حجت الاسلام والمسلمین قبانچی به فعالیت های تقریبی حوزه نجف نیز اشاره کرد و ابراز داشت: حوزه عملیه نجف برای تقریب بیشتر میان اهل تسنن و تشیع همایش ها و گنگره های متعددی را به صورت مشترک برگزار کرد که الحمدلله آثار پر برکتی داشت، این در حالی بودکه بسیاری از میهمانان اهل تسنن که ساکن بغداد بودند و تاکنون به نجف نیامده بودند، می گفتند؛ ما تصوّر می کردیم وقتی وارد نجف شویم سر ما را از تن جدا می کنند!

وی تصریح کرد: مهمترین هدف ما از برپایی گنگره ها و همایش های مشترک، نشان دادن نظرات و تفکرات علمای شیعه و خلق وخوی ایشان بوده است که الحمدلله به اهداف خود رسیدیم.

حجت الاسلام والمسلمین قبانچی ادامه داد: ما برای آن که بتوانیم اثرات سوء اختلافات که سالیان سال بر اثر تبلیغات مسموم رژیم بعث، در ذهن ملت عراق جای گرفته بود را برطرف کنیم، اقدامات قابل قبولی را انجام داده‌ایم.

اولین اقدام پس از سرنگونی صدام

وی با اشاره به راه اندازی 25 مرکز فرهنگی تخصصی در عرصه های مختلف علوم اسلامی و انسانی، در نجف اشرف، گفت: دانشگاه و آکادمی با مسئولیت حوزه دقیقا یک هفته پس از سرنگونی رژیم صدام، بدون هیچ پول و کمکی راه اندازی شد و از آن زمان تاکنون، این دانشگاه اسلامی رشد و توسعه خوبی پیدا کرد؛ به طوریکه امروز 12 هزار دانشجو به صورت دائمی در این دانشگاه در حال تحصیل هستند.

وی یادآور شد: برای اسلامی تر کردن این دانشگاه و تفکیک جنسیتی، در حال ساخت فضایی آموزشی به مساحت 33 هزار متر هستیم.

استفاده از تجربیات گرانسنگ ایران

امام جمعه نجف تصریح کرد: اگر ما امروز در بحث علوم اسلامی و معارف دینی و آکادمی اسلامی موفق هستیم و شاهد به بار نشستن زحمات خدمتگزاران به دین می باشیم، همگی مرهون 25 سال تجربه ایی است که از ایران اسلامی کسب کرده و در عراق پیاده کرده ایم.

وی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری سیاست حکیمانه ای دارند، چرا که ایشان معتقدند باید در عین فعالیت، حساسیت های حوزه نجف و قم رعایت شود.

حجت الاسلام والمسلمین قبانچی ادامه داد: حوزه علمیه نجف تلاش دارد تا با پرورش طلاب و روحانیون متعهد و متخصص و اعزام آنان به سراسر عراق، ملت مظلوم این کشور را از موهبت معرف اهل بیت(ع) بهره مند سازد، همچنین در صددیم تا حضور طلاب و روحانیون را در بیمارستان ها، دانشگاهها و ... پررنگ سازیم.

فعالیت شبکه های ماهواره ای

امام جمعه نجف اشرف در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت شبکه های مختلف ماهواره ای شیعیان در عراق اشاره کرد و گفت: خوشبختانه به واسطه همین شبکه های ماهواره ای که توسط شیعیان متعهد اداره می شوند، حرکت های مثبتی در ترویج آیین حقه تشیع صورت گرفته است.

وی افزود: همین شبکه های ماهواره ای توانستد با برنامه های هدفمند خود، اختلافات میان شیعه و سنی را کاهش دهند و همه جناح ها را به شرکت در انتخابات دعوت کنند.

تفرقه افکنی ترکیه، قطر و عربستان در عراق

حجت الاسلام والمسلمین قبانچی همچنین به اختلاف افکنی برخی سران عرب در بین مسلمانان اشاره کردو ابراز داشت: نمی توان از حرکت های خصمانه و تفرقه افکن ترکیه، قطر و عربستان سعودی طی چند سال اخیر غافل شد، چرا که این دولت ها هرگز تاب دیدن آرامش در عراق را نداشته اند و همین طور که طی چند روز گذشته شاهد بوده اید، جنگ و نزاع در الانبار حاصل چنین حرکات خصمانه ای است.

وی در بخش پایانی سخنان خود خواستار تعامل بیشتر حوزه علمیه قم با نجف شد و اظهارداشت: حوزه علمیه نجف با آغوش باز پذیرای اهل علم و متخصصین حوزه علمیه قم برای بهبود سطح روابط و تعامل بیشتر می باشد.

امام جمعه نجف اشرف خاطرنشان کرد: ما آمادگی داریم تا با اعزام هیئت های علمی، سطح تعاملات را هر چه زودتر افزایش دهیم.

لزوم گسترش روابط میان قم و نجف

آیت الله حسینی بوشهری، مدیر حوزه های علمیه نیز در این نشست با تاکید بر لزوم گسترش روابط میان قم و نجف به عنوان دو قطب عالم پرور، خواستار بررسی راه های همکاری و تعامل بیشتر میان این دو حوزه بزرگ جهان تشیع شد.

وی با اشاره به این که برای ایجاد رابطه و تعامل، گام ها ی بیشماری می توان برداشت، افزود: باید حساسیت های موجود را مدّنظر قرار داد و در ابتدای امر، تعاملات با نگاه کاملا حوزوی، برقرار شود تا به سر منزل مقصود برسیم.

ضرورت بررسی راهکارها

مدیر حوزه‌های علمیه با تاکید بر این که دو حوزه بزرگ قم و نجف باید پشتیبان یکدیگر باشند، گفت: ما برای برقراری ارتباط بیشتر هیچ مشکلی نداریم، ولی با توجه به حساسیت موجود در عراق، باید راهکارهای مورد نظر مطرح و بررسی شود.

آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: اگر این دو حوزه پشتیبان یکدیگر باشند جهان تشیع از قدرت مضاعفی برخوردار خواهد بود؛ البته بدون شک دشمنی دشمنان درخصوص تشیع مضاعف می شود.

راه های همکاری میان دو حوزه بزرگ جهان تشیع

مدیر حوزه های علمیه با اشاره به راه های همکاری میان دو حوزه بزرگ جهان تشیع، اظهارداشت: تبادل تجربیات و همکاری در حوزه های مختلف ازجمله دعوت دوجانبه از اساتید و طلاب حوزه علمیه نجف و قم، حضور حوزه نجف در همایش کتاب سال حوزه، همکاریهای پژوهشی و... می تواند از زمینه های همکاری باشد و در عین حال می بایست این همکاری ها آرام آرام آغاز شود تا به نتیجه مورد نظر برسیم.

آیت الله حسین بوشهری تصریح کرد: باید حساسیت ها را در نظر داشت؛ زیرا وجود کوچک ترین سوء ظن می تواند این همکاری و تعامل را چندین سال به عقب بیندازد.

تقدیر از اقدامات امام جمعه نجف

عضو شورای عالی حوزه های علمیه با اشاره به فعالیت های انجام شده در حوزه علمیه نجف اشرف، بیان داشت: تحصیل بیش از 10هزار طلبه خواهر و برادر عراقی در حوزه نجف، کار احسنی است که توسط افرادی فهمیم و با نشاط همچون حجت الاسلام والمسلمین قبانچی رقم خورده است.

تاکید بر لزوم فراهم سازی حضور طلاب ایرانی در عراق

عضو هیئت رئیسه خبرگان رهبری با تاکید بر این که ما خواستار فراهم سازی شرایط مناسب حضور طلاب بیشتری از قم در نجف اشرف و کربلای معلی هستیم، ادامه داد: در گذشته همیشه در کنار طلابی از کشورهای هند، افغانستان و پاکستان و .. طلابی از ایران در نجف حضور داشته اند، اما این حضور طی سالهای اخیر کم رنگ شده است.

دو قطب بزرگ عالم پرور شیعی

در ادامه این نشست، معاون بین الملل حوزه های علمیه  با اشاره به لزوم تعامل حوزه قم و نجف، گفت: دشمنی دیرینه قدرت های استکبار برای دفع همبستگی میان دولت ها و ملت های اسلامی انکار ناپذیر است، حال اگر دو قطب بزرگ عالم پرور شیعی بخواهند تعاملات خویش را بسط و گسترش دهند، بدون شک در تیرس دشمنان قرار خواهند داشت.

حجت الاسلام والمسلمین زمانی خاطرنشان کرد: امروز دانشگاهها و مراکز علمی در سراسر دنیا به ویژه انگلستان روند تعاملات و آثار نزدیکی حوزه علمیه قم و نجف را سالهاست مورد بررسی قرار می دهند تا عواقب این تعامل را شناسایی و برای دفع آن برنامه ریزی کنند.

ضرورت گسترش مناسبات علمی

حجت الاسلام والمسلمین عماد، معاون پژوهش حوزه های علمیه نیز در این نشست با استقبال از حرکت مثبت و اثربخش تعامل قم و نجف، گفت: اگر این دو حوزه بزرگ عالم تشیع با هم متحد و یکی شوند، بدون شک آرامش خاصی را جهان تشیع به خودخواهد دید و قدرت جهانی تبدیل خواهد شد.

اقتدار علمی جهان تشیع

معاون پژوهش حوزه های علمیه ادامه داد: در گام نخست، همبستگی در زمینه علم و دانش می تواند چنان اقتدار علمی جهان تشیع را افزایش دهد که آثار و برکاتش به سرعت متوجه شیعیان گردد.

حجت الاسلام والسملین عماد خاطرنشان کرد: ترسیم برنامه های مدّون آموزشی و پژوهشی منظم و راه اندازی مراکز پژوهشی و تحقیقاتی می تواند از آثار و برکات اتحاد و انسجام میان حوزه های علمیه بزرگ شیعی باشد.

وی تصریح کرد: راه اندازی و تاسیس مرکز ترجمه علمی در عراق به منظور ترجمه و چاپ کتب شیعی می تواند گام دیگر همکاری ها و تعاملات دو حوزه بزرگ علمیه جهان تشیع باشد که قابل بحث وبررسی است.

اعزام گروه های علمی و تبادل طلاب و اساتید

در این نشست همچنین، معاون امور طلاب و دانش آموختگان حوزه های علمیه با استقبال از فرصت های پیش آمده، خواستار اعزام گروه های علمی و تبادل طلاب و اساتید میان این دو مرکز بزرگ حوزوی عنوان کرد.

حجت الاسلام والمسلمین ملک دار خاطرنشان کرد: حضور هئیت های علمی، آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی به منظور آشنایی بیشتر با فضاهای موجود در حوزه علمیه قم و نجف می تواند راهگشای بسیار از تصمیم گیری ها و برنامه ریزی ها باشد.

انتخاب هیئت ها

در پایان این نشست، براساس پیشنهاد آیت الله حسینی بوشهری، مقرر شد که با انتخاب هیئت هایی از حوزه قم و نجف، راهکارهای تعاملات بررسی و اجرایی شود.

انتهای پیام   313/17

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha