حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی امروز در هم اندیشی "اصول سیاست خارجی دولت اسلامی؛ عقلانیت و اعتدال" ابراز داشت: عقلانیت و اعتدال، مورد توافق همه است، اما اختلاف بر سر تفسیر و تحلیل از اعتدال است؛ آیا اعتدال به معنای عقلانیت معطوف به توسعه لیبرالیستی است یا اعتدال، یک مفهوم ارزشی و اخلاقی است؟ آیا منظور ما از عقلانیت، عقلانیتِ سکولار است یا عقلانیت دیگری مبنای تصمیم گیری هاست.
وی ادامه داد: در موضوع خشونت نیز باید معلوم نماییم، منظور ما از خشونت چیست. آیا انقلابی گری و تفسیر امام خمینی از اسلام را خشونت می دانیم یا خیر؟ همچنین در مساله توسعه، منظور ما از توسعه، متناسب با فرهنگ بومی خودمان است یا توسعه لیبرالیستی را مدنظر داریم؟
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی با بیان اینکه همگان با رفع تحریم ها موافقند گفت: آیا اگر با از بین بردن هژمونی انقلاب اسلامی و تغییر موازنه قدرت، تحریم ها برداشته شود، بُرد کرده ایم یا شکست خورده ایم؟ اینها مسائلی است که پاسخ به آن می تواند به صورت شفاف تر و دقیق تر ما را در رسیدن به اصول سیاست خارجی دولت اسلامی کمک کند.
وی با تاکید بر اینکه عقلانیت و اعتدال در مدیریت جمهوری اسلامی پدیده تازه ای نیست گفت: بدون تردید ایستادگی نظام اسلامی پس از 35 سال و در برابر انواع هجوم های دشمنان، به برکت عقلانیت و اعتدال رهبران جمهوری اسلامی از آغاز تا کنون بوده است.
وی به شیطنت تبلیغاتی آمریکا در قبال جهان اسلام اشاره و تصریح کرد: آنها در مراکز فکری و تصمیم گیری شان تاکید دارند که باید جهان اسلام را مخیّر بین رفتار خشونت آمیز یا برداشت لیبرالیستی از اسلام کنیم. در این بین باید هوشیار باشیم و به همان اندازه که از قرائت خشونت آمیز پرهیز می نماییم، از برداشت های لیبرالیستی نیز دوری بجوییم.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری با بیان اینکه برای تعریف روابط بین الملل در دولت اسلامی باید به ریشه های فکری و معرفتی مراجعه کنیم گفت: در این راستا باید از فلسفه تاریخی مان آغاز کنیم تا مبتنی بر آن آینده نگری داشته باشیم و مرز خود را در روابط بین الملل بشناسیم.
وی به دو نوع تفکر در مورد قدرت در جهان مبنی بر نگاه الهی و نگاه تفرعنی گفت: هر دو جریان از ابزار سخت و نرم برخوردارند و ما نمی توانیم جلوی جنگ بین حق و باطل را بگیریم.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی به اعتراف اندیشمندان آمریکایی به شکست غرب در برابر قدرت ایدئولوژیکی انقلاب اسلامی اشاره کرد و ابراز داشت: تحلیل های ما در تئوریزه کردن انقلاب اسلامی، بشدت عمیق تر از اوائل انقلاب است، اما طرف مقابل اینگونه نیست و قدرت ایدئولوژیکی اش تحلیل رفته است.