به گزارش خبرگزاري «حوزه» از مشهد، آيت الله علم الهدي، در نشستي با طلاب موسسه فقهي ائمه اطهار(ع) مشهد با اشاره به اين كه كلمه «فقه» در آيات و روايات به صورتي عام آمده، ولي با اين حال تحت عنوان خاصي استفاده مي شود، گفت: آيه «نفر» نمونه اين امر است كه فقه به «فهم دين» معني شده است و روايت ها نيز از همين معنا استفاده كرده اند.
وي با اشاره به سه وجود وحياني، ذهني و خارجي براي دين، ابراز داشت: وجود عيني و خارجي در رفتار افراد ديده مي شود، بنابراين، نتيجه فهم دين در رفتار انسان حاصل مي گردد.
امام جمعه مشهد، محور اصلي فهم دين و علم به احكام شرعي در عرصه زندگي افراد جامعه را داراي اهميت برشمرد و اظهار داشت: اگر در اجتماع علم به احكام نباشد، فهم دين هم توسعه نمي يابد.
عضو مجلس خبرگان رهبري افزود: عالي ترين درجه فهم دين، وجود عيني و خارجي است و توسعه و حاكميت آن به همان مقدارِ رشد دين در حوزه رفتاري جامعه مي باشد.
وی بر توجه به رسالت فقيه در جامعه تاكيد كرد و با طرح این سئوال که امروز بايد بدنبال توسعه فروع يا تعميق مباني باشيم؟ ابراز داشت: در برخي دوره هاي رشد فقهي، بيشتر به تعميق مباني پرداخته و در بعضي زمان ها افرادي مانند شاگردان آخوند به توسعه فروع در عرصه هاي فقهي اقدام كرده اند.
عضو شوراي برنامه ريزي مديريت حوزه علميه خراسان ادامه داد: با توجه به ارتباطات امروز، بايد نسبت به توسعه فقه بيشتر كار كرد و فروع را در حوزه تمام نيازهاي بشر و شرايط زندگي آنان قرار دهيم، زيرا وجود عيني و خارجي دين با اين كار توسعه مي يابد.
آیت الله علم الهدی افزود: البته بصورت جدي بايد روي مباني كار كرد و اضافه شدن «إن قلت» ها در شرايط كنوني خيلي نتيجه نخواهد داشت و تحول اصلي بايد در رسالت حوزه و شناخت آن باشد.
وی با اشاره به اين كه دروس خارج بايد به روز و با توجه به نياز دنیا باشد، گفت: در اين سال ها، نظام و دكترين سياسي ولايت فقيه را در مقابل نظام ليبرال ارائه داده ايم، به همين دلیل بايد در حوزه هاي علميه در زمينه ولايت فقيه بحث علمي و فقهي داشت و در واقع به رسالت حوزه در زمان فعلي توجه كرد.
امام جمعه مشهد، وجود عيني دين و نرفتن جامعه به سراغ امور غير ارزشي را از نكات مهم دانست و ابراز داشت: بايد برنامه دين در حوزه رفتار اجتماعي در زمينه اقتصاد و ... را در جامعه ارائه داد وگرنه بطور مثال براي امور اقتصادي به انديشه هاي ديگر مراجعه خواهد شد.
عضو خبرگان رهبری افزود: مي بايست پا به پاي توسعه دين در عرصه رفتار جامعه گام برداشت و پاسخگوي نياز فقهي امروز بود.
عضو شوراي برنامه ريزي مديريت حوزه علميه خراسان در پايان گفت: اين مطالب سوژه مطالعاتي براي طلاب جوان بود كه اميدواريم در اين باره مسير و رسالت را روشن و معين كنند و در اين زمينه اهتمام ورزند.
انتهای پیام
نظر شما