جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
ربانی واتیکان

اسقف سورندو نماینده ویژه پاپ طی ارسال نامه ای جداگانه به سفارت ، از محضر مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای استفتا کرده است تا معظم له نظر فقهی خود را پیرامون مساله فحشا یا برده داری نوین و تجارت قاچاق انسان که سی میلیون انسان بیگناه را درجهان قربانی خود کرده است اعلام فرمایند .

حجت الاسلام والمسلمین محمدطاهر ربانی سفیر ایران در واتیکان در مصاحبه با سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، با اشاره به اجلاس فوق العاده واتیکان درباره خانواده، نیم نگاهی به قواعد کاتولیک ها در موضوع خانواده داشت و برخی دیدگاه های پاپ درباره خانواده و نیز مساله همجنسگراها را تشریح کرد. وی همچنین توضحیات مبسوطی در خصوص کنفرانس بین المللی مربوط به مقابله با برده داری مدرن در واتیکان ارائه داد:

 

* با توجه به برپایی کنفرانس بین المللی  مربوط به مقابله با برده داری مدرن و تجارت قاچاق انسان با حضور نمایندگان  و رهبران ادیان از سوی واتیکان، اهمیت این امر در شرایط کنونی را چگونه ارزیابی می کنید؟

 همانگونه که مطلعید یکی از مباحث مهم حقوق بشری که در دستور کار اغلب کشورها قرار دارد بحث مقابله جدی با فحشاء یا برده داری نوین و تجارت قاچاق انسان است، این موضوع که اساساً کرامت انسان را تباه می کند از دغدغه های مهم رهبران ادیان و مذاهب جهان به شمار می رود.

پاپ فرانسیس در یک اقدام فراگیر دست یاری به سوی رهبران بزرگ ادیان الهی دراز کرده و از آنان خواسته است تا به منظور غلبه و ریشه کن کردن این معضل جامعه بشری همصدا و متفق با یکدیگر شده و افکار عمومی دنیا و نخبگان فرهنگی و سیاسی خیر اندیش را نسبت به ضرورت مقابله جدی با این پدیده شوم آگاه نموده به گونه ای که تا سال 2020 میلادی  مطابق 1398 شمسی گردانندگان باندهای مافیای فساد برده داری مدرن و قاچاق انسان به عنوان جنایتکار جنگی تحت پیگرد قضایی و جنایی قرار گرفته و به محکمه عدل سپرده شوند .

اسقف سورندو نماینده ویژه پاپ که خود یک آرژانتینی است پس از طرح موضوع با اینجانب طی ارسال نامه ای جداگانه به سفارت ،از محضر مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای حفظه الله استفتا کرده است تا معظم له نظر فقهی خود را پیرامون مساله فحشا یا برده داری نوین و تجارت قاچاق انسان که سی میلیون انسان بیگناه را درجهان قربانی خود کرده است اعلام فرمایند .وی در دیدار با سفیر مصر در واتیکان نیز نظر فقهی مفتی اعظم آن کشوررا در این زمینه جویا شده است .

درواقع این اجلاس مقدماتی با حضور شخصیتهای علمی و دینی از ادیان مختلف در واتیکان برگزار شد تا طرح نحوه مقابله و فرایند قانونی شدن آن را در دستور کار اجلاس سالیانه سازمان ملل  قرار دهند.

 

* به نظر می رسد در نظام بین الملل متکثر و در حال گذرای کنونی نقش و ابتکار فعالانه رهبران ادیان و مذاهب خواسته ادیان توحیدی اسلام و مسیحیت برای حل معضلات جامعه بشری و استقرار عدالت و صلح جهانی رو به افزایش است، به عنوان مثال در خصوص خطر بزرگ افراط گری دینی و جریان تکفیر در جهان اسلام شاهد برگزاری دو کنگره مهم بین المللی در حوزه علمیه قم به ابتکار مرجعیت  طراز عالی شیعه و سپس در الازهر قاهره به عنوان مرجعیت علمی جهان اهل تسنن در روزها و هفته های اخیر بوده ایم ، از سویی پاپ فرانسیس از زمان انتصاب به مقام پاپی در خصوص سوریه و عراق و مسائل مهم بین المللی از جمله معضل برده داری مدرن فعالانه وارد عرصه دیپلماسی دینی از طریق جلب همکاری رهبران ادیان بزرگ شده است. تحلیل جنابعالی بعنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران نزد رهبری جهان کاتولیک از این واقعیت چیست؟

 امروزه مخدوش کردن چهره نورانی اسلام و مبارزه با تفکر مردم سالاری دینی در جهان، سرلوحه کار گروههای خشونت طلب و افراطی قرارگرفته  است.

القاعده و داعش به کمک سرویس های اطلاعاتی وامنیتی خارج ماموریت دارند تا با هرگونه قواعد دموکراسی از نوع مردم سالاری دینی مبارزه کنند .

آنان از یک سو با راه اندازی جنگ های فرقه ای و مذهبی به نام اسلام دست به خشونت و کشتار می زنند و از سوی دیگر با فریب افکار عمومی و برافراشتن پرچم های سیاه به نام ا... و رسول ا... (ص) جنگ مذهب علیه مذهب به راه انداخته اند. و رویای فتح بغداد و شام را در سر می پرورانند . تا با بدنام کردن چهره اسلام و تخریب اماکن تاریخی و مساجد و کلیساها و قتل و غارت مردم  مسلمان و اقلیت های دینی و مذهبی زمینه ساز نفوذ توطئه های شیطانی به سرکردگی غرب وصهیونیست ها باشند .

جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر رهبریهای جاودانه امام راحل عظیم الشان و رهنمودهای خردمندانه مقام معظم رهبری همواره منادی گفتگو و همکاری با کلیه اقوام و آحاد پیروان ادیان ابراهیمی در جهان بوده و این درحالی است که دنیا از تندروی ها و خشونت و تعصب قومی و نژادی به شدت رنج می برد و به دنبال راههای مسالمت آمیز و ایجاد فضای عاری از خشونت و تندروی است و پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان نیز از این ایده استقبال می کند .

چند ماه قبل حضرت آیت ا.. مکارم شیرازی در پاسخ به اظهارات پاپ فرانسیس که نسبت به خشونت و حملات تکفیری ها از رهبران دینی جهان استمداد طلبیده بود، طی پیامی ضمن محکوم کردن حملات وحشیانه  داعش علیه مسیحیان و اقلیت های دینی در سوریه و عراق ابراز امیدورای کرد که پاپ نیز با محکوم کردن جنایات تکفیری ها، ظلم ها و فجایعی را که به نامهای مختلف انجام می شود صریح تر و شفاف تر در دفاع از اقلیت های مسیحی در کشورهای اسلامی و یا اقلیت های مسلمان در کشورهای غربی و امثال آن اعلام موضع نماید.

پاپ فرانسیس از  نامه و پیام محبت آمیز ایشان  تشکر کرده و نظرمعظم له را در  این باب که واتیکان  در اتخاذ مواضع شفاف تر عمل نماید؛استقبال کرده است.

برگزاری موفق اجلاس (خطر بزرگ افراط گرایی دینی و جریان تکفیری در جهان اسلام) با شرکت علما و اندیشمندان مذاهب مختلف از جهان اسلام در قم به ابتکار مرجع عالیقدر حضرت آیت ا.. مکارم شیرازی و ادامه آن در تهران با سخنرانی جناب آقای دکترروحانی رییس جمهور محترم دردفتر مطالعات سیاسی وبین المللی وزارت امور خارجه وهمچنین اجلاس دانشگاه الازهر به ریاست مفتی اعظم مصردر قاهره و سپس سومین دور از نشست بین المللی رهبران و شخصیتهای ممتاز دینی  اسلام و مسیحیت در  واتیکان دارای اهمیت ویژه و بازتاب مثبت فراوانی بوده است.

به  نظر بنده  شبهات ومقتضیات زمانیو شرایط بین المللی کنونی ایجاب می کند که مراجع عظام و علمای  اعلام حوزه علمیه قم درباب عرصه گفتگوی بین الادیان خاصه گفتگوی کاتولیک و شیعه نقش آفرینی بارزتری را ایفا نمایند . این یک ضرورت اجتناب ناپذیر بلکه فرصتی مغتنم است که رهبران ادیان بزرگ الهی درچارچوب دیپلماسی دینی نشان دهند تا چه اندازه ایمان و عمل صلحا می تواند  در حل معضلات جامعه جهانی و کمک ملتهای در بندو سراپا گرفتار امروزجهان دخیل باشندو آنهارا ازقید ظلمت واسارت رهایی ببخشند..

جمهوری اسلامی ایران خوشبختانه با مدد الهی در عرصه گفتگوی بین الادیانی درجهان اسلام پیشاهنگ بوده است؛ تاکنون گفتگوهای رسمی  شیعه و کاتولیک 9 دور نشست را پشت سرنهاده است؛ نهمین دورآن  ماه گذشته با مشارکت نماینده ویژه پاپ فرانسیس و تعدای از اساقفه کاتولیک و  باحضورآیت ا..امامی کاشانی ودیگر شخصیتهای علمی ودینی در تهران برگزار گردید .

به نظربنده هرچند برگزاری اینگونه اجلاسها بلحاظ کمیت وکیفیت بسیار  کارساز ومفید است . اما کافی و وافی به مقصود نیست؛ لذامتواضعانه ازبزرگان حوزه علمیه قم به ویژه مراجع عظام تقلید و نخبگان کشور درخواست دارم در جهت کمک به حل معضلات  فراگیر جامعه امروز بشری  مانند تبعیض نژادی و تجارت شوم  برده داری نوین و قاچاق انسان و فرسایش  نهاد خانواده ومحیط زیست جهانی در چارچوب گفتگوهای بین الادیانی اسلام و مسیحیت با رهبران و علمای ادیان و مذاهب الهی جهان همفکری نموده و  نشست های مشترک برگزار نمایند.

 

* ماه گذشته اجلاس(سینود) فوق العاده  اساقفه کاتولیک جهان در خصوص خانواده بنا به فراخوان پاپ فرانسیس برگزار شد؛ بحث اساقفه در سینود خانواده را چگونه ارزیابی می کنید؟

باید تأکید کنم یکی از خصوصیات بارز پاپ فرانسیس خرد ورزی و نگاه تیزبین او به مسائل فرهنگی و اجتماعی است. پاپ به درستی نسبت به فروپاشی معنویت و اخلاق و افول ارزش ها ی اجتماعی در جوامع غربی آگاه است. و برای خروج کلیسا ازاین بن بست ها و پدیده های نوظهور فرهنگی که دامنگیر جوامع غربی شده است دغدغه های بیشماری دارد و به همین سبب برای چاره اندیشی و رفع نگرانی ها از بین 5 هزار اسقف کاتولیک درسطح جهان؛ با فراخوان 191تن از اساقفه برجسته و صاحب نظر تمهیداتی را به عمل آورده است تا پیرامون ازدواج جوانان ، حقوق خانواده و روشن شدن وضعیت مطلقه ها و همجنس گرایان به بحث و تبادل نظر بپردازند .

این اجلاس مقدماتی در مهر ماه گذشته به مدت دو هفته متوالی با حضورشخص پاپ در مقر واتیکان برگزار گردید. و اساقفه نظرات خود را پیرامون نحوه رویارویی با این معضلات ارائه دادند، و گزارش نهایی در قالب 3 بخش کلی و 62 بند به رای  اساقفه شرکت کننده در اجلاس گذاشته شد.

البته این رای گیریها به دو صورت انجام پذیرفت. بار اول کل گزارش نهایی به رأی گذاشته شد که از مجموع 191 نفر اسقف شرکت کننده در اجلاس 174 نفر در رأی گیری شرکت و 158 نفر به آن رأی مثبت دادند و سپس در مرحله دوم هر یک از 62 بند گزارش به آراء گذاشته شد.

بنا به گفته سخنگوی واتیکان ، انتشار گزارش نهایی اجلاس خواست پاپ بود و دلیل آنرا شفافیت و روشنی اعلام کرد تا اینکه رأی مثبت و منفی و تعداد شرکت کنندگان در رأی گیری مشخص باشد. و برای کسی سردرگمی و سوء تفاهم ایجاد نشود.

 

* دغدغه اصلی واتیکان و موضوع پاپ در قبال مشکلات خانواده و خواسته مطلقه ها و همجنس گرایان چه بوده؟ و اصولاً چه راه حلی را برای برون رفت از این معضلات اندیشیده اند؟

 اصولاً موضوع طلاق در بین پیروان کاتولیک مسیحی یک معصیت به شمار می رود . به عبارتی دیگر در آئین مسیح عقد ازدواج بطلان پذیر نیست و فقط با مرگ یکی از زوجین  این پیمان باطل می گردد و درباره ازدواج مجدد مطلقه ها و امکان پذیرش آنان در شعائر دینی نظیر توبه، اعتراف به گناه و عشاء ربانی نزد کاتولیک ها اختلاف نظر کلامی وجود دارد و مطلقه ها درخواست دارند که در قبال فرزندان متولد شده از پیوند ازدواج مجدد مورد مهر و پذیرش کلیسا قرار گیرند تا از حقوق رسمی مدنی خود برخوردار باشند این بند در مجموع  با 104 رأی موافق و 74 رأی مخالف به تصویب رسید.

اما موضوع همجنس گرایان و خواسته آنان چالش دیگری است که پاپ مطلقاً با ازدواج همجنس گرایان مخالفت دارد. او در سال 2000 میلادی زمانی که اسقف اعظم بوئنوس آیرس بود پس از آنکه دولت آرژانتین درصدد قانونی کردن ازدواج همجنس گرایان در این کشور بود، مبارزه شدیدی را علیه این قانون و دولت آرژانتین به راه انداخت، وی ازدواج همجنس گرایان را حمله ای  به برنامه خدا و آنرا حرکتی شیطانی خواند و تا مرز (اعلام جنگ دینی) پیش رفت.

امروزه متأسفانه ازدواج همجنس گرایان در تعدادی از کشورهای اروپایی قانونی شده است و در دستور کار دیگر پارلمانهای کشورهای غربی از جمله آمریکا قرار دارد و همجنس گرایان در این کشورها از تمامی مزایا شامل حق سرپرستی فرزند، حق ارث ، بیمه ، تخفیف های مالیاتی و غیره که برای دگرجنسگرایان فراهم است برخورداند و متاسفانه دولت اوباما نیز در بیانیه ای از دیوان عالی آمریکا خواسته است تا در قوانین ازدواج همجنس گرایان بازنگری بعمل آورد.

 

* آیا مصوبه ای هم در این اجلاس درباره موافقت یا مخالفت با ازدواج همجنس گرایان به تصویب رسیده است؟

 در مجموع کلیسا به دنبال برون رفت از این معضل اجتماعی است و تلاش زیادی دارد تا از قانونی شدن همجنس گرایی در پارلمان های اروپایی و سایر کشورها جلوگیری نماید زیرا عده ای از اسقف ها این  پدیده را یک  بیماری هولناک تلقی کرده اند و دسته ای دیگر اصولا ازدواج دو همجنس مرد بامرد وبالعکس رامخالف فرامین وسنت الهی میدانند.

با اینحال در بند 55 اشاره ای به این مبحث شده است که با 118 رأی موافق و 62 رأی مخالف به تصویب رسید.

در فرازی از این بند با اشاره به بیانیه مجمع دکترین ایمان تحت عنوان ملاحظات درباره طرح به رسمیت شناختن قانونی وصلت میان افراد همجنس باز آمده است:

هیچ مبنایی حتی درگذشته دور ، دال بر شباهت یا قیاس میان وصلت همجنس بازان و طرح الهی درخصوص ازدواج و خانواده وجود ندارد، (باوجود این مردان و زنانی که گرایش به همجنس بازی دارند باید با احترام و لطافت مورد استقبال قرار گیرند !!).

قابل ذکر است که مصوبات این اجلاس به پیوست گزارشی با تنظیم پرسش نامه ای از سوی دبیرخانه مجمع اساقفه به دستگاههای مختلف مقر مقدس، خلیفه گری های کلیسای کاتولیک در سراسر جهان و همچنین انجمنها و جنبش های کاتولیکی ارسال می شود . سپس دبیرخانه براساس پاسخ های دریافتی اقدام به تدوین دستور کار اجلاس آتی خانواده که در سال آینده بصورت عادی برگزار می گردد مبادرت خواهد کرد.

 

* هدف از برگزاری این اجلاس مقدماتی در این مقطع چه بوده است؟

 باید یادآور شوم که پس از برگزاری اجلاس جهانی خانواده در پکن که قریب بیست سال گذشته با حضور نمایندگانی از جمهوری اسلامی ایران به ریاست سرکار خانم ابتکارمعاون رییس جمهور وقت درآن شرکت کرده بودند تا کنون هیچ اجلاس دیگری در این سطح درجهان برگزار نشده است و قرار است سال آینده در ماه سپتامبر به دعوت اسقف اعظم فیلادلفیا اجلاس دیگری تحت عنوان خانواده در آمریکا برگزار شود و پاپ فرانسیس نیز آمادگی خود را برای حضور در آن اجلاس اعلام کرده است و این اجلاس مقدمه ای خواهد بود برای برگزاری (اجلاس جهانی خانواده به ریاست پاپ) که در ژانویه سال 2016 میلادی در واتیکان برگزار خواهد شد، ومباحث مطروحه در دستور کار آن اجلاس مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.

در  خاتمه از مدیریت محترم و همکاران گرامی خبرگزاری حوزه های علمیه کشور به جهت اهتمام ویژه به موضوعات و مسایل  گفتگوی بین الادیانی اسلام و مسیحیت تشکر نموده و از اینکه فرصت مصاحبه و پاسخگویی به این پرسشها را فراهم ساختند قدردانی می کنم.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha