به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، پایگاه "براثا"ی عراق در تحلیلی به بیان دلایل نارضایتی عربستان از پیروزی های عراق علیه داعش پرداخت:
عربستان در طول سال های گذشته نتوانسته حمایت خود از گروه داعش را از دیده ها پنهان کند و در هر باری که داعش ظهور و بروز پیدا می کند عربستان نیز خود را به عنوان اولین و آخرین کشوری که نگران منافع ملت های منطقه خاور میانه است وانمود می کند.
اما سخنان اخیر سعود الفیصل بر خلاف عادت همیشگی عربستان بود و این بار به روشنی و صراحت، نگرانی و خشم عربستان را از پیروزی های پی در پی عراق آشکار کرد. سخنان این بار الفیصل جامه ای سیاه بر تن داشت و سوار بر اسب جنگ بود و با تازیانه کفر به تمام شرکت کنندگان در جنگ عراق حمله کرد. اما در اینجا سؤالاتی در مورد این موضع گیری مطرح می شود که شاید وی در این روزها به آن پاسخ بدهد:
امیر چرا شما هیچ گاه خواستار از بین بردن داعش نشدید؟
آیا شما نبودید که آمریکا را برای تشکیل ائتلاف بین المللی علیه تروریسم تشویق می کردید؟
پس چرا اکنون از آزاد شدن سرزمین عراق نگران هستید؟
ریختن بنزین بر آتش
سعود الفیصل به تازگی در نشست شورای سیاسی و امنیتی عربستان و در حضور قائم مقام ولی عهد عربستان اعلام کرده که ائتلاف غربی اجازه نمی دهد شیعه در منطقه گسترش یابد و از حضور رهبران شیعی عراق در خطوط مقدم جنگ با داعش اظهار نگرانی کرده است.
این سخنان فیصل سخنان تازه ای نیست. وی در سخنان خود گفته بود که هیچ گاه فکر نمی کرده که رهبران شیعه روزی در زادگاه صدام حسین با هم معانقه کنند و منظور او از این سخن حضور سید عمار حکیم در میدان جنگ استان صلاح الدین و دیدار او با هادی العامری فرمانده ارتش عراق می باشد.
سخنان وزیر خارجه عربستان در زمانی صادر می شود که عراق به شدت نیازمند کمک مالی و معنوی برای بازپس گیری تمام شهرها از دست داعش است، اما نکته جالب توجه که امیر سعودی نتوانست آن را پنهان کند، این است که وی از سیطره و تسلط عراقی ها بر شهرهای خود و آزاد شدن این شهرها از دست تروریست های داعش نگران است.
البته این سخنان فیصل همزمان است با حمله همه جانبه و آشکار به رهبران شیعه و کمک های ایرانی به عراق. حملات و تهمت هایی که هیچ دلیلی نمی تواند داشته باشد مگر ترس از گسترش تشیع در منطقه.
نگرانی از پیروزی شیعه یا شکست داعش؟
با تاملی گذرا بر سخنان اخیر سعود الفیصل می توان به حمله آشکار وی به تمام کمک های شیعیان ایران برای از بین بردن داعش پی برد. و البته هر انسان عاقل و زیرکی می تواند به علت نگرانی های عربستان از پیروزی های پی در پی ارتش عراق در تکریت و موصل و صلاح الدین پی ببرد. علت این نگرانی را می توان در امور زیر خلاصه کرد:
* یکی از رخدادهای غیر قابل انکار در این زمینه کمک های عربستان و آمریکا به داعش می باشد. در طول سال های جنگ و درگیری در سوریه و عراق دست عربستان و آمریکا در وقایع متعدد قابل مشاهده بود و طبیعی است که سازنده داعش نخواهد ساخته دست خود را از دست بدهد حتی اگر این ساخته اکنون فاسد شده باشد و از این رو نگرانی به خاطر از دست دادن داعش را می توان یکی از اسباب ترس عربستان از پیروزی های عراق دانست.
* علاوه بر این عربستان دوست دارد بر منطقه خاور میانه تسلط داشته باشد و در طول سال های طولانی، مسؤولان عربستان تلاش کرده اند فرهنگ جهان اسلام با مرکزیت عربستان را ترویج کنند و بدیهی است که قدرت گرفتن کشورهای منطقه مانند ایران و عراق و یمن به سود عربستان نباشد و از این رو طبیعی است که عربستان با تمام توان خود برای تضعیف این کشورها تلاش کند تا بتواند سیطره خود را بر تمام منطقه تحمیل کند.
* به نظر می رسد که عامل سوم ترس عربستان مشارکت و حمایت ایران از جنگ نیروهای عراقی علیه داعش باشد؛ چرا که از نظر عربستان این مشارکت همکاری که به تازگی افزایش نیز یافته موجب شکست ائتلاف بین الملل در منطقه شده چون دیگر هیچ کس وجود ندارد که کمک های پی در پی ائتلاف بین الملل به داعش و ارسال کمک برای آنها را اشتباهی بداند.
* بنا بر این عربستان نگران از دست دادن یکی از هم پیمانان خود در منطقه است هم پیمانی که قرار بود مرکز نشر فتنه میان ملت های خاور میانه باشد و هرگونه توافق احتمالی شیعه و سنی را بر هم بزند و پس از آن هم عربستان در سایه فتنه و تفرقه منطقه به قدرت برتر منطقه تبدیل شود و نفوذ خود را گسترش دهد.
* بدون تردید امروز یکی از نگرانی های بزرگ عربستان از دست دادن کمک های آمریکا است چون با پیروزی عراق، عربستان نتوانسته ماموریت خود را در منطقه به درستی انجام دهد و آمریکا دیگر به او نیازی نخواهد داشت.
با این وجود آیا کار عربستان به جایی خواهد رسید که روزی پیروزی عرب ها برای او مایه ننگ باشد؟!
ترجمه: سید احمد احمدزاده