سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه» به مناسبت فرارسیدن شب لیلة الرغائب اعمال و احکام این شب با عظمت را به همه دلدادگان کوی دوست و مشتاقان و شیفتگان وادی حق تقدیم میکند..
لیله الرغائب اولین شب جمعه ماه رجب است، شبی پرقدر و عظمت در معارف اسلامی و آیین های دینی.
شبی که میتوان به معنای راز و نیاز و بندگی نزدیک تر شد و خدا را خواند و عرض نیاز به ساحت آن بی نیاز بنده نواز برد.
شبی که آرزو و دعا، راهی می شود برای اتصال با آسمان و نجوای عاشقانه با ذات اقدس الهی، پلی برای عبور از زمین و عادات سخیفش به آسمان و آیین های بهشتی و بارانیش، شب زیبا ی بی کسان غربتکده این دیار .
باران رحمت و بهار یاد حق، که در چنین شبی بر سر بندگان خالق آسمان و زمین، باریدن میگیرد و آنها را در فیوضاتی بسیار و برکاتی بیشمار میهمان میکند.
الهی نام تو ما را جواز، مهر تو ما را جهاز، شناخت تو ما را امان، لطف تو ما را عیان. الهی ضعیفان را پناهی. قاصدان را بر سر راهی. مومنان را گواهی. چه عزیز است آن کس که تو خواهی. الهی ای خالق بی مدد و ای واحد بی عدد، ای اول بی هدایت و ای آخر بی نهایت. ای ظاهر بی صورت و ای باطن بی سیرت، ای حی بی ذلت و ای معطی بی فطرت و ای بخشنده بی منت، ای داننده رازها، ای شنونده آوازها، ای بیننده نمازها، ای شناسنده نامها ، ای رساننده گامها، ای مبرا از عوایق، ای مطلع بر حقایق، ای مهربان بر خلایق، عذرهای ما بپذیر که تو غنی و ما فقیر و بر عیب های ما مگیر که تو قوی و ما حقیر، از بنده خطا آید و ذلت و از تو عطا آید و رحمت...
موعد و میعادی برای همه دلدادگان کوی دوست و مشتاقان و شیفتگان وادی حق.
در این شب فرشتگان بر زمین نزول میکنند تا رحمت الهی را بر زمینیان فرودآورند.
لیله الرغائب شبی است گرامی برای همه اهل اسلام در اقصی نقاط عالم که با مناسک، آداب و اعمالی با شکوه، زیبا و معنوی همراه است.
واژه «رغائب» جمع «رغیبه» و به معنای چیزی است که مورد رغبت و میل باشد و نیز به معنای عطا و بخشش فراوان است.
*وجه نامگذاری لیله الرغائب
و «لیله الرغائب» به این دلیل بدین نام موصوف گشته که آن شبی است که میل، خواسته، نیاز و راز با عبادت و بندگی خدای متعال عجین شده و در این وقت عزیز، بندگان حق تعالی، گرد شمع وجود او در محفل دلشان گرد میآیند و به مناسکی معنوی و اعمالی ربانی دست می یازند تا عروج گیرند و به آسمان بپیوندند.
اما معنای دوم «لیله الرغائب» همان شبی است که بخشش خدا در آن موعود، باریدن میگیرد و بر بسیاری از بندگان نازل می گردد.
و این همه، نشانهای و چراغی است برای رهایی از بند تن و آویختن با حبل المتین عشق الهی که در اعمالش به ظهور و بروز میشود.
*اعمال این شب
عملى با فضيلت بسيار از حضرت رسول خدا(صلى اللّه عليه و آله) وارد شده كه آن را سيّد در كتاب«اقبال»و علاّمه حلى در«اجازه بنى زهره»نقل كردهاند،بعضى از فضيلت آن اينكه به سبب انجام آن، گناهان بسياری آمرزيده مىشود و نيز نمازى در آن وارد شده و هركه آن را بهجاى آورد هنگام شب اوّل قبرش حق تعالى ثواب آن را به نيكوترين صورت و با روى گشاده و درخشان و زبانى گويا به سوى او مىفرستد، پس به او مىگويد:اى حبيب من تو را بشارت باد كه از هر شدّت و سختى نجات يافتى، بنده مىگويد تو كيستى؟به خدا سوگند من چهرهاى زيباتر از چهره تو نديدم و سخنى شيرينتر از سخن تو نشنيدم و بويى بهتر از بوى تو نبوييدم!!
پاسخ ميدهد:من ثواب آن نمازم كه در فلان شب، از فلان ماه، از فلان سال به جاى آوردى، امشب نزد تو آمدم تا حقّت را ادا كنم و مونس تنهايى تو باشم و هراس را از تو برگيرم و هنگامىكه در صور(شيپور قيامت) دميده شود،در عرصه قيامت سايهاى بر سرت خواهم افكند،پس خوشحال باش كه خير هرگز از تو جدا نخواهد شد.
كيفيت اين نماز چنين است: اولين پنجشنبه ماه رجب را روزه مىدارى،چون شب جمعه داخل شود، بين نماز مغرب و عشا،دوازده ركعت نماز بجاى مىآورى،هر دو ركعت با يك سلام به اين ترتيب كه در هر ركعت يك مرتبه سوره«حمد»و سه مرتبه«سوره قدر»و دوازده مرتبه«سوره توحيد»مىخوانى و هنگامى كه از نماز فارغ شدى هفتاد مرتبه مىگويى:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ الْأُمِّيِّ وَ عَلَى آلِهِ [وَ آلِ مُحَمَّدٍ] .
خدايا!بر محمّد پيامبر درس ناخوانده و خاندانش درود فرست
سپس به سجده مىروى و هفتاد مرتبه ميگويى:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ
پاك و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح
آنگاه سر از سجده بر مىدارى و هفتاد مرتبه مىگويى:
رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَلِيُّ الْأَعْظَمُ
پروردگارا!مرا بيامرز و بر من مهرورز و از آنچه از من مىدانى بگذر،تو خداى برتر و بزرگترى
دوباره به سجده مىروى و هفتاد مرتبه مىگويى:
سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِكَةِ وَ الرُّوحِ
پاك و منزّه است پروردگار فرشتگان و روح
سپس حاجت خود را مىطلبى كه به خواست خدا برآورده خواهد شد.آگاه باش زيارت حضرت امام رضا(عليه السّلام) در ماه رجب مستحب است و انجام آن در اين ماه امتياز خاصى دارد، همانگونه كه انجام عمره در ماه رجب فضيلت دارد تا جايى كه روايت شده انجام آن در اين ماه،در فضيلت همتاى حج است و نيز نقل شده:حضرت سجاد(عليه السّلام) در ماه رجب به عمره مشرّف شده بود،و شب و روز نزد كعبه نماز مىخواند،و در حالى كه پيوسته در سجده بود اين ذكر از زبان ايشان شنيده مىشد:
عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِكَ فَلْيَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِكَ
گناه از بندهات بزرگ شده،پس بگذر گذشت از سوى تو زيبا باشد.
* تا چه زمانی از شب میتوان نماز لیله الرغایب را بجا آورد ؟
پاسخ: چون به نظر مراجع معظم تقليد پایان وقت نماز عشا، نصف شب است. وقتی که شب را از اول غروب تا اذان صبح حساب کرده و تقسیم بر دو کنیم، نصف شب شرعی معین میشود. نصف شب شرعی غالباً حدود 11 ساعت و یک ربع بعد از اذان ظهر است.(1) وقت استحباب نماز مذکور بین نماز مغرب و عشاء است شما هر اندازه نماز عشاء را به تاخیر بیندازید می توانید این نماز را بخوانید چون بين نماز مغرب و عشاء صادق است البته قضای نماز مستحبی را به قصد رجاء مي توان خواند.
*پی نوشتها و منابع:
مفاتیح الجنان
دانشنامه بزرگ اسلامی
پایگاه اطلاع رسانی استاد حسین انصاریان
1. توضیح المسایل مراجع ،ج 1، م 739 و 740.
نظر شما