حجتالاسلام والمسلمين مسعود آذربايجاني در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، با اشاره به مطلب فوق اظهار داشت: خوشبختانه در راستای لبیک به فرمایش دیرینه مقام معظم رهبری، فضاي نقد و گفتگو، جنبش نرم افزاري و كرسيهاي آزاد انديشي در حوزه و نهادهای حوزوی تا حدود زیادی شکل گرفته اما اگر می خواهیم به وضع مطلوبی در راستای تحول در حوزه دست یابیم باید این روند مبارک همچنان با قدرت تداوم یابد و دغدغه های مقام معظم رهبری و مراجع عظام در این باره حتماً مدنظر قرار گیرد.
وی افزود: به لطف الهی چند سالی است که پس از تاکیدات رهبر معظم انقلاب ، مساله تحول به يك مطالبه جدي و يك نياز ضروري در بدنه حوزه تبديل شده به طوری كه نه فقط رهبری معظم، بلكه مراجع عظام تقليد و دیگر بزرگان حوزه نیز تحقق آن را خواستار شده اند.
رئیس مرکز تخصصی اخلاق حوزه علمیه قم همچنین در تعریف تحول و اهداف مدنظر در آن ابراز داشت: تحول يعني اين كه تغييرات اساسي و قابل توجهي در چارچوب ساختارهاي ارزشي انجام بگيرد كه هدف از اين تغيير و تحولات در نهايت، تغيير وضعيت موجود به وضعيت مطلوب است.
وی اضافه کرد: در واقع ما در بحث تحول به دنبال ايجاد تغييرات اساسي و بنيادين براي رسيدن به نقطه مطلوبي كه ترسيم كردهايم، می باشیم و قاعدتاً رسیدن به اهداف مورد نظر در این باره زمان بر است.
حجت الاسلام والمسلمین آذربایجانی بیان داشت: اساساً تحول در حوزه از جنس کارهای علمی و فرهنگی است که قاعدتاً نياز به زمان دارد، ضمن آن که باید توجه داشت که چه بسا حركت شتاب زده، ما را از اهداف تحول دور كند و خود سبب ايجاد مشکل در این باره شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: به اعتقاد بنده مهمترين مساله در حال حاضر اين است كه ما به مقوله نياز سنجي توجه جدي داشته باشيم و جدولي از نيازهاي جهاني، ملي و منطقهاي را طراحي كنيم تا به اين وسيله نيازهاي اساسي را كه حوزه به عنوان يك نهاد ديني بايد آنها را مدنظر قرار دهد، به طور دقيق و حساب شده شناخته شود.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: ما در بخشهاي آموزشي و پژوهشي حوزه نيازمند به اين نيازسنجي هستيم. البته ناگفته نماند که در همین خصوص نیز طی سال های اخیر، کارهای خوب و امیدوار کننده ای در حوزه شکل گرفته که نوید روزهای بهتری را می دهد.
وی تاکید کرد: بنده معتقدم اگر مطالبه و تقاضا از حوزه چه از طرف نهادهاي دولتي و چه تشكلهاي مردمي جدي بوده و نيازها روشن و شفاف باشد، حوزه خيلي بهتر ميتواند رسالتهاي خود را درجامعه ايفا كند.
این محقق و پژوهشگر حوزوی افزود: آنچه مهم و ضروری است این که ما حوزويان بايد بتوانيم ديدگاههاي ديني را براي بهره برداری مطلوب جامعه به خوبی استخراج كرده و آنها را متناسب با زبان روز توده مردم و نسل جوان ارائه كنيم.
وی در خاتمه سخنان خود با تاکید بر این که تقویت همگرايي و تعامل در مسير تحول، بيش از پيش در حوزه مورد نیاز است، اظهار داشت: از اين منظر همه موسسات و نهادهاي حوزوي بايد براي تحقق اهداف تحول درحوزه دست به دست هم داده و در پرتو همدلی و همزبانی که مورد تاکید و خواست مقام معظم رهبری است، بتوانند به ماموریت ها و انتظارات به خوبی پاسخ دهند.