به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، موسسه دارالتراث نجف اشرف در یک اقدام ارزشمند به منظور تجلیل از خدمات و تلاش های محققان و علما در زمان حیات شان، همایش تجلیل از جناب شیخ شریف کاشف الغطاء از محققان برجسته نجف و فرزند مرحوم شیخ محمدحسین کاشف الغطاء را برگزار کرد.
شیخ شریف کاشف الغطا کیست؟
جناب شیخ شریف کاشف الغطاء از محققان سرشناس حوزه علمیه نجف در زمینه حفظ و احیاء میراث علمی شیعه به شمار می رود؛ وی که در جریان انتفاضه شعبانیه نیز نقش مهمی در نگهداری و حفاظت از کتابخانه های معروف و بزرگ مرحوم آیت الله سیدمحسن حکیم و مرحوم آیت الله خویی ایفا کرده است، نقش ویژه ای نیز در حفظ و احیاء آثار مرحوم محمدحسین کاشف الغطاء داشته است.
در مراسم تجلیل از وی که در محل دارالتراث در نجف اشرف برگزار شد، چهره های حوزوی و دانشگاهی حضور داشتند و آقایان حجت الاسلام والمسلمین محمد الحسون رئیس مرکز پژوهش های اعتقادی، دکتر عبدالامیر زاهد از اساتید دانشگاه و شیخ عمار فرزند شیخ شریف کاشف الغطاء سخنرانی کردند.
شیخ محمد الحسون که به عنوان نماینده حجت الاسلام والمسلمین سیدجواد شهرستانی رئیس موسسه آل البیت(ع) در این همایش حضور یافته بود، در ابتدا با تقدیر از تلاش های دارالتراث نجف اشرف در برپایی این همایش گفت: معمولا آئین تجلیل از افراد و شخصیت ها پس از ارتحال آنها انجام می گیرد اما اقدام دارالتراث در تجلیل از شخصیت ها در زمان حیات شان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و جای تقدیر دارد و امیدواریم که سایر موسسات و نهادها نیز از این ایده، الگو برداری کنند.
مرحوم بلاغی و فروش اثاثیه منزل برای چاپ یک کتاب
وی توسعه این همایش ها به جمع های جوانان و دانشجویی را مهم دانست و خاطر شان کرد: متاسفانه بسیاری از جوانان از خدمات علمی و زحمات گرانسنگی که علمای ما کشیده اند اطلاع ندارند در حالی که گاه، جزئیات زندگی هنرمندان و ورزشکاران را می دانند از همین رو شایسته است که مجموعه اقداماتی به منظور معرفی علما به جوانان در سطح دانشگاه ها انجام بگیرد تا جوانان بدانند که علما چه مشقت های فراوانی را در راه حفظ و تبیین مکتب اهل بیت و پاسخ به شبهات مخالفین به جان خریده اند.
مدیر مرکز پژوهش های اعتقادی ادامه داد: به عنوان مثال مرحوم علامه بلاغی بارها اثاثیه منزل خود را فروخت تا کتاب علیه فرق ضاله چاپ کند و جامعه باید از این زحمات مطلع باشد تا نگاهی واقع بینانه به مرزبانان اعتقادی داشته باشند و جوانان با اسوه های حقیقی آشنا شوند.
نسخه های خطی در کتابخانه های شخصی را احیا کنیم
وی در بخش دیگری از سخنان خود به وجود نسخه های فراوان خطی در نجف اشاره کرد و گفت: کتاب های محقق حلی، محقق کرکی و علمایی از این قبیل، در دسترس است و نسخه های این کتابها در کتابخانه های ایران، عراق، ترکیه و حتی انگلستان یافت می شود اما نسخه های خطی مربوط به 100 تا 150 سال اخیر، بعضا انحصاری است و تنها یک نسخه از آن وجود دارد که در کتابخانه های شخصی در نجف اشرف است از همین رو لازم است روش تحقیق و احیاء آثار در حوزه علمیه نجف رواج داده شود تا افراد متخصص در این رشته تربیت شوند و به احیاء نسخه های خطی موجود در کتابخانه های شخصی و جاهای دیگر اهتمام ورزند.
حجت الاسلام والمسلمین محمد الحسون یادآور شد: قبل از سقوط صدام، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، کار تحقیق آثار مرحوم علامه بلاغی را آغاز کرد که در آن کار، از 50 اثر مرحوم بلاغی تنها 24 اثر احیا و تحت یک موسوعه منتشر شد که تمام این24 اثر جزو آثار چاپی بود و نسخ خطی یافت نشد زیرا این نسخه ها در کتابخانه های شخصی در نجف است!
وی به مثال دیگری در این زمینه پرداخت و با اشاره به تحقیق خود در خصوص رسالة التنزیه اثر سید محسن امین ابراز داشت: در این تحقیق، رساله هایی را که در رد یا تایید رسالة التنزیه آورده اند گردآوری کردم و در همین اثنا متوجه شدم که رسالة التنزیه که در کتابخانه ها متداول است، همه برگرفته از چاپ دوم این کتاب بوده و نسخه تحریف شده است و 12 صفحه کم دارد و حتی فرزند سید محسن امین نیز چاپ اول را نداشت و آنقدر برای یافتن چاپ اول آن در کتابخانه های ایران، عراق و لبنان جستجو کردم تا اینکه متوجه شدم نسخه مربوط به چاپ اول آن در کتابخانه آقابزرگ طهرانی در نجف اشرف است از همین رو لازم است علم التحقیق را رواج دهیم تا این کتابها احیا شود.
خاطر نشان می شود در پایان این همایش، از جناب شیخ شریف کاشف الغطاء دعوت به عمل آمد و با اهداء لوح از زحمات و کوشش های علمی ایشان تقدیر به عمل آمد.
نگاهی به فعالیت های دارالتراث نجف
لازم به ذکر است "دارالتراث" نجف از موسسات وابسته به دفتر حضرت آیت الله سیستانی در قم است و حجت الاسلام والمسلمین سیدحسن بروجردی مدیریت آن را بر عهده دارد.
هدف این موسسه احیاء آثار علما و میراث فکری شیعه است و دارای کتابخانه ای بزرگ و متنوع در این زمینه است.
این موسسه اخیرا آموزش علم التحقیق را در نجف آغاز کرده و همچنین دوره اموزشی نسخه شناسی و کتاب شناسی در خصوص نسخه های خطی را برگزار کرده است. برگزاری دوره آموزش خط عربی ویژه جوانان نیز از دیگر برنامه های دارالتراث بوده است.