دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
مراکز شیعی و اسلامی ساحل عاج + تصاویر

حوزه/ رئیس مرکز پژوهش های اعتقادی در گزارش خود از سفر تبلیغی به ساحل عاج، نیم نگاهی به وضعیت مراکز شیعی و اسلامی در آن دیار انداخت و از ضرورت های تبلیغی در آفریقا سخن گفت.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام والمسلمین شیخ محمد الحسون رئیس مرکز پژوهش های اعتقادی که اخیرا از سفر تبلیغی به ساحل عاج بازگشته است، در گزارشی درباره این سفر نوشت:

ساحل عاج در غرب آفریقا واقع شده و وجه تسمیه این کشور به ساحل عاج این است که بازرگانان آفریقا در گذشته عاج های فیل را جمع کرده و در سواحل این کشور در معرض فروش می گذاشتند و بدین ترتیب نام این کشور برگرفتهمراکز شیعی و اسلامی ساحل عاج از تجارت عاج می باشد.

تعداد ساکنان ساحل عاج 25 میلیون نفر بوده و اقتصاد این کشور مبتنی بر کشاورزی به ویژه صادرات قهره و کاکائو است و نظام حکومتی آن جمهوری است. 40 درصد از جمعیت ساحل عاج را مسلمانان و 32 درصد جمعیت آن را مسیحیان تشکیل می دهند و سایر جمعیت آن نیز بت پرست هستند.

بزرگ ترین و مهم ترین شهر و پایتخت سابق ساحل عاج، شهر آبیجان است که پس از آن شهر یاموسوکرو پایتخت شد، اما آبیجان همچنان به خاطر وجود سفارتخانه ها و وزارتخانه ها عملا پایتخت به شمار می رود.

آبیجان در کنار کانال دریایی لاگون قرار گرفته و پس از تاسیس بندرگاه در این شهر در سال 1931 میلادی این شهر توسعه یافت و به پایتخت مستعمره های فرانسه در شرق آفریقا تبدیل شد و پس از تاسیس کانال فریدی در سال 1951 میلادی توسعه بیشتری یافت تا بدین ترتیب این شهر با اقیانوس اطلس مرتبط شود. بندر آبیجان از مهم ترین مراکز حیاتی صادرات و واردات در غرب آفریقا به شمار می رود.

در پاسخ به دعوت جمعیت اسلامی و فرانسوی زبان امام صادق علیه السلام در آبیجان بحمدالله سفری تبلیغی به این شهر انجام دادیم که دوازده روز به طول انجامید و از شهرهای آبیجان، یاموسوکرو، بواکه و کروگوا بازدید کردیم که گزارشی از این بازدید ها تقدیم می شود:

در ساحل عاج تقریبا 1مراکز شیعی و اسلامی ساحل عاج 20 هزار مهاجر لبنانی وجود دارد که بیشتر آنها شیعه اهل بیت علیهم السلام هستند و در شهر آبیجان به تنهایی 40 هزار مهاجر لبنانی شیعه وجود دارد که اکثر آنها تاجر هستند.

مراکز شیعی فعال در شهر آبیجان

در شهر آبیجان مؤسسات شیعی متعددی وجود دارد که عبارتند از:

1. مرکز اسلامی لبنانی به ریاست شیخ عدنان زلغوط نماینده آیت الله العظمی سید علی سیستانی.

2. مجتمع الغدیر وابسته به حزب الله لبنان به ریاست شیخ انیس حجازی که مشتمل بر مسجد المهدی(ع) می باشد و امام جماعت این مسجد نیز شیخ غالب کجک می باشد.

3. جمعیت "البر و التعاون" وابسته به جنبش امل لبنان به ریاست شیخ غسان درویش.

4. جمعیت الهدی وابسته به مرحوم سید محمد حسین فضل الله به ریاست شیخ وهیب مغنیة.

5. جمعیت اسلامی و فرانسوی زبان امام صادق(ع) که مسؤول آن اکنون شیخ مرتضی خلیق می باشد.

هرکدام از این جمعیت ها و مراکز اسلامی نیز فعالیت ها و خدماتی مانند ساخت مدرسه یا درمانگاه یا جمعیت خیریه داشته اند و علاوه بر آن برنامه روزانه نماز جماعت و نماز جمعه و مناسبت های بزرگداشت اهل بیت(ع) در این اماکن برقرار است.

لازم به ذکر است همان طور که مسئولان این مؤسسات تاکید کرده اند فعالیت های آنها در درجه اول برای مهاجران لبنانی است تا این مهاجران و سنت های اسلامی آنها حفظ شوند و در جامعه آفریقا هضم نگردند.

 

با وجود این جمعیت ها در آبیجان و تلاش شبانه روزی آنها به نظر می رسد مهاجران لبنانی این منطقه به ویژه نسل سوم آنها به زبان عربی مسلط نیستند و از دین و سنت های خود فاصله گرفته اند و از اسلام چیزی جز نام آن نمی دانند.

ضرورت ساماندهی فعالیت های اسلامی شیعیان آفریقا

به سبب توجه جمعیت های لبنانی به مهاجران لبنانی و عدم اهتمام آنها به آفریقایی ها شاهد این هستیم که فعالیت های اسلامی شیعیان آفریقا بسیار ساده و ابتدایی است و نیاز به سامان دهی دارد؛ چرا که از داخل و خارج ساحل عاج حمایت اندکی از آنها صورت می گیرد و از این رو می بینیم که مراکز علمی و حسینیه های آنها در آبیجان و سایر شهرها اتاق هایی گلی و کوچک است و حتی برخی از این اتاق ها از حلبی ساخته شده بود.

با وجود فقر آفریقایی ها و عدم حمایت از روحانیون آنها می بینیم برای نشر مذهب اهل بیت(ع) در مؤسسات ساده و فقیرانه خود تلاش می کنند و اگر توجه و حمایت بیشتری از آنها صورت می گرفت، اوضاع ساحل عاج و تمام آفریقا فرق می کرد.

احترام اهل سنت به شیعیان و مراجع شیعه

شاهد این بودیم که برادرن اهل سنت ما احترام زیادی برای شیعیان اهل بیت(ع) و مراجع شیعه به ویژه آیت الله سیستانی قائل هستند و در این سفر امام جماعت مسجد بزرگ منطقه مارکوری در آبیجان از ما خواست امامت نماز جمعه را بر عهده بگیریم و محبت و احترام آنها را پس از نماز و خطبه ها شاهد بودیم.

بازدید از بزرگترین کلیسای جهان

هنگام بازدید از شهر یاموسوکرو که 300 کیلومتر با آبیجان فاصله دارد به کلیسای بزرگ بازیلیک رفتیم که بزرگ ترین کلیسای جهان به شمار می رود و توسط رئیس جمهور سابق ساحل عاج تاسیس شده و به واتیکان اهدا شده است و جالب است بدانید این کلیسا در وسط زمینی به مساحت 130 هکتار قرار گرفته در حالی که مساحت تمام واتیکان 44 هکتار است.

در پایان لازم به ذکر است در روزهایی که در ساحل عاج و چهار شهر یاد شده بودیم، جلسات مفصلی با مشایخ آفریقایی برگزار کردیم و پیشنهادهای آنها را شنیدیم که همگی خواستار حمایت برای ساخت مسجد و حسینیه و مراکز اسلامی بودند و اگر دست اندرکاران می توانستند این کار را انجام دهند اوضاع شیعیان در این کشور فرق می کرد.

همچنین بحمدالله جلسات سخنرانی متعددی برای مهاجران لبنانی برگزار کردیم و تصور می کنم این اقدام ما نیاز به اقدام بعدی یعنی ارسال مستمر مبلغان اسلامی به این کشور دارد که در این صورت شاهد تغییر ساحل عاج خواهیم بود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نام محفوظ IR ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۱
    0 0
    اين آقا انگار يادش رفته که از مساجد و مدارس مشايخ آفريقايی شيعه سخنی به ميان بياورد ضمن اين که تعداد مهاجرين لبنانی با خوش بينی و اغراق آميز اگر بگوييم صد هزار نفر است دويست و يک هزار نفر از آن دروغ های شاخدار است. اين آقا به تشکيلات بی رونق آقای شيخ عدنان اشاره کرده اما سخنی از معهد اهل البيت عليهم السلام وابسته به جامعة المصطفی هيچ سخن بميان نياورده است. مدرسه بزرگ عترت که دارای شعبی در شهرستان های مختلف ساحل عاج است از ديده ايشان پنهان مانده است.