به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه» حجت الاسلام والمسلمین ترابی امام جمعه موقت هامبورگ در خطبه های نماز جمعه این هفته در ادامه بحث آثار مثبت خانواده و همسرداری به بیان اهمیت و ضرورت احترام و تکریم در خانواده پرداخت.
مطلب اوّل: احترام الهی انسان
حجت السلام ترابی گفت: انسان از بُعد فردى موجودى است كه بهطور ذاتى و فطرى دوستدار كرامت، شخصيّت، آبرو و نيازمند احترام است. نمونههاي فراوانی در زندگی عملی مشاهده می کنیم که نشان می دهد هر انسانی، کوچک یا بزرگ مایل به حفظ احترام و کرامت خويش است؛ به گونه ای که اگر احترام وی حفظ نشود احساس رنج و آزار و اذیت روانی به او دست می دهد و این احساس ممکن است او را از تعادل خارج کند و روان او را بیمار سازد. بنابراین نیاز به احترام بخشی از حقیقت وجود انسان است و وقتی به قرآن کریم مراجعه می کنیم می بینیم که در این کتاب آسمانی، مبانی نظری و روشهای عملی احترام به بهترین وجه آموزش داده شده و الگو سازی شده است. از نظر قرآن کریم اوّلین و بزگترین تكريم انسان از سوى خود خداوند سبحان است که به نحو مطلق در مورد انسان بما هو انسان فرمود: لَقَد كَرَّمنا بَنى ءادَمَ (اسراء/17، 70).
وی سپس افزود: برخی از مصادیق تکریم و احترام الهی به انسان را می توان چنین برشمرد:
1ـ انسان را به بهترين صورت آفريد: لَقَد خَلَقنَا الاِنسـنَ فى اَحسَنِ تَقويم» (تين/95،4)،
2ـ خود را با آفريدن او أحسن الخالقين خواند: فَتَبارَكَ اللّهُ اَحسَنُ الخــلِقين». (مؤمنون/23، 14)
3ـ ملائكه را ـ با همه مدارجی که دارند (انبياء/21، 26) ـ مأمور فرمود به سوی آدم سجده کنند: «فَاِذا سَوَّيتُهُ و نَفَختُ فيهِ مِن رُوحى فَقَعوا لَهُ سـجِدين» (ص/38، 72)،
4ـ مقام خلافت الهى را به انسان اعطا فرمود: «واِذ قالَ رَبُّكَ لِلمَلـئِكَةِ اِنّى جاعِلٌ فِى الاَرضِ خَليفَةً» (بقره/2، 30).
5ـ انسان را مستحق پيمان دانست و آنان را شاهد بر خدایی خود گرفت: واِذ اَخَذَ رَبُّكَ مِن بَنى ءادَمَ مِن ظُهورِهِم ذُرِّيَّتَهُم و اَشهَدَهُم عَلى اَنفُسِهِم اَلَستُ بِرَبِّكُم قالوا بَلى» (اعراف/7،172)
6ـ آنچه در آسمانها و زمين است براى انسان مسخّر ساخت: اَلَم تَرَوا اَنَّ اللّهَ سَخَّرَ لَكُم ما فِى السَّمـوتِ و ما فِى الاَرضِ» (لقمان/31، 20)
افزون بر اين، آيات بسيارى در قرآن کریم وجود دارد كه در آن، حرمت «جان» آدمى (انعام/6، 151)، «مال» (بقره/2، 188)، و «عرض و آبروى» وى (نساء/4، 148; نور/24،23) مطرح شده و در اين جهات احكامى نيز تشريع كرده است.
مطلب دوم: مصادیقی از احترام در خانواده
امام جمعه موقت هامبورگ در ادامه سخنان خود گفت: احترام به پیامبر و اهل بیت شریفش، احترام به پدر و مادر ، احترام به فرزندان دختر و پسر، احترام به فامیل، احترام به استاد و احترام به همه انسان ها از آموزه های قرآنی است که در خانواده باید آموخته شود تا انسان احساس کرامت کند و وقتی احساس کرامت کند دیگر خود را با معصیت و گناه در نمی آمیزد: من کرم علی نفسه لم یهنها بالمعصیة.
مطلب سوم: ابعاد اجتماعی احترام
وی افزود: احترام از خانواده شروع می شود ولی در حوزه شخصی محدود نمی ماند و ابعاد اجتماعی وسیع تری می یابد. اساسا احترامی که در خانواده مطرح می شود زمینه و مقدمه ای است برای فهم معنای محترم بودن خویش و محترم دانستن دیگران. کسانی که در خانواده به درستی تربیت نشده باشند و احترام ندیده باشند و یا احترام به دیگران را نیاموخته باشند در جامعه مشکل ساز خواهند بود. و کسانی که در جامعه مورد بی احترامی قرار بگیرند ممکن است در جهت تقابل کارهای ناپسندی مرتکب شوند که از نظر ناظران مردود است.
نظر شما