چهارشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۳ |۱۷ محرم ۱۴۴۶ | Jul 24, 2024
اقتصاد مقاومتی

حوزه/ عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، ضمن تعریف ماهیت اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد مقاومتی ریشه در آیات و روایات دارد.

به گزارش سرویس استان های خبرگزاری «حوزه» از مشهد، حجت الاسلام جواد ایروانی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، در خصوص تعریف و ماهیت اقتصاد مقاومتی، اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است که در برابر تکانه های خارجی و فشارها، اعم از سیاسی و اقتصادی، مقاوم باشد و تحت تاثیر قرار نگیرد.

وی در پاسخ به این سوال که اقتصاد مقاومتی، یک روش است یا مبتنی بر مفاهیم معرفت شناسانه شکل گرفته، گفت: طبعا اقتصاد مقاومتی بر مبانی موجود در اقتصاد اسلامی بنا شده و هم اکنون پایان نامه هایی در این زمینه وجود دارد که به این مساله می پردازند.

این کارشناس اقتصادی در ادامه تصریح کرد: به دلیل این که این مقوله، امری تازه در کشور است، در همین راستا پایان نامه هایی نیز در حال تدوین است و مبانی اقتصاد اسلامی در اقتصاد مقاومتی را مشخص تر و شفاف تر بیان می کنند.

وی ادامه داد: به عبارت دیگر  وقتی در این مقوله جزئی تر و می شویم، در اجزای اقتصادی مقاومتی و به ویژه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی که رهبر انقلاب بیان کردند، مشاهده می کنیم ریشه های موارد مذکور به صورت خاص تر در آیات و روایات، یا بعضا در آموزه های اسلامی بیان شده و مبتنی بر مبانی اقتصاد اسلامی، مبانی فلسفی و مکتب اسلامی است.

تفاوت اقتصاد مقاومتی با اقتصاد ریاضتی

حجت الاسلام ایروانی ضمن مقایسه اقتصاد مقاومتی با اقتصاد ریاضتی بیان کرد: به صورت خلاصه و روان، اقتصاد ریاضتی بیشتر ناظر به یکسری محدودیت هایی است که در عرصه های مالی، پولی و مصرفی ایجاد می شود و به صورت موقتی کشور را از یک مشکل و بحران اقتصادی نجات می دهد، در حالی که اقتصاد مقاومتی فراگیرتر و اساسی تر بوده، مخصوص دوران بحران و تحریم نیست.

وی اضافه کرد: به طور مثال فرض کنیم یکی از ارکان مهم اقتصاد مقاومتی درون زا بودن اقتصاد و دانش بنیان بودن آن است، یعنی اقتصاد مبتنی بر ثروتی باشد که آن ثروت از علم، دانش و سرمایه های انسانی به وجود می آید، در این صورت این اقتصاد دیگر مخصوص زمان مشکل و بحران و تحریم نیست بلکه این یک استراتژیکی کلی برای همه زمان ها است.

این کارشناس اقتصادی در ادامه بیان کرد: اصلا ما نباید تصور کنیم اقتصاد مقاومتی نوعی اقتصاد ریاضتی است و بعد فقط محدودیت برای مردم و حتی دولت ایجاد کند، بلکه مقوله هایی زیربنایی است که هم جانبه تر به بحث اقتصادی می پردازند.

موفقیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان محصول طرح اقتصاد مقاومتی است

این استاد دانشگاه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا می توان اقتصاد مقاومتی را شاخه ای از درخت اقتصاد اسلامی دانست، گفت: بله؛ در حقیقت این اقتصاد از یک جهت نهالی است که از سرزمین حاصل‌خیز اقتصاد اسلامی رشد کرده و از بُن مایه های اقتصاد اسلامی تغذیه می شود، البته خود را با شرایط جاری وفق می دهد؛ لذا در فرمایشات رهبر معظم انقلاب تعبیر الگویی اسلامی - ایرانی پیشرفت مطرح شده یعنی الگویی که بُن مایه های آن از مکتب اسلامی است و البته طبق شرایط روز و جاری بومی سازی می شود.

وی در پاسخ به این سوال نیز که اساسا درخت اقتصاد اسلامی رشد و نمو داشته، که توقع شاخه و میوه از آن داریم، بیان کرد: اگرچه در این سال ها رهبر معظم انقلاب نسبت به این مساله تاکید داشتند اما این امر در یک رگه هایی شکل گرفته که خیلی هم جوان بوده و در آغاز راه است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی در ادامه سخنانش ابراز کرد: به طور مثال شرکتهای دانش بنیان که با تاکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب شکل گرفته و در حال توسعه هستند، خوشبختانه در سال های اخیر محصول داده و علم را به ثروت تبدیل کرده اند؛ این یک اقدام فوق العاده مبارک است اما ما هنوز اول راه هستیم و این اتفاق رگه ای از آن است و رگه های دیگری را می شود پیدا کرد اما دولت و ملت در یک فرآیند چند ساله باید تلاش کنند تا به نتیجه برسیم.

حجت الاسلام ایروانی با اشاره به نشانه هایی از شاخصه های اقتصاد مقاومتی در اقتصاد قرآنی در پایان سخنانش یادآور شد: وقتی ما سیاست ها را می نگریم و آن ابعاد مقاومتی را جزیی می کنیم، ارتباطی محکم بین عناصر اقتصاد مقاومتی با آنچه که در آیات صریحه قرآن و روایات بیان شده، پیدا می کنیم.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha