به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، در این نشست تخصصی حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین مختاری، رئیس پژوهشگاه مطالعات تقریبی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی( ره) به عنوان سخنران و حجت الاسلام و المسلمین دکتر هادی صادقی، معاون فرهنگی قوه قضائیه و مشاور عالی رئیس دانشگاه قرآن و حدیث به عنوان ناقد در جلسه حضور داشتند.
سید رضا قائمی دبیر جلسه ابتدا اشاره ای به تشریح بحث مورد نظر پرداخت و بیان داشت: مطالعه قواعد صحیح تفسیر متن را هِرمِنوتیک یا علم تأویل میگویند.
وی افزود: هدف از هرمنوتیک، کشف پیامها، نشانهها و معانی یک متن یا پدیده است، هرمنوتیک به مطالعه اصول تعبیر و تفسیر متون، بهویژه متون ادبی و دینی و حقوقی میپردازد.
دبیر این نشست علمی اظهارداشت: در برابر واژهٔ هرمنوتیک، گاه از کلمهٔ «تفسیر» و یا «تأویل» استفاده میشود، هرچند که این دو لفظ، ترجمههای مناسبی برای واژهٔ هرمنوتیک نیستند، تفاوت تفسیر با هرمنوتیک قابل قیاس با تفاوت زبان با دستور زبان است.
قائمی افزود: هرمنوتیک دانشی است که به «فرایند فهم یک اثر» میپردازد و چگونگی دریافت معنا از پدیدههای گوناگون هستی اعم از گفتار، رفتار، متون نوشتاری و آثار هنری را بررسی میکند.
وی بیان داشت: دانش هرمنوتیک با نقد روششناسی، میکوشد تا راهی برای «فهم بهتر» پدیدهها ارائه کند؛ اگرچه گروهی از نظریهپردازان هرمنوتیک، با ایجاد و تبیین «روش» در مسیر فهم مخالفند و «فهمیدن» را یک واقعه میدانند که قابل اندازهگیری و روشمندسازی نیست، به زبان سادهتر، تأویلشناسی به دنبال یافتن پاسخی برای این پرسش است که آیا روش و راهکاری وجود دارد تا خوانندگان یک متن و یا بینندگان یک اثر هنری، با بهکارگیری آن روش، به دریافت معنای ثابت و مشخصی از آن اثر یا متن دست یابند؛ یا این که درک و فهم هر مخاطبی مختص اوست و با دیگری تفاوت دارد.
در ادامه این نشست علمی ابتدا حجت الاسلام و المسلمین مختاری به ایراد سخن پیرامون مباحث هرمنوتیک پرداخت و پس از آن حجت الاسلام و المسلمین صادقی با نقد دیدگاه های سخنران، جلسه را هدایت کرد.
انتهای پیام 313/17