به گزارش خبرگزاری «حوزه»، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری صبح امروز در مراسم اختتامیه هفدهمین همایش کتاب سال حوزه که در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم برگزار شد، یکی از رسالت های سترگ و مسئولیت های سنگین حوزویان را مرجعیت فکری و دینی مردم عنوان کرد و گفت: حوزه های علمیه همواره به تولید اندیشه و فکر فاخر برای تاثیرگذاری در جوامع دینی و بشری پرداخته اند.
وی با بیان اینکه توجه به تولید فکری بخشی از فرهنگ سازی حوزه های علمیه است، تصریح کرد: در آموزه های دینی بر نقد و نظریه پردازی و ارائه فکر به جامعه در قالب کتاب تاکید شده است.
مدیر حوزه های علمیه افزود: اسلام حیات و بالندگی را در نقد و نظریه می شناسد و حوزه های علمیه باید در این زمینه بالنده تر شده و حالت پسرفت و ایستایی به هیچ عنوان نباید باشد.
عضو خبرگان رهبری تصریح کرد: در طول تاریخ توجه به تولید اندیشه، موجب گسترش معارف اهل بیت(ع) شده است.
امام جمعه قم افزود: اگر خداشناسی و خداباوری در جامعه وجود دارد، به دلیل تولید اندیشه و فکر سالم در قالب کتاب بوده است.
معاون جامعه مدرسین با اشاره به فلسفه برگزاری این همایش، ابراز داشت: حوزه های علمیه به دنبال آن است تا در گسترش ابعاد فرهنگی در جامعه سهیم بوده و سطح آگاهی فرزانگان حوزوی و اصحاب فرهنگ را ارتقا دهد.
آیت الله حسینی بوشهری افزود: مولفان و تولیدکنندگان علمی حوزه رزمندگان تولید اندیشه و فکر دینی هستند.
وی افزود: همایش کتاب سال حوزه به معرفی توانمندی حوزه می پردازد و سهمی در گسترش فرهنگی دینی در جامعه دارد.
*حوزه نسبت به آثار فاخر بی تفاوت نیست
مدیر حوزه های علمیه با اشاره به اینکه همایش کتاب سال حوزه جایگاه حوزویان را در اندیشه دینی مطرح می کند، ابراز داشت: هرساله جشنواره هایی برای معرفی آثار برتر تشکیل می شود و حوزه نمی تواند با وجود محققین فاخر خود نسبت به آثار آنها بی تفاوت باشد.
وی با بیان اینکه با برگزاری این همایش ها روحیه پژوهش افزایش می یابد، ابراز داشت: اگرچه امروز سمت گیری آموزش بیشتر از پژوهش است؛ اما برگزاری این همایش می توان روحیه پژوهش محوری را برای نسل جوان حوزه تقویت کند.
مدیر حوزه های علمیه افزود: امروز پژوهش انجام گرفته و کتاب نوشته می شود؛ اما در حد استاندارد لازم نیست و این همایش ها فرهنگ پژوهش و نویسندگی را استانداردسازی می کند.
آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: این همایش ها همچنین نشانگر سیر صعودی و نزولی تولید علم در موضوعات مرتبط با حوزه می باشد.
*محققان درباره عرصه های مربوط به نظام قلم بزنند
عضو خبرگان رهبری با تأکید بر اینکه باید در عرصه مورد نیاز به تولید آثار بپردازیم، افزود: امروز فقه، مورد نیاز نظام است و سوال اینجاست که آیا ما در عرصه های مربوط به نظام قلم زده ایم؟
مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: صاحبان قلم و اندیشوران حوزوی ما باید در این زمینه کار کنند و کار بزرگان را الگویی برای فعالیت امروز خود قرار دهند.
آیت الله حسینی بوشهری افزود: بزرگان حوزه در ظرف زمانی خود بهترین کارها را انجام داده اند و نباید آثار آنها را تضعیف کرد.
*گزارشی از وضعیت کمی هفدهمین همایش کتاب سال حوزه
امام جمعه قم در ادامه با بیان اینکه وضعیت کمی کتاب در سال جاری بهتر از سال گذشته است، ابراز داشت: سال گذشته 780 کتاب و 75 پایان نامه به دبیرخانه رسید؛ اما امسال 838 کتاب و 73 پایان نامه به دبیرخانه ارسال شده است.
معاون جامعه و روحانیت جامعه مدرسین تصریح کرد: سال گذشته آثار آقایان 829 و بانوان 26 مورد بوده است؛ در حالی که امسال 878 اثر از آقایان و 33 اثر از بانوان نویسنده به دبیرخانه کتاب سال حوزه ارسال شده است.
آیت الله حسینی بوشهری افزود: سال گذشته 92 کتاب به زبان عربی و امسال 102 کتاب به زبان های مختلف به دبیرخانه رسیده است که نشان از کمیت بالای همایش امسال می باشد.
وی با بیان اینکه امسال حوزه رشد قابل توجهی در بخش علوم انسانی داشته است، ابراز داشت: با توجه به ضرورت های مطرح شده، شاهد رشد قابل تقدیری در این زمینه هستیم.
امام جمعه قم با بیان این مطلب که امسال در گسترش کار کتاب انتظار بیشتری داشتیم، ابراز داشت: باید ساماندهی های لازم انجام شده و از کارهای تکراری پرهیز شود؛ چراکه با وجود موسسات پژوهشی حوزوی زیاد؛ شاهد موازی کاری نیز می باشیم.
آیت الله حسینی بوشهری خاطرنشان ساخت: در گذشته به دلیل خفقان دوران ستمشاهی خط قرمزهای جدی در خصوص پژوهش برخی موضوعات وجود داشت؛ اما امروز عرصه پژوهش درب تمام موضوعات و مسائل به روی مؤلفان باز است.
*از وضعیت نشر کتاب در حوزه رضایت نداریم
مدیر حوزه های علمیه افزود: حقیقتا امروز رضایت نداریم؛ چراکه اگر راضی باشیم جلوی رشد و پیشرفت حوزه را گرفته ایم و باید مطالبه گر باشیم تا برای هجدهمین همایش کتاب سال حوزه کارنامه ارزشمندتری ارائه شود.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه امروز شاهد آسیب هایی در زمینه تالیف و پژوهش هستیم، ابراز داشت: گاهی پژوهش های ما از عمق برخوردار نبوده و سطحی می باشند و امروز انتظار زیادی از حوزه وجود دارد.
*تأکید بر نیازسنجی
وی با بیان اینکه معمولا نیازسنجی کمی صورت می گیرد، اظهار داشت: شرایط امروزه ما با گذشته متفاوت است و نیاز به نیازسنجی جامع داریم تا بدانیم در چه عرصه هایی نیازمند آثار پزوهشی هستیم.
مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: مراکز پژوهشی حوزوی باید کار متناسب با نیازها را انجام دهند.
عضو خبرگان رهبری با اشاره به اینکه گاهی تحقیق ها بدون روش تحقیق انجام می شود، ابراز داشت: گاهی نویسندگان از روش های تحقیق آگاهی و آشنایی نداشته و نیاز به برگزاری کارگاه های علمی است.
*دستگاه های فرهنگی به داد مؤلفان کتاب برسند
امام جمعه قم با بیان اینکه متاسفانه مشکلات زیادی سر راه مؤلفان و نویسندگان وجود دارد، ابراز داشت: متأسفانه برخی نویسندگان که آثار خوبی نیز دارند، از حمایت مناسبی بهره نمی برند؛ دستگاه های فرهنگی باید به داد مؤلفان برسند تا آنها تشویق شوند.
معاون جامعه و روحانیت جامعه مدرسین با اشاره به اینکه ما فعلا کتاب ها و پایان نامه ها را در این همایش مورد ارزیابی قرار می دهیم، ابراز داشت: برخی نویسندگان خواستار بررسی مقالات علمی شدند؛ سالانه 130 نشریه علمی و تولید بیش از 350 مقاله علمی در حوزه منتشر می شود که باعث سربلندی حوزه است.
آیت الله حسینی بوشهری در پایان بیان داشت: امیدواریم در سال آینده نسبت به مقالات علمی نیز برنامه ریزی داشته باشیم.
انتهای پیام/313/33