دوشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۴
گزارشی از مدرسه ای که برای مقابله با افکار وهابیت تاسیس شده است

حوزه/ مؤسسه تحقیقاتی دارالاعلام لمدرسه اهل البیت (علیه السلام) با هدف شناخت، نقد و مقابله با افکار مخرب وهابیت و دفاع و حفاظت از کیان اهل بیت(ع) و ترویج عقاید حقه تشیع راه اندازی شده است.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، «مؤسسه تحقیقاتی دارالاعلام لمدرسة اهل البیت(ع)»، تحت اشراف حضرت آیت الله مکارم شیرازی با هدف شناخت، نقد و مقابله با افکار مخرب وهابیت و دفاع و حفاظت از کیان اهل بیت(ع) و ترویج عقاید حقه تشیع به همت و تلاش عدّه‌ای از صاحب نظران برجسته، اساتید و محققین و با مدیریت حجت الاسلام والمسلمین مهدی مکارم شیرازی فعالیت خود را از سال 1388 آغاز نمود.

موسسه از همان ابتدا با شناسایی ضرورت های موجود در عرصه نقد وهابیت و لزوم مبارزه با اندیشه های انحرافی این گروه با یاری اساتید و صاحب نظران این حوزه، مرکزی منسجم و متمرکز در این زمینه را تشکیل داد تا بتواند در آینده ای نه چندان دور، به پایگاه فکری مقابله با افکار انحرافی وهابیت تبدیل گردد.

این مرکز جهت رسیدن به اهداف خویش با کمبود مکان و فضای مناسب مواجه بود که با عنایات و توجهات خاص مرجع عالیقدر جهان تشیع ساختمانی مستقل برای این امر بنا گردید و در نهایت این مرکز در تابستان 1391به ساختمان جدید انتقال یافت. این ساختمان در بنایی به مساحت تقریبی 400 متر و در سه طبقه بنا شده است؛ طبقه زیرزمین آن‌به‌طور کامل به کتابخانه تخصصی کلام و تخصصی وهابیت‌پژوهی، طبقه اول به قسمت آموزش و امور اداری، و طبقه دوم به ریاست و بخش پژوهش، معاونت‌ها، سردبیر و ... اختصاص یافته است.

با توجه به پژوهش‌محور بودن این مرکز، معاونت پژوهش مهم ترین وظیفه را در این مرکز بر عهده دارد و بخش‌های مختلفی زیر نظر معاونت پژوهش مشغول به فعالیت هستندکه به آن اشاره خواهد شد.

*معرفی اجمالی معاونت آموزش

مسئولیت دفاع مقتدرانه از فرهنگ نورانی شیعه بر عهده حوزه های علمیه است و در این عرصه مراجع عظام، فرهیختگان و اندیشمندان حوزوی زحمات بسیار کشیده و فعالیت های فراوانی انجام داده اند؛ در همین راستا با توجه به نیازهای داخلی و فراملی ضرورت تأسیس مرکزی تخصصی برای پرورش نیروی متخصص در تحقیق و نگارش در زمینه نقد وهابیت در سطوح عالی، از ضروریات و وظایف اصلی حوزه های علمیه بوده و این مسائل ما را بر آن داشت به این مقوله مهم و حیاتی به‌گونه ای فوق تخصصی و به روش کاربردی (آموزش ضمن تحقیق) بپردازیم.

از این رو با موافقت حضرت آیت الله مکارم شیرازی و فراهم نمودن مقدمات امور، ثبت نام در این مرکز از تاریخ 9/2/1391 آغاز و در 11/3/1391 این آزمون با حضور 235 نفر در مدرسه امیر المومنین (ع) برگزار گردید.

پس از برگزاری آزمون و انتخاب 50 نفر برتر، طی سه روز مصاحبه حضوری با استفاده از اساتید مطرح، بیست نفر از استعداد های برتر، شناسایی و در مورخه 1/7/91 مراسم افتتاحیه اولین دوره برگزار شد.

در حال حاضر، کلاس های آموزش به طور پژوهش محور و کارگاهی دایر می باشند که امید است در آینده ای نزدیک شاهد ثمرات این دوره باشیم.

*دوره آموزش کوتاه مدت

با توجه به حجم فعالیت های وهابیت در مناطق جنوبی و سنی‌نشین کشور و بلند مدت بودن طرح آموزشی مؤسسه و نیاز فعلی این مناطق به مبلغانی در عرصه نقد وهابیت، ما را برآن واداشت که دوره‌ای کوتاه مدت و فشرده در جهت نقد وهابیت و مقابله با شبهات آنان با استفاده از اساتید برجسته جهت تربیت طلاب عرب زبان برگزار نماییم که در حال حاضر مقدمات این امر در حال برنامه‌ریزی می‌باشد و امید است به زودی این بخش نیز راه‌اندازی شود.

*معرفی اجمالی کتابخانه

کتابخانه تخصصی کلام وابسته به مرکز دارالإعلام لمدرسة اهل‌البیت دارای سه بخش اصلی می‌باشد. بخش اول، مجموعه کتب جمع‌آوری شده در موضوعات مرتبط به بحث‌های کلامی و اعتقادات و خصوصاً کتب وهابیت که به جهت شناسایی و استفاده از این مجموعه در زمینه نقد وهابیت گردآوری شده است.

این بخش در موضوعاتی همچون وهابیت، حدیث اهل‌سنت، تفسیر اهل‌سنت، کلام، تاریخ و خصوصاً نقد وهابیت می‌باشد.

بخش دوم، پایان‌نامه‌های نگاشته شده توسط پژوهشگران و دانشجویان در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتراست که در دانشگاه‌های مختلف دنیا و خصوصاً دانشگاه مدینه و امّ‌القری دفاع شده و مجموعه‌ خوبی برای شناسایی اندیشه این فرقه به حساب می آید.

در مقابل، پایان‌نامه‌های مرتبط به نقد وهابیت نیز از مراکز علمی داخل کشور تا حد مقدور جمع‌آوری شده و در اختیار پژوهشگران قرار داده شده است.

بخش سوم، کتابخانه مجازی است که برخی از کتب در نقد وهابیت که امکان تهیه آن نبوده است، از سایت‌های مربوطه جمع‌آوری شده است.

کتابخانه مرکز نسبت به بهینه‌سازی این کتب اهتمام داشته و به دنبال احیاء این کتب می‌باشد، علاوه بر این، برنامه‌های نرافزاری مرتبط به ابحاث کلام نیز خریداری و در اختیار محققین قرار داده شده است.

کتابخانه در فضایی نزدیک به 100 متر و برخورداری از 4 هزار جلد کتاب و عضویت بیش از 50 محقق به فعالیت خویش مشغول می‌باشد. کتابخانه از ساعت 7:30 الی 21 به صورت دائم، پذیرای محققان علاقه‌مند و پژوهشگران در زمینه نقد وهابیت می‌باشد.

*نشریه سراج منیر

اصلی ترین و عمده ترین بخش واحد پژوهش، بخش مجله سراج منیر است که به صورت فصلنامه و به‌طور مرتب منتشر می‌گردد و حاوی مقالاتی ارزنده و جدید از اساتید تراز اول، مستبصرین و پژوهشگران در حوزه نقد وهابیت است. تاکنون شش شماره از این مجله به علاقه مندان عرضه شده و مورد استقبال محققان گرامی قرار گرفته است. محورهای عمده این مقالات رویارویی با اندیشه وهابیت، تبارشناسی وهابیت، نقد مبانی و عقاید وهابیت، جریان شناسی وهابیت، رویدادهای معاصر وهابیت و نقد افکار شخصیت‌های مؤثر در این مکتب همانند ابن تیمیه و محمد بن عبد الوهاب است.

*بخش انتشارات

یکی دیگر از مهمترین بخش‌های این مرکز، بخش انتشارات می‌باشد که در چهار محور «شناسایی، تهیه، تحقیق و چاپ نسخه‌های خطی موجود به زبان‌های انگلیسی، عربی، ترکی و اردو»، «جمع‌آوری، چاپ و توزیع پایان‌نامه‌های موجود در زمینه نقد وهابیت»، «چاپ کتاب‌ها و نقدهای مفید عالمان جهان اسلام در موضوع نقد وهابیت، چه در عصر گذشته و چه در عصر حاضر» و «تألیف کتاب‌های مورد نیاز در موضوع نقد وهابیت» فعالیت می‌نماید.

*بخش دایرة المعارف نقد وهابیت

یکی از برنامه‌های پیش روی این مرکز، راه‌اندازی بخش دایرة المعارف نقد وهابیت می‌باشد که در حال حاضر در مرحله مقدمات این بخش بوده و در حال تهیه و تدوین طرحی جامع در این زمینه می‌باشیم.

*بخش ترجمه

واحد ترجمه یکی دیگر از بخش های مؤسسه و معاونت پژوهشی آن است که در دستور کار خویش، ترجمه مقالات مجله سراج منیر را در دو بخش عربی و اردو بر عهده دارد.

هم اکنون واحد ترجمه به زبان اردو شروع به کار کرده و مجلات سراج منیر را به زبان اردو ترجمه نموده و قصد دارد به کشورهایی همچون هند، پاکستان، کشمیر، بنگلادش و ... ارائه نماید. همچنین بخش عربی نیز به زودی فعالیت خود را در این زمینه آغاز خواهد کرد.

لازم به ذکر است که در مدت زمان کوتاهی که از راه اندازی بخش ترجمه می گذرد، همکاران این بخش موفق به ترجمه دو شماره (4 و 5) از مجلات سراج منیر گشته اند که یک شماره چاپ و شماره دیگر در حال صفحه بندی می باشد.

در همین مدت زمان کوتاهی که مجله به زبان اردو ترجمه شده و در میان مردم پاکستان توزیع گشته، اخبار خوبی از استقبال و ابراز احساسات علمای شیعه و مردمان بسیار مؤمن پاکستان از این نشریه به ما رسیده است.

به عنوان مثال خانم دانشجویی از پاکستان به نام سیده طاهره نوشته‌اند من بسیار از تبلیغات وهابیت در پاکستان نگران بوده ام و حال با دیدن این نشریه تخصصی بسیار دلگرم شدم و اظهار تشکر کرده اند.

حجت الاسلام والمسلمین سید ساجد علی نقوی رهبر شیعیان پاکستان نیز هنگام دریافت نشریه از یکی از دوستان بسیار تشکر کرده و اظهار تمایل نسبت به دیدن شماره های آینده داشته اند.

حال با توجه به نیاز منطقه شبه قاره و کشور پاکستان به دریافت این نشریه و استقبال خوب مردم مومن از این نشریه می طلبد که در آینده شمارگان این نشریه در منطقه شبه قاره و پاکستان را افزایش چشمگیر داده تا بتوانیم در مقابل وهابیت حرکتی انجام داده باشیم.

*بخش رسانه

یکی دیگر از فعالیت‌های مؤسسه، شرکت در تهیه و تولید مستندی با عنوان سراج برای شبکه ولایت بوده است که با استقبال خوب مخاطبان و دست‌اندرکاران شبکه ولایت مواجه گردید که ما را بر آن داشت با وجود ایده‌های خوب اساتید و پژوهشگران، به طور جدی در این قسمت وارد شده و در آینده شاهد تولید مستندهای حرفه‌ای و تأثیرگذاری در این مجموعه باشیم.

*بخش سایت

سایت وهابیت شناسی به آدرس www.vahhabiyat.com مهیای ارائه اطلاعات به مخاطب است و دسترسی آسان و بدون هزینه ای را دربردارد و در رصدی که توسط پژوهشگران موسسه دارالاعلام لمدرسة اهل البیت(علیهم السلام) انجام شد، سایت پژوهشی به زبان فارسی در فضای سایبری وجود نداشت، از همین رو این سایت راه اندازی شد و در کمتر از یک سال فعالیت توانسته نظر برخی از مخاطبین را به خود جلب نماید.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha