به گزارش خبرگزاری«حوزه»، حجت الاسلام والمسلمین میر باقری در دومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی که در دهکده وسف قم در حال برگزاری است به موضوع «انقلاب اسلامی فلسفه تاریخ و ضرورت تحول در علوم انسانی» پرداخت و با بیان اینکه امروز چالش اصلی ما تمدن غرب است، اظهار داشت: این یک چالش تاریخی است و ما حتما باید مواضع خود را نسبت به تمدن غرب شفاف سازی کنیم و بفهمیم آیا تمامیت غرب را می توانیم به عنوان یک تمدن بپذیریم یا خیر.
وی با بیان اینکه ما باید موضع خود را مشخص کنیم که بطور کلی غرب گریز هستیم و می خواهیم منزوی باشیم و یا اینکه خوب و بد غرب را جدا می کنیم و یا اینکه به استحاله غرب اعتقاد داریم، تصریح کرد: این رویکردها قطعا اثر بخش است، غرب گراها و کسانی که تمدن غرب را می پذیرند، به این موضوع اعتقاد دارند که استحاله فرهنگی ما در تمدن غرب به وقوع می پیوندد و می گویند ما باید این مسیر را طی کنیم و الگوی توسعه غرب را قبول کنیم و فرهنگ خودمان را وقف دهیم.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم با بیان اینکه کسانی که غرب گزین هستند، در نهایت به غرب گراها نزدیک خواهند شد، خاطرنشان کرد:این افراد تکنولوژی غرب را می آورند و به پیوست فرهنگی و تمدنی آن توجه ندارند و این در حالی است که این تکنولوژی تنها صورتی ظاهری ندارد، بلکه این تکنولوژی است که فرهنگ را نیز با خودش همراه خواهد کرد و در نتیجه منجر به ورود ساختارهای غربی می شود و در این هنگام باورها نیز تغییری بنیادین خواهند یافت.
وی افزود: البته رویکرد انزوا هم که رویکرد موفقی نیست و ما اگر غرب را رها کنیم، آن ها ما را رها نمی کنند که ما آن را رها کنیم و اگر از او تبری بجوییم، او می آید و بر ما تسلط پیدا خواهد کرد.
حجت الاسلام والمسلمین میر باقری میرباقری با اشاره به این که نسل آینده که می خواهد برای تولید نرم افزارهای تمدن دینی و مقاومت تا رسیدن به تمدن اسلامی فعالیت کند، باید حتما این رویکردها برایش روشن باشد، افزود: ما باید نسلی روشن نسبت به رویکرد تمدن غرب تربیت کنیم و اگر دنبال تمدن اسلامی هستیم، باید نسلی تربیت کنیم که معتقد به استحاله تمدن غرب در تمدن اسلامی باشند.
وی با بیان اینکه اگر این نسل تربیت شد، سرمایه خوبی خواهند بود و در نسل جوان و فرهیخته ما بستر لازم فراهم است که به این درک وسیع و عمیق برسند، خاطرنشان کردند: در گذشته اینگونه نبوده که مردم به این نحو تربیت شوند؛ در گذشته اشخاصی که در قله بودند و امروز هم از نسل قدیمی هستند، تفکر غرب گزینی دارند و غرب را به خوب وبد تقسیم می کنند و در نهایت هم به تصمیم تسلیم شدن در برابر تمدن غرب می رسند.
استاد حوزه گفت: در گذشته دورانی نبوده که این نوع تفکر تمدنی با رویکرد استحاله تمدن غرب در فرهنگ و تمدن اسلامی وجود داشته باشد، اما امروز دوران بلوغ این تفکر است و ما می توانیم نسل جدید داشته باشیم که به راحتی بفهمند که فرهنگ اسلام باید از فرهنگ و تمدن غرب عبور کند و این گذار به استحاله است و اگر استحاله نکند، استحاله خواهد شد.
وی با بیان اینکه نسل جدید باید بفهمند که با رویکرد انزواگرایانه و فرار از تمدن غرب و فقط تبری جستن بدون موضع گیری مثبت و درگیری و سازندگی نمی توانند نجات یابند، افزود: باید بفهمند که با خوب و بد کردن غرب که در دوران گذشته بوده، مقاومت در برابر تمدن غرب شکل نخواهد گرفت و ما یا منزوی و یا مستحیل خواهیم شد.
حجت الاسلام والمسلمین میر باقری میرباقری ادامه داد: بعد از گسترش این تفکر بحث های عمیق تر و جدی تری برای حرکت به سمت استحاله که شکل می دهند را در بین نخبگان بسط دهیم و در قدم بعد باید دنبال تولید نرم افزارهای لازم از علم تا فناوری ها و برنامه ریزی ها باشیم و نرم افزارهای خود را تکمیل کنیم و به دنبال این نرم افزارها، تحولات اجتماعی همزمان با هم را جستجو کنیم تا به آن انقلاب هایی که لازم است در حوزه اقتصاد و فرهنگ اتفاق بیافتد، برسیم تا انقلاب اسلامی پایدار بماند و در مسیر تاریخی خود به حرکتش ادامه دهد.
وی با بیان این که ما باید برای تمدن سازی یک مسیری را برای تولید علم دینی طراحی کنیم و البته این مهم مستلزم ترسیم الزامات آن نیز خواهد بود، گفت: البته برگزاری نشست هایی همانند دومین دوره گفتمان نخبگان علوم انسانی می تواند به پیدایش بحث های بنیادین جدید برای نسل جدید و تولید تمدن نوین اسلامی نقش بسزایی ایفا کند.
عضو خبرگان رهبری گفت:یکی از ویژگی های این دوره، تربیت نسل جوان فرهیخته ای خواهد بود که موضوع روشنی نسبت به تمدن غرب دارد و الزامات این رویکرد برای عبور از تمدن غرب را درک می کنند.