دوشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۸
ماجرای ولایتعهدی امام رضا(ع) در دوران اعتراضات مردمی حکومت بنی‌عباس

حوزه/ نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، به تشریح ماجرای ولایتعهدی امام رضا(ع) در دوران اعتراضات مردمی بنی‌عباس پرداخت و گفت: تاریخ درس زندگی است و طلاب باید تاریخ صدر اسلام و جهان معاصر را با دقت مطالعه کنند تا بینش سیاسی آن‌ها تقویت و بتوانند مردم را در بزنگاه‌های حساس، هدایت و راهبری کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در اهواز، آیت الله سید علی شفیعی، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، در دومین جلسه از سلسله مباحث ماه مبارک رمضان، به ماجرای ولایتعهدی امام رضا(ع) در دوران اعتراضات مردمی حکومت بنی‌عباس، اشاره کرد و اظهارداشت: در هفته نخست ماه مبارک رمضان، حادثه تاریخی بیعت مردم با امام رضا(ع) و مسأله ولایت عهدی حضرت رضا(ع) برای مأمون است که برخی از تاریخ نویسان، اصل حادثه را در روز نخست ماه مبارک و برخی دیگر در ششم این ماه ذکر کرده‌اند.

وی با بیان اینکه شبهات و مسائل گوناگونی پیرامون ماجرای ولایت عهدی امام رضا(ع) وجود دارد، تشریح کرد: در خصوص چگونگی ولایت عهدی و بیعت امام رضا(ع) با مأمون، سیر تاریخی نسبتاً طولانی باید بیان کنیم که با توجه به گستردگی مطالب، به مختصری از آن می‌پردازیم.

آیت الله شفیعی، به تشریح ماجرای ولایتعهدی حضرت رضا(ع) پرداخت و با بیان اینکه امامت پس از موسی بن جعفر(ع)، از آن امام رضا(ع) بود گفت: آن چیزی که بر بنی‌عباس، بسیار سخت می‌گذشت و تحملش را نداشت! اوضاع ایران بعد از مرگ هارون عباسی و ماجراهایش بود که فضا را بر مأمون بسیار سخت و متشنج کرده بود.

نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، در ادامه افزود: عدم توان پرداخت حقوق مردم و خالی بودن بیت‌المال زمینه خروج و قیام مردم را فراهم کرده بود و از طرفی اضطراب‌ها و تشنج‌های سیاسی در ایران به‌تدریج اوج گرفته بود و همه این مسائل مأمون را به تنگ آورد تا اینکه او تصمیم گرفت برای آرام کردن فضای موجود در کشور، امام رضا(ع) را به منصب خلافت یا ولیعهدی بنشاند.

وی با بیان اینکه امام رضا(ع) به همه درخواست‌ها و مکاتبات مأمون پاسخ منفی داده بود، ادامه داد: پس از این مأمون هیئتی به ریاست «رجاء ابن ابی ضحاک» به مدینه فرستاد تا علی ابن موسی‌الرضا را به خراسان بیاورند و آن‌قدر این هیئت ماهرانه عمل کرد که مردم تصور کردند امام رضا(ع) با اختیار خود همراهشان شده است، حال آن که حضرت خود فرمودند «من به اجبار همراه آن‌ها شدم».

آیت الله شفیعی، با اشاره به نقشه راه مأمون عباسی برای«رجاء ابن ابی ضحاک» نسبت به مسیر حرکت امام رضا(ع) از مدینه تا خراسان، گفت: با توجه به اینکه مأمون عباسی ترس آن را  داشت که عبور امام رضا(ع) از شهرهای حله و کوفه، شورش‌هایی را به همراه خواهد داشت، دستور داد تا حضرت را از مناطق دیگری عبور دهند؛ به همین دلیل کاروان امام از مدینه به بصره، سپس اهواز و نهایتاً پس از عبور از رامهرمز، بهبهان و شیراز، به خراسان رسیدند.

وی با اشاره به نحوه پذیرش ولایتعهدی امام رضا(ع)، بیان داشت: مأمون عباسی با ادعای نذر واگذاری خلافت به اهلش، پیشنهاد خلافت را به امام رضا(ع) مطرح کرد اما حضرت قاطعانه حرف او را رد کردند و سرانجام در برابر تهدیدها به شرط عدم عزل و نصب و عدم وضع قانون، ولایتعهدی مأمون را پذیرفتند.

نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری، مطالعه پیرامون حوادث تاریخی دوران صد اسلام و ما بعد، توسط طلاب را یکی از ضرورت‌ها برشمرد و اظهارداشت: تاریخ درس زندگی است و طلاب باید تاریخ صدر اسلام، جهان و معاصر را با دقت مطالعه کنند تا بینش سیاسی آن‌ها تقویت و بتوانند مردم را در بزنگاه‌های حساس، هدایت و راهبری کنند.

آیت الله شفیعی، در پایان با بیان اینکه چتر امامت و ولایت حضرت ثامن‌الحجج (ع) بر سر ایرانیان مایه مباهات ملت این سرزمین است، اظهارداشت: هر سال هزاران هزار نفر از گوشه و کنار ایران و دیگر اقصی نقاط عالم به زیارت حضرت مشرف شده و از حضرت تقاضای شفاعت و استجابت دعا می‌کنند و امام رضا(ع) هم بی‌دریغ، پاسخ آن‌ها را می‌دهد و این موهبتی برای ما ایرانیان است که باید شکرگزار خداوند متعال باشیم.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha