دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
عبا فروشی - عبافروشی

حوزه/ از آقای نجفی صاحب مغازه می پرسم یک دست لباس سربازی امام زمان(عج) چند؟ با تخفیف طلبگی حساب کن، لبخندی به من می زند و با بغض می گوید «لباس سربازی امام زمان (عج) به عبا و قبا و پیراهن یقه آخوندی و انگشتر نیست، برای سربازی آقا باید لباس تقوا و زهد پوشید ...

 خبرگزاری «حوزه»- اصفهان/ عباها و قباهای خوش فرم و خوشرنگ با عمامه های ها هفت تا 12 متری. نعلین های عسلی و قهوه ای و در کل، خوش لباسی برخی از طلبه ها به گونه ای است که بسیاری  از افراد دوست دارند بدانند قیمت یک دست لباس طلبگی چه مقدار است.

دانستن این موضوع ما را بر آن داشت تا به یکی از مغازه های لباس طلبگی برویم. اما پیدا کردن این مغازه در شهر اصفهان آسان هم نبود، چرا که این لباس ها خاص است و افراد خاصی هم از آن استفاده می کنند. یکی از طلاب چند آدرس از این مغازه ها داد، اما پرفروش ترین آنها مغازه ای بود که در کنار کتابخانه مشهور امیرالمومنین(ع) در خیابان احمد آباد اصفهان قرار دارد.

                             

مغازه حاح آقا نجفی

مغازه ای کوچک با دو کاربری دوخت و فروش. اینجا یکی از مغازه‌های دوخت و فروش لباس طلاب است. سمت راست و چپ عباها، قباها و لباده های تیره و روشن به ردیف و فشرده بر روی رگال‌ها چیده شده‌اند. به سینه دیوار که نگاهت گره می‌خورد نعلین‌های رنگارنگ کوچک و بزرگی را می‌بینی که جفت جفت کنار هم میخکوب اند. اینجا تنوع لباس طلبه‌ها زیاد است اما محمد‌رضا نجفی صاحب مغازه می‌گوید: روحانیون اصفهانی ترجیح می دهند از قم خرید کنند و متاسفانه این موضوع بازار فروش را از نفس انداخته است.

در حال حاضر حداقل روزی یک مشتری داریم. در قدیم روحانیون برای مععم شدن لباس می‌خریدند. آن زمان آمار فروش بیشتر بود. در این مغازه حداقل قیمت عبا 28 هزار تومان و حداکثر 250 هزار تومان است. جنس پارچه‌ها مرینوس، تترون و فاستونی است.

یک روحانی از راه می‌رسد و پس از خوش و بش کردن با نجفی می‌گوید: «حاج آقا پیراهن سفید بلند با سایز بزرگ می‌خواهم.» نجفی ‌می‌رود سراغ قفسه پیراهن‌ها و به سفارش مشتری عمل می‌کند. مشتری پیراهن را زیرو رو می‌کند و می‌گذارد روی میز و می‌رود.

او معتقد است رزق و روزی دست خداست. «با اینکه اجناس قم از اصفهان گران‌تر است؛ اما روحانیون اصفهانی ترجیح می‌دهند لباس‌هایشان را از قم بخرند. بسیاری از اجناس ما از قم آورده می‌شود و قیمتی که می‌فروشیم از فروش قم کمتر است؛ مثلا یک لباده 250 هزار تومانی را 200 تومان می فروشیم؛ اما یک روحانی اصفهانی که از قم خرید می‌کند، قیمت برایش مهم نیست و لباس کامل می‌خرد با اینکه گران‌تر است.  پارچه عمامه‌ای که در قم متری7 هزار تومان فروخته می‌شود؛ من همان پارچه را متری 6 هزار و 500 تومان می فروشم. همین موضوع باعث می شود که فروشگا‌ههای قم‌ فروش بیشتری داشته باشند، ناگفته نماند که قم، مرکز اصلی فروش این لباس‌ها در ایران است.»

مشتری از جنس و قیمت نعلن ها  می پرسد. «نعلین ها از جنس فوم، چرم و ورنی است از 20 تا 60 هزار تومان.»

                             

به گفته نجفی، روحانیون بیشتر نعلین قهوه ای و مشکی می‌خرند. رنگ عبا را هم با قبا و لباده ست می کنند.

 او می گوید: از شخصیت‌های سیاسی اصفهان کمتر برای خرید به فروشگاه های اصفهان مراجعه می‌کنند. برای آیت الله العظمی مظاهری از اینجا لباس گرفته‌اند. حجت الاسلام میردامادی هم سه سال پیش برای دوخت لباس به ما مراجعه کرد. کودک دو ساله کم سن‌ترین فردی است که لباس روحانیت از ما خریده است. یک دست لباس کامل برای یک طلبه، 140 تا 340 هزار تومان است.

این فروشنده از پایین بودن سطح درآمد طلاب سخن می‌گوید: «روحانیون سطح درآمد پایینی دارند و افرادی هستند که با شهریه طلبگی زندگی می‌کنند. یک طلبه سید نویسنده را می شناسم که با 170 هزار تومان زندگی می‌کند و راضی است. شاید کسی باورش نشود؛ حتی خود روحانیون هم باور نمی کنند که کسی بتواند با این مقدار هزینه زندگیش را بچرخاند.»

پس چرا برخی می گویند طلابی هستند که هزینه یک منبر سخنرانی را میلیونی دریافت می‌کنند.«200 هزار تومان حداکثر قیمتی بوده که من دیدم روحانیون برای یک منبر سخنرانی دریافت می کنند. ممکن است روحانیونی با قیمت‌های بیشتر باشند؛ اما به ندرت است و ممکن است و روحانیون خاص پایتخت این هزینه ها را می‌گیرند. اگرچه روحانیون باتقوا نرخی تعیین نمی‌کنند.»

صبح‌ها حوزه هستم و عصرها اینجا

سید عبدالعظیم مصطفوی طلبه 33 ساله جوان در بخش دیگری از این مغازه مشغول تعمیر و دوخت لباس طلاب است.

او می گوید: «از کودکی خیاطی را از اهالی خانه آموزش دیدم. در خانه ما همه خیاط هستند و من هم به پیروی از آنها به این شغل علاقمند شدم. قبلا خیاطی می‌کردم، اما یک سال است که لباس روحانیت تعمیر می کنم و می دوزم. صبح‌ها حوزه هستم و عصرها اینجا. ماهیانه 500 تا 600 هزار تومان حقوق می‌گیرم.»

به اعتقاد او، روحانیون اصفهانی بیشتر رنگ های تیره می‌پوشند، اما در قم تنوع رنگ بیشتر است. برخی از طلبه های ملبس امروزی، ساعت‌ها وقت می‌گذارند تا عمامه خود را با مدل خاصی بپیچنند، عباهای رنگی می‌پوشند، قبای تابستانی و بهاری و زمستانی دارند، برخی از آنها لباس را به اتوشویی می‌دهند تا درست و حسابی تمیز و اتو شود. به جای نعلین و دمپایی، می‌پوشند.             

مصطفوی می گوید: برای دوخت یک عبا زمان زیادی لازم نیست فقط باید دوخت خوبی انجام دهی تا مشتری‌ها از کارت راضی باشند.

وی یکی از مشکلات طلبه‌ها را گرانی لباس‌هایشان می‌داند. او ده سال است طلبه است و می گوید: باید طلبه ها را از لحاظ مالی تقویت و حمایت کنند.

عمامه بستن کار سختی است

حجت الاسلام مهدی نمازی، روحانی دیگری که در آن طرف مغازه ایستاده در گفت وگوبا خبرنگار ما اظهار داشت: برخی تصور می کنند روحانیون هر چقدر درجات علمی و تحصیلی بیشتری پیدا کنند عمامه های آنها بزرگتر است که البته این طور نیست و حجیم بودن عمامه یک سلیقه شخصی است.

او ادامه می دهد: پارچه های پاکستانی و هندی برای عمامه مرغوب است و شل نمی‌شود. عمامه بستن کار سختی است. برای بستن یک عمامه معمولی و ساده، پانزده دقیقه زمان لازم است. برخی تا دو ساعت هم عمامه را می‌بندند و این بستگی به جنس پارچه، لیز یا سفت بودن آن دارد. دو تا پارچه برای عمامه در یکسال، کفایت می کند. برخی بر روی سر، کلاه و عرقچین می‌گذارند و  عمامه را ‌می‌پیچیند. در روایت داریم که فرق سرتان را بپوشانید و برخی از این جهت قبل از بستن عمامه عرقچین یا کلاه می گذارند.

«نعلین» کفش روحانیون است

حجت الاسلام احمدی نیز یکی از مشتریان حاج آقا نجفی است و می گوید: کفش روحانیون نعلین است که قیمت آن از 20 هزار تا 60 هزار تومان است. من در سال حداکثر دو نعلین استفاده می‌کنم. چون با ماشین تردد می‌کنم و زیاد پیاده‌روی ندارم کمتر از نعلین استفاده می کنم. رنگ‌های تیره می‌خرم با جنس های متفاوت.

این طلبه قمی معتقد است: انداختن عبا یکی از مستحبات نماز است. مستحب است که همه مردان برای خواندن نماز، عبا بیندازند. قیمت عبا از 30 هزار تومان است تا چند میلیون. عباهای گران قیمت از پشم شتر درست شده. یک عبای زمستانی را می‌توانیم تا چند سال بپوشیم؛ چون عبای زمستانی استفاده‌اش کم است و عمر طولانی دارد.

                               

سربازی امام زمان (عج) به پیراهن یقه آخوندی و انگشتر نیست

در پایان از آقای نجفی صاحب مغازه لباس فروشی روحانیت می پرسم یک دست لباس سربازی امام زمان چند؟ با تخفیف طلبگی؟، لبخندی به من می زند  باصدایی گرم و دلنشین والبته همراه با یک بغض وآهی درگلو می گوید لباس سربازی امام زمان (عج) به عبا، قبا، نعلین، پیراهن یقه آخوندی و انگشتر نیست، برای سربازی آقا باید لباس تقوا و زهد پوشید، باید پوشش چشم و گوش داشت، باید زبان بندی داشت که هر حرفی زده نشود و هر فکری به ذهن خطور نکند، لباس سربازی امام زمان(عج) ساده و بی آلایش است، ولی نگه داشتنش سخت و مشکل. و من الله توفیق

انتهای پیام

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha