به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»، حدود سه ماه است که منطقه شیعه نشین عوامیه با 30 هزار نفر جمعیت در شرق عربستان شاهد حمله نیروهای امنیتی آل سعود است که خواستار تخریب این منطقه هستند و تا کنون بر اثر این حملات حدود 20 هزار نفر یعنی یک سوم مردم این منطقه به شهرهای اطراف فرار کرده و آواره شده اند.
*بهانه آل سعود برای تخریب عوامیه
مسئولان عربستان می گویند محله المسوّره در این شهر به خاطر قدیمی بودن بافت آن باید تخریب شود تا ساختمان های جدید به جای آن ساخته شود و از طرفی برخی مسئولان سعودی هم می گویند کوچه های تنگ و قدیمی این محله مانع کنترل نیروهای امنیتی بر شیعیان است و به هر بهانه ای که بود محله المسوره و عوامیه تخریب شد و در تخریب آن علاوه بر ماشین آلات ویژه تخریب از توپخانه سنگین نیز استفاده شد تا محله ای تاریخی به قدمت 400 سال تخریب شود.
*پاسخ مردم
مسئولان عربستان ادعا کرده اند در صورتی که ساکنان، منازل خود را تخلیه کنند مطابق قانون، منازل جدیدی به آنها تحویل داده می شود، اما مردم مخالف می گویند این خانه های جدید ارزش مالی بسیار کمتری نسبت به خانه های آنها دارد و از سوی دیگر نظام خانه های جدید اهالی عوامیه را در نقاط مختلفی در نظر گرفته تا از این طریق بتواند شیعیان این منطقه را از هم جدا کرده و پراکنده سازد.
سازمان ملل نیز در این میان با صدور بیانیه ای صوری و بی اثر، حق را به مردم عوامیه داد و از مسئولان عربستان خواست فورا عملیات تخریب منازل مردم را متوقف کنند و خسارت زیان دیدگان را جبران کنند، اما بولدوزرهای سعودی با حمایت نیروهای امنیتی عربستان همچنان به تخریب ادامه دادند.
طبیعی است که مردم این منطقه به خاطر بی اعتمادی به آل سعود و علاقه به زادگاه خود و خاطره تلخی که از اعدام شیخ نمر توسط آل سعود داشتند در برابر این خواسته مسئولان سعودی مقاومت کردند و شهدایی را نیز تقدیم کردند که آمار دقیقی از تعداد آنها در دست نیست و تعداد آنها از 7 تا 26 شهید گزارش شده است.
*اوضاع کنونی عوامیه
اکنون منابع داخلی عوامیه از اوضاع فاجعه بار منطقه خبر می دهند که رفت و آمد در شهر ممنوع است و نیروهای امنیتی حتی اجازه برداشتن پیکرهای شهدا را از خیابان ها نمی دهند و به خاطر وجود تک تیراندازهای سعودی در پشت بام های شهر، رفت و آمد غیر ممکن است.
برخی کارشناسان حقوق بشر عربستان می گویند جنایت هایی که در عوامیه صورت گرفته مانند جلوگیری از ورود آتش نشانی و خودروهای امداد رسانی به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
یکی از زنانی که موفق شده از عوامیه فرار کرده و به قطیف برود می گوید سه روز پیاپی بدون اینکه غذایی داشته باشم در حال فرار بودم و شاهد این بودم که علاوه بر محله المسوّره تمام محله های شهر به محل تیراندازی نیروهای امنیتی تبدیل شده است.
فعالان اجتماعی نیر با انتشار تصاویر عوامیه قبل و بعد از تخریب، گوشه هایی از این جنایت را در شبکه های اجتماعی به تصویر کشیده اند.
*هدف عربستان از حمله به عوامیه
برخی ناظران می گویند هدف مسئولان عربستان از حمله به عوامیه و منطقه شرقی عربستان انتقام جویی از این مردم به خاطر تظاهرات مسالمت آمیز آنها در سال 2011 می باشد؛ چراکه عوامیه به عنوان زادگاه شیخ شهید نمر کانون اصلی اعتراض ها ی مردمی بود و روشن است که نظام سعودی می خواهد ریشه های مخالفت با خود را در میام مردم از بین برده و از مردم این منطقه انتقام بگیرد و این منطقه را به یک منطقه تجاری تبدیل کند.
دکتر فراد ابراهیم محقق و فعال سیاسی اها عربستان نیز می گوید زمان بندی این حملات به عوامیه به گونه است که به نطر می رسد پیامی را با خود به همراه دارد، زیرا آغاز حملات نیروهای امنیتی به عوامیه همزمان شد با روز اعلام آزادی موصل و اکنون نیز با پیروزی حزب الله لبنان در عرسال و شکست تکفیری های این منطقه بار دیگر این حملات در عوامیه شدت یافته است گویی نظام عربستان می خواهد شکست های سنگین خود در خارج از کشور را با ارتکاب این جنایت ها جبران کند.
برخی ناظران نیز می گویند درنهایت امر نظام عربستان خواهد توانست نقشه خود را در عوامیه عملی کند و بعد از تخریب خانه های مردم نقشه جدید خود را پیاده کند، اما بحران عربستان با این اقدام حل نمی شود، زیرا مشکل اصلی عوامیه، این است که شیعیان این منطقه احساس می کنند در حاشیه هستند و هر خواسته ای هم که از نظام داشته باشند، مسئولان آل سعود آنها را به تاثیرپذیری از ایران متهم می کنند.
حمزه حسن از فعالان سیاسی عربستان می گوید حمله نظام عربستان به عوامیه برای این است که می خواهد تمام مخالفان خود را در نقطه کوچکی جمع کرده و آنها را از بین ببرد همان طور که در میدان لؤلؤه بحرین نیز همین اتفاق افتاد.
نظر شما