به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، شماره چهاردهم پژوهشنامه افق مکث در پی یافتن پاسخ این پرسش است که «نقش ابزارهای حاکمیتی اعم از نهادهای مذهبی، رسانه و آموزش در تقویت وحدت و انسجام ملی چیست؟»
این پژوهشنامه در چهارفصل به شرح ذیل تدوین گردیده است:
1. وضعیتشناسی: این فصل از سه بخش تشکیلشده است: نخست قوانین و مقررات موجود درزمینه وحدت و انسجام ملی بیان میشود سپس آمارها و اطلاعات جامع از وضعیت دیدگاه مردم در ایران و جهان نسبت به گویه های وحدت و انسجام بررسی میگردد. در گام سوم نیز اقدامات نهادهای مسئول نسبت به تقویت وحدت و انسجام ملی مورد واکاوی قرارگرفته و پیشنهادهایی برای بهبود کارکرد آنها در این زمینه ارائه میشود.
2. فراتحلیل: در این قسمت مطالب انتشاریافته در حوزه وحدت و انسجام به روش فراتحلیل بررسی میشود تا یافتههای پژوهشی موردنیاز به دست آید. سپس در یافتههای توصیفی و استنباطی اثرات وجود انسجام و اتحاد ملی و پیامدهای منفی عدم وحدت و انسجام بررسی و به عوامل آن پرداخته میشود. در انتها راهکارها و پیشنهادهای پژوهشی در راستای بهبود وضعیت بر اساس پژوهشهای صورت گرفته مطرح میگردد.
3. راهکارها: در این فصل نخست راهکارها و پیشنهادهای مطرحشده در پژوهشها و منابع علمی ذکرشده است. سپس راهکارهای نخبگانی با استفاده از مصاحبه با 10 نفر از اساتید و کارشناسان حوزههای مختلف مرتبط با وحدت و انسجام جمعبندی و ارائهشده است که متن کامل گفتگوها در پایگاه اینترنتی مؤسسه صراط مبین بارگذاری میگردد.
4. راهبردپردازی: راهبردپردازی، هنر و دانش تدوین، اجرا و ارزیابی تصمیمات و وظیفهای چندگانه که سازمان را قادر میسازد به اهداف بلندمدت خود دست یابد. درواقع باید راهبرد را، راه رسیدن به اهداف دانست و روشها را به میزان نزدیک شدن به اهداف ارزیابی کرد. در این فصل سعی میشود فضای راهبردی ترسیم و راه اجرا سازی وظایف نهادها در تقویت وحدت و انسجام ملی تا حد ممکن بیان شود. راهبردهای اصلی برای تقویت وحدت، موانع تقویت اتحاد و انسجام ملی در ایران، سیاستها و ملاحظات و شرح وظایف نهادها ازجمله بخشهای اصلی این فصل هستند.
۳۱۳/۱۲