به گزارش خبرگزاری «حوزه»، در آستانه ماه محرم و همزمان با اعمال محدودیت های بسیار برای شیعیان و رهبران احزاب شیعه پاکستانی، دولت ایالتی پنجاب اقدام به ممنوعیت ورود رهبران احزاب شیعه به این ایالت کرده است. این در حالی است که هر ساله شیعیان در مراسم عزاداری امام حسین(ع) توسط گروه های تروریستی به خاک و خون کشیده می شوند.در همین راستا سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه با دکتر سید وحید ظهوری حسینی ، کارشناس اهل کشور افغانستان و حوزه مسائل پاکستان و افغانستان،کارشناس حقوق و دکترای زبان و ادبیات فارسی، عضو موسس و مسئول بنیاد علمی فرهنگی کوثر، به گفتوگو پرداخت.
مهمترین دلیل منع ورود رهبران احزاب شیعه به ایالت پنجاب پاکستان چیست؟
ایالت پنجاب یکی از محدود ایالت هایی هست که شیعیان در آن در اقلیت هستند و دولت ایالتی پنجاب با توجه به گرایشهایی که دارد و نفوذ بعضی از کشورها در این ایالت و باتوجه به اختیاراتی که ایالت ها در این کشور دارند؛ به دلیل اینکه پاکستان دولت فدرالی هست و ایالت ها صاحب اختیارند، سعی بر این دارند نا امنی ها و مشکلاتی که علیه شیعیان در مناطق دیگر اتفاق می افتد در ایالت پنجاب پیش نیایید بنابراین راهکاری که به ذهنشان آمده که این است که شیعیان در پاکستان را تحت تسلط خود در بیاورند و رهبران شیعه در این ایالت حضور نداشته باشند تا این ها تحریک شوند و شرایط را برای نا امنی تروریست ها مساعد کنند. این در حالی است که گروه های وهابی در این ایالت به راحتی فعالیت می کنند.
خود مسوولان پنجاب هم چندان موافق با شیعیان نیستند گرچه در پاکستان، شیعیان و اهل سنت با هم ارتباطات نزدیک دارند، اما برخی گروه های تکفیری، سلفی در پاکستان فعالند و در برخی ایالت ها مانند ایالت سرحد بیشتر فعالیت می کنند و از سوی دیگر ارتباطات با خارجی ها دارند و در مرز خط دیورند با افغانستان و پاکستان و با نفوذ پشتونها سعی می کنند از این موقعیت سوء استفاده کنند و نا امنی ایجاد کنند براین اساس رهبران احزاب شیعه در ایالت پنجاب به این دلیل توسط دولت پنجاب محدود شدند.
نقش دولت پاکستان در مهار گروه های تروریستی مختلف که هر از چندگاهی شیعیان این کشور را به خاک و خون می کشند چیست؟
دولت پاکستان دولت بی اختیاری است و مثلث حاکمیتی در پاکستان تحت عنوان ارتش، آیسای و دولت پاکستان وجود دارد؛ بنابراین تصمیم گیری در دولت پاکستان به یک سوم می رسد واختیارات دولت پاکستان محدود است و آیسای تحت اختیار دولت آمریکا و خارجی ها است و ارتش پاکستان در خدمت آمریکایی ها است. بنابراین دولت پاکستان دولت انتخابی است و به تنهایی نمیتواند با تروریست ها مقابله کند. ماشاهد این قضیه بودیم که تروریست های طالبان زمانی تا خود اسلام آباد پیش روی کردند و اسلام آباد در خطر سقوط بود، لذا دولت پاکستان اختیار ندارد و نتوانسته در برابر تروریست ها که در پاکستان به شدت فعال هستند کار مهمی انجام دهد.
مهمترین دلیل ترورهای مکرر علیه شیعیان و رهبران شیعیان پاکستان در مناسبت ها و ایام مختلف سال چیست؟
رهبران دینی شیعه در پاکستان زیاد ترور می شوند و مجامع شیعیان در پاکستان به شدت تحت هجمه تروریست های تکفیری، داعش و طالبان پاکستان هستند در واقع این گروه های تروریستی از طرف خارجی ها حمایت می شوند و تلاش می کنند از طرف دولت پاکستان مورد حمایت قرار گیرند . دولت پاکستان تنها کاری که می تواند بکند این است که از آنها کمتر حمایت کند و حمایت ها را موکول به سوق دادن به طرف مرزهای افغانستان و خارج از پاکستان کند، لذا ناتوانی دولت پاکستان موجب قدرت گرفتن تروریست ها در این کشور شده است.
در حال حاضر چه گروه های تروریستی در افغانستان و پاکستان فعالیت دارند؟
گروه های تروریستی که در پاکستان و افغانستان فعالیت دارند همه با هم هماهنگ و دارای ارتباطات نزدیک هستند، اما بسیاری از گروه های تروریستی که در پاکستان فعالند کمتر با تروریست های افغانستان ارتباط دارند و یا در اتحادند؛ گروه خطرناکی مثل جنگوی یا گروه های دیگر در پاکستان هستند اما در افغانستان گاهی با آنها همکاری کرده و دست به عملیات می زنند و خیلی متحد با تروریست های افغانستان نیستند.
نفوذ گروه های خطرناک تروریستی در برخی از کشور های عربی و اسلامی
گروه هایی که با اتحاد خودشان در افغانستان و پاکستان ایجاد نا امنی کردند از ابتدا باید بگوییم گروه القاعده به رهبری اسامه بن لادن بود که در دهه هشتاد به عنوان گروه تروریستی در سطح بین المللی فعالیت خودش را آغاز کرد و ماوا و جایگاهش پاکستان بود و هنوز هم در پاکستان فعالیت می کنند . علارغم اینکه رهبرشان کشته شد و سازمانشان ازبین رفت ، تحت عنوان برپایی نظام خلافت در پاکستان فعالند و بر خی از گروه های افغانستانی با آنها در ارتباطند و به دنبال نفوذشان در برخی از دولت های اسلامی و بعضی از کشورهای عربی هستند.
گروه دیگر در پاکستان با نام تحریک گروه طالبان پاکستان هست و با طالبان پاکستان در ارتباط تنگاتنگ هستند و دومین گروه تروریستی بزرگ پاکستان محسوب می شود. طالبان پاکستان از زمانی که بوجود آمد شاخه ای از القاعده محسوب می شد و از ملاعمر رهبر طالبان حمایت کرده است و هنوز هم از رهبران طالبان حمایت می کند وطالبان پاکستان بسیار رابطه تنگاتنگی با طالبان افغانستان دارند و نیروهای آنها را آموزش نظامی می دهند و یکی از گروه های مهم خطرناک در پاکستان هستند و هدف اصلیشان روی کار آوردن دولت اسلامی در پاکستان است.
همکاری داعش و طالبان پاکستان در سوریه
دولت پاکستان و ایالت های پاکستان از طالبان پاکستان احساس خطر می کنند؛ چراکه فعالیت های چشمگیری داشتند و بیش از 500 نیرو را آموزش داده و به سوریه اعزام کردند تا به عنوان شبه نظامی قدرتمند آنجا با داعش همکاری کنند.
طالبان شاخه های مختلفی در پاکستان و افغانستان دارد با نام تحریک طالبان فعالیت می کنند و شبکه حقانی که جایگاهش پاکستان است رابطه تنگاتنگی با پاکستان دارد و در شرق و جنوب شرق افغانستان فعالیت ها چشمگیری دارند و خیلی از عملیات ها را در داخل کابل و مناطق دیگر افغانستان را سازماندهی می کنند.
این موضوع مهمی است که شبکه ای رابط بین شبکه های دیگر تروریستی با شبکه های افغانستانی باشد و شبکه حقانی از خطرناکترین شبکه هایی است که تلاش می کند رابطه خودش با طالبان پاکستان را حفظ کند و با طالبان افغانستان در ارتباط باشد.
گفت و گو از وجیهه سادات حسینی
نظر شما