خبرگزاری «حوزه» مطرب عشق عجب ساز و نوايى دارد نقشِ هر پــرده كه زد، راه به جـــايى دارد
عالم از نــالــه عشّـــاق مبـــادا خـالــى كه خوش آهنگ و فرح بخش صدايى دارد
احسان به تمام آن است!
گويا خواجه در اين غزل در مقام اظهار اشتياق به دوست بوده و مى خواهد بگويد: حال كه به عشقت مبتلايم ساختى، از ديدارت محرومم مگردان. و لطفت را به من کامل گردان و نفحات و نسيم هاى طرب آورنده و تجلّياتِ به وجد كشنده دوست، چه زيبا، عشّاق جمالش را از راه هاى گوناگون به وجد آورده و به صفتى و جلوه اى از كمال و جمال خود راهنمايى مى نمايد.
شاهد روائی این فراز شعر حافظ
در نتيجه، با اين بيان مى خواهد بگويد: «أَسْأَلُكَ أَنْ تُنيلَنى مِنْ رَوْحِ رِضْوانِكَ، وَتُديمَ عَلَىَّ نِعَمَ امْتِنانِكَ. وَها! أَنَا بِبابِ كَرَمِكَ واقِفٌ وَلِنَفَحاتِ بِرِّكَ مُتَعَرِّضٌ، وَبِحَبْلِكَ الشَّديدِ مُعْتَصِمٌ، وَبِعُرْوَتِكَ الوُثْقى مُتَمَسِّكٌ.» (۱) (از تو درخواست مى كنم كه مرا به آسايش مقام رضايت نايل ساخته، و نعمت هايى را كه به من منّت نهادى پاينده دارى و هان! اينك من به درگاه كرمت ايستاده و در معرض نسيم هاى لطفت در آمدهام، و به ريسمان محكم تو چنگ زده، و به دستگيره مطمئنّت در آويخته ام.).
شرح بیت دوم غزل حافظ
و درادامه میخواهد بگويد: عشق دوست در عالم غوغايى بپا كرده، به هر چيز و صدا و حركت و سكونى كه توجّه مى كنم، دانسته و ندانسته از عشق ورزى به او دم مى زنند؛ لذا مى گويد:
عالَم از ناله عشّاق مبادا خالى كه خوش آهنگ و، فرح بخشْ صدايى دارد
معنی پر بودن عالم از آه و عشق الهی
الهى! كه عالَم از ناله عاشقان و فريفتگانِ جمال محبوب، خالى و بىصدا مباد.
و همواره فرياد ناله عشقشان در جهان طنين انداز باشد؛ كه آهنگ و صدايى دلپذير دارند، زيرا اگر اهل محبّت و ناله و گفتارشان نبود، بلكه اگر عشق به محبوب حقيقى (حقّ سبحانه) در ذرّات هستى نبود، كجا تسبيح و سجده و خشوع در پيشگاهش داشتند؛ كه: «يُسَبِّحُ لِلَّهِ ما فِي السَّماواتِ وَ ما فِي الْأَرْضِ»(۲) :(همه آنچه در آسمانها و زمين هستند، به تسبيح پروردگار مشغولند.- نيز: «أَنْتَ الَّذى سَجَدَ لَكَ سَوادُ اللَّيْلِ وَنُورُ النَّهارِ وَ ضَوْءُ القَمَرِ وَشُعاعُ الشَّمْسِ وَدَوِىُّ الْماءِ وَحَفيفُ الشَّجَرِ، يا أَللَّهُ! لاشَريكَ لَكَ.»(۳) :(تويى آنكه تاريكى شب و نور روز و روشنايى ماه و شعاع خورشيد و زمزمه آب و صداى درخت [در هنگام وزيدن باد] براى تو سجده مى كند. اى خدا! شريكى براى تو نيست.) و همچنين: «كُلُّ شَىْءٍ خاشِعٌ للَّهِ.»(۴) : (هر چيزى در برابر خدا خاشع و فرو تن است.- كجا عالم را جلوه اى بود؟ و چگونه ممكن بود موجودى، بالاخصّ انسان، و بخصوص انسان كامل، در آن قرار و آرامش داشته باشد؟!(۵)
[۱] بحار الانوار، ج 94، ص 150.
[۲] جمعه: 1.
[۳]اقبال الاعمال، ص 554.
[۴] غرر و درر موضوعى، باب اللَّه تعالى، ص 15.
[۵] غزل 244 ،جمال آفتاب، ج5، ص: 45،
نظر شما