سه‌شنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۵:۳۷
چهارشنبه سوری سنت اسلامی نیست/ مسئولین فرهنگ سازی کنند

حوزه/ مراسم چهارشنبه سوری سنتی پیشین بوده که به سمت ناهنجاری ها منحرف شده و در اسلام جایی ندارد.

به گزارش خبرگزاری«حوزه» از بیرجند، چهارشنبه سوری یکی از آیین های ایران باستان بوده که متاسفانه درسال های اخیر مواد محترقه آتش زا جایگزین آن شده و هر ساله عده ی زیادی مجروح و کشته به جای می گذارد. امروزه برگزاری این رسم غلط، خواب را از چشمان بسیاری از خانواده ها ربوده و از ترس اینکه مبادا فرزندشان قربانی این آیین باشد، کابوس هایی تلخ را برایشان فراهم کرده است.

پیشینیان در راستای برگزاری چهارشنبه سوری آتش کوچکی برافروخته و با پرش ازروی آن، این آیین را بدون هیچ تهدید و آسیبی اجرایی می کردند که متاسفانه در سال های اخیر، با حرکت به سوی خشونت، تحریف شده و چنین جشن باستانی با تلخی آتش سوزی، مجروحیت و یا فوت همراه می شود.

بنا به گفته کارشناسان این مراسم هیچ ریشه و اساسی نداشته، اسلام با این گونه خشونت ها مخالف است، بنابراین چه خوب است با فرهنگ سازی و ترویج سنت های درست، شاهد کاهش هر چه بیشتر این حوادث باشیم. بدون شک رفع اینگونه آسیب ها نیازمند عزم همگانی و تلاش بی شائبه مسئولین فرهنگی و قشر روحانیت است.

چهارشنبه سوری سنتی بی ریشه و غلط است

امام جمعه شهرستان فردوس در گفت و گو با خبرنگار حوزه از بیرجند بیان کرد: چهار شنبه سوری رسمی است که هیچ بنیاد و اساسی ندارد.

حجت الاسلام و المسلمین بابایی با بیان اینکه چهارشنبه سوری سنتی بی ریشه و غلط است، افزود: متاسفانه این رسم از زمان طاغوت به عنوان یک سنت مطرح می شود.

وی ادامه داد: همچنین احیا کردن این امر هم یک غلط متداول در کشور است بنابراین باید به سمت و سویی برویم که چهارشنبه سوری گم شود.

حجت الاسلام و المسلمین بابایی با بیان اینکه این فرهنگ غلط یک سنت اسلامی نیست، گفت: روحانیون و مسئولین باید این فرهنگ غلط را ریشه کن کنند.

امام جمعه شهرستان فردوس بیان کرد: پیامبر سنت های صحیح را پذیرفته و با سنت های غلط مقابله کرده است، افزود: چهارشنبه سوری در منابع مراجع تقلید جایی ندارد و باید با آن مقابله شود.

حجت الاسلام والمسلمین بابایی بیان کرد: باید به سمت ترویج فرهنگ اسلامی پیش برویم و از آنچه موجب آتش پرستی می شود، دوری کنیم.

وی گفت: چهارشنبه سوری مراسمی خطر ساز بوده که گاهی با تلفات جانی همراه است و باید مورد توجه قرار گیرد.

مسئولین آگاه سازی کنند

یک استاد دانشگاه هم در گفت و گو با خبرنگار حوزه از بیرجند بیان کرد: چهارشنبه سوری یکی از آیین های باستان بوده که ریشه ای ندارد.

حجت الاسلام والمسلمین محمد صادقی با بیان اینکه متأسفانه این روزها به سمت خشونت پیش رفته است، افزود: باید در راستای ترویج فرهنگ درست این مراسم تلاش شود.

وی با بیان اینکه چهارشنبه سوری کنونی نوعی چهارشنبه سوزی است، افزود: مردمان گذشته با افروختن آتش، این عقیده را داشته که امراض و بیماری ها را دفع کرده اند.

این کارشناس مسائل مذهبی ادامه داد: ما مسلمان هستیم و تنها باید خداوند را برای رفع بیماری ها بخوانیم نه اینکه با افروختن آتش احساس امیدواری کنیم.

اسلام با هرگونه خشونت مخالف است

وی خواستار فرهنگ سازی از سوی روحانیت شد و افزود: اسلام با هر گونه خشونتی مخالف بوده و باید با آن مقابله کنیم.

حجت الاسلام صادقی اظهار کرد: خانواده ها می توانند با مراقبت از فرزندان و آگاه سازی آنها خطرات ناشی از این حوادث را به حداقل برسانند.

وی با بیان اینکه این آیین برخاسته از دین زرتشت است، گفت: در گذشته برگزاری این مراسم، فوتی و یا کشته که امروز شاهد آن هستیم بر جای نمی گذاشته است.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: مسئولین فرهنگی باید با آموزش و ترویج فرهنگ درست سنت ها، این حوادث را کاهش دهند.

وی با بیان اینکه همه انبیا خدا همواره مردم را به صلح و آرامش دعوت کرده و از خشونت ها نیز بیزاری می کردند گفت: چهارشنبه سوری های کنونی نیز با خشونت هایی همراه است که باید مورد توجه عموم به خصوص طلبه ها  قرار گیرد.

چهارشنبه سوری خرافه است

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با اشاره به مراسم چهارشنبه سوری بیان کرد: چهارشنبه سوری سنتی از دوران قبل از اسلام در ایران باستان بوده و جشنی مذهبی نیست که اهتمام جدی داشته باشد.

حجت الاسلام احمد رضایی گفت: مردم در گذشته بر اساس اعتقادات خود آتشی برافروخته و با خواندن شعرهایی، دفع آفات می کردند.

وی این مراسم را خرافه دانست و افزود: در عصر کنونی مراسم چهارشنبه سوری به سمت و سویی دیگر سوق یافته و چهره خشنی نیز به خود گرفته است.

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه چهارشنبه سوری در عصر کنونی به یک تهدید تبدیل شده است، افزود: در اینگونه مراسمات اخلاق زیر سوال می رود و برخی از حرمت ها شکسته می شود.

وی ادامه داد: همچنین پیامدهایی مانند نقص عضو، نابینا شدن و زخمی شدن در پی داشته که باید عبرتی برای دیگر جوانان و نوجوانان باشد.

چهارشنبه سوری ترویج فرهنگ خشم و شکستن هنجارها را درپی دارد

حجت الاسلام رضایی با بیان اینکه اینگونه مراسمات ترویج فرهنگ خشم و شکستن هنجارهای اجتماعی را به دنبال دارد، اظهار کرد: باید تمامی دستگاه ها به خصوص رسانه ملی برای کاهش آسیب ها پای کار آیند.

وی با تاکید بر اینکه رسانه ها باید قبح این کار را برای مردم آشکار کنند، افزود: همچنین دستگاه های فرهنگی باید با فرهنگ سازی در مساجد و محافل مذهبی پیامدهای این مراسم را متذکر شوند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی بیان کرد: گاهی در این گونه مراسمات دست هایی در کار است تا به فرهنگ مردم آسیب بزند بنابراین باید بسیار هوشمندانه عمل کنیم.

وی خواستار توجه والدین به فرزندان در آخرین چهارشنبه سال شد و بیان کرد: امید است با فرهنگ سازی، سال به سال شاهد کاهش خسارات این مراسمات باشیم.

آداب و رسوم قبل از اسلام اگر خیر باشد اسلام مخالفتی ندارد

حجت الاسلام علیرضا حسینی در گفت وگو با خبرنگار حوزه از بیرجند اظهار داشت: اصولا هر چه خوب است و جنبه ی خیر آن غلبه دارد مورد تایید اسلام است هر چند آداب و رسوم قبل از اسلام باشد.

وی افزود: ازجمله می توان به تایید ماه های حرام و تجلیل عید نوروز اشاره کرد و درواقع اگر گناه و خسران ثانوی مترتب نشود، جشن و شادی فی نفسه بلا مانع است.

انتصاب چهارشنبه سوری به ایران باستان در هاله ای از ابهام است

امام جمعه درمیان گفت: چهارشنبه سوری یک رسم تحریف شده است که انتصاب آن به ایران باستان یا سایر فرهنگ های وارداتی قدیم در هاله ای از ابهام است.

حجت الاسلام حسینی افزود: به نظر می رسد این رسم تلفیق جشن های مرتبط با نوروز باستان و آیین های اهورایی زرتشتیان باشد که قبل از اسلام در اواخر زمستان برگزار می شده است، اما بعد از ورود اسلام به ایران این رسم در شب چهارشنبه آخر سال برگزار می شود و دستخوش تغییراتی نیز گردیده است.

امام جمعه درمیان با بیان اینکه چهارشنبه سوری ریشه در قبل از اسلام دارد و به دلایلی ازجمله بي خطر بودن آن به دلیل نبودن مواد محترقه قوی مقابله ای با آن صورت نگرفته است گفت: از طرفی نیز در برخی دوران ها حاکمان خود نیز در این مراسم شرکت جسته و به عنوان سرگرمی بدان مشغول شده اند.

حجت الاسلام حسینی افزود: این مراسم با رویکردهای متنوع حاکمان و در فراز و فرودهای تاریخی تحریف شده است.

وی با اشاره به اینکه در برخی نقل های تاریخی دیده ام که آتش افروزی ایران باستان در اواخر زمستان و همراه با گرم شدن زمین بر بالای بام خانه ها رسم بوده است گفت: این رسم درواقع بیشتر جنبه ی تزییتی یا چراغی کردن بلاد به وسیله آتش داشته است.

امام جمعه درمیان اضافه کرد: در دورانی نیز پریدن از روی آتش با توجیهاتی که البته علمی و عقلانی نیستند و خواندن اشعار خاص مرسوم گردیده است.

برخورد سلبی جواب عکس می دهد

حجت الاسلام حسینی تصریح کرد: به دلیل نبودن انگیزه در حاکمان و سرگرمی طلبی مردم، چه بسا اگر دغدغه های حفظ رسوم وتقویت آیین های مفید و خوب در گذشته وجود می داشت هیچ وقت یک رسم غیر مرتبط با ادیان ایران باستان به عنوان یک آیین مقدس! تلقی نمی شد.

وی با بیان اینکه به شیوه ی مواجهه مسئولین در بعد از انقلاب نیز انتقاداتی داشته ام که نوعاً با این گونه مراسمات برخورد سلبی می کنند اظهار داشت: این برخوردها اغلب جواب عکس می دهند.

مشخص کردن میادین خاص کاهش تلفات و جراحات را به دنبال دارد

امام جمعه درمیان اعلام کرد: خوشبختانه در سنوات تحصیل در قم با تنی چند از طلاب به نیروهای انتظامی پیشنهاد دادیم به جای ممانعت، میادین خاص را برای سرگرمی های چهارشنبه سوری اعلام کنند و به اصطلاح موضوع را مدیریت کنند که انجام دادند و همان سال اول از نظر کاهش تلفات و جراحات نتیجه‌ی خوبی حاصل شد.

جایگزین کردن مسابقات ورزشی و بازی های بومی محلی به جای آتش بازی

حجت الاسلام حسینی افزود: امروز هم ضمن اینکه از آگاهی بخشی رسانه ها و رویکرد نصیحتی پلیس انتظامی تشکر می کنم معتقدم باید از طریق کار فرهنگی و ایجاد ظرفیت های جایگزین مثل برگزاری مسابقات ورزشی و هنری یا بازی های بومی محلی از مخاطرات آتش بازی های چهارشنبه آخر سال جلوگیری نمایند چراکه اصولا با برخورد سلبی موافق نیستم مگر با هنجار شکنان حرفه ای است.

راهکارهای مقابله با فرهنگ های انحرافی

وی با بیان اینکه فرهنگ های غلط بر آسیب های جسمی و روحی می تواند باعث وهن فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی نیز باشد گفت: برنامه های جایگزین و اصیل و مفید، آگاهی بخشی و ترغیب جوانان به مطالعه دقیق آداب و رسوم گذشتگان، تقویت عقلانیت و خرد ورزی در جامعه، اعتماد به جوانان و احترام به آنان و انتخاب گزینه ی تعامل و گفت وگو با جوانان به جای برخوردهای سخت و سلبی را می توان از جمله راهکارهای مقابله با فرهنگ های تحریف شده و انحرافی برشمرد.

امام جمعه درمیان متذکر شد: باید به حقیقتی اذعان کنم و آن اینکه متاسفانه حوزه ی علمیه در امور اولویت دار خویش مثل تجدید نظر در متون آموزشی و شیوه ی مدیریت خود و همچنین پرورش طلبه ی به روز و مسلط به نیازمندی های روز درمانده است و انتظاری از حوزه برای سامان دادن چهارشنبه سوری نداریم!

حجت الاسلام حسینی خاطرنشان کرد: با تولید برنامه های اثر بخش و از طریق پیام رسانی غیرمستقیم نیز می توان گام برداشت.

در آیین زرتشت چهارشنبه سوری جایگاهی ندارد

معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان‌جنوبی نیز در گفت وگو با خبرنگار حوزه از بیرجند بیان کرد: در ادیان باستان چیزی به عنوان چهارشنبه سوری وجود ندارد.

حجت الاسلام مجتبی شیدایی با بیان اینکه تصور مردم به مراسم چهارشنبه سوری به دلیل قداست و ایجاد آتش از آیین زرتشت می‌باشد، گفت: زرتشتیان مراسم چهارشنبه سوری را یک آیین نمی‌دانند، در دین زرتشت فرهنگی به نام چهارشنبه سوری در قبل از اسلام وجود نداشته و ایرانیان قبل از باستان نیز ایام هفته نداشتند و هر روز ماه‌ها یک اسمی داشته است.

مبنای دینی ندارد

وی ادامه داد: چهارشنبه سوری هیچگونه مبنای دینی ندارد هرچند جشن‌های کلی وجود داشته اما چهارشنبه سوری موضوعیت ندارد.

حجت الاسلم شیدایی با تاکید بر اینکه باید بر روی مراسمات شادی دقت بیشتری صورت بگیرد، گفت: در سال‌های اخیر تعداد کشته‌ها و مجروحان این مراسم کاهش پیدا کرده که این موضوع نشان می‌دهد مردم پیام‌ها را دریافت می‌کنند.

رسانه های بیگانه به دنبای احیای مراسمات غیراسلامی هستند

وی با اشاره به پیامدهای چهارشنبه سوری بیان کرد: ایجاد اضطراب و نگرانی و آلودگی صوتی و روحی نشانه تمدن و با فرهنگ بودن نیست، این گونه مراسم به صورت عقلانی قابل توجیه نیست.

معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان‌جنوبی گفت: باید چند پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری درباره مدل‌های شادی و مراسمات شادی ورود پیدا کند، باید در مورد مدل‌های شادی پروژه‌های تحقیقاتی با کمک اساتید حوزه و دانشگاه انجام شود.

وی بیان کرد: برخی با این مراسم می‌خواهند سود میلیاردی به جیب بزنند و برخی نیز کسانی هستند که در انقلاب با اسلام مشکل دارند لذا هر نمادی که فرهنگ غیراسلامی را ترویج کند به سمت آن می‌روند.

حجت الاسلام شیدایی بیان کرد: رسانه‌های بیگانه به دنبال احیای مراسمات غیراسلامی هستند تا چهارشنبه سوری را پررنگ کنند و بی فرهنگی را به مردم یاد بدهند.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha