به گزارش خبرگزاری «حوزه»، استاد محسن قرائتی در ادامه سلسله مباحث تفسیری خود با موضوع تفسیر قطره ای به بیان آموزه های آیه 199 سوره بقره پرداخته است.
* آيه
ثُمَّ أَفِيضُواْ مِنْ حَيْثُ أَفَاضَ الْنَّاسُ وَاسْتَغْفِرُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
* ترجمه
سپس از همانجا كه مردم كوچ مىكنند، كوچ كنید و از خداوند طلب آمرزش نمایید كه خداوند آمرزنده ى مهربان است.
* نکته ها
در این آیه ضمن دستور به حركت دسته جمعى همراه مردم، به اهل مكّه تذكّر مىدهد مبادا خیال كنید كه چون اهل حرم یا از قبیلهى قریش و امثال آن هستید باید حركات عبادى شما با دیگران فرقى داشته باشد، این خودبزرگ بینى ها را كنار گذاشته و همچون عموم مردم باشید.
اساساً یكى از آثار و فلسفه هاى حج، كنار زدن امتیازات پوشالى است. در آنجا انسان از كفش، كلاه، لباس، همسر و مسكن خود مىگذرد و قطره اى مىشود كه به دریا ملحق شده است.
در این آیه، دو بار و در آیه قبل یك مرتبه كلمه «افاضة» بكار رفته كه به معناى حركت دسته جمعى است، این تكرار و اصرار نشان مىدهد كه حركت دسته جمعى در انجام عبادات ارزشمند است.
استغفار و ذكر خداوند، بهترین اعمال عرفات و مشعر است. گرچه در این سرزمین ها اصل توقف، شرط است و هیچ عمل دیگرى واجب نیست، امّا در این آیات، قرآن ما را به ذكر خدا و یاد سوابق پرخطا و اشتباه خود و طلب آمرزش درباره گذشته ى خویش دعوت مى كند. مگر مىتوان در سرزمینى كه اولیاى خدا اشك ریخته اند بىتفاوت نشست.
* پيام ها
1- امتیازطلبى، تحت هر نام و عنوانى ممنوع است. «افیضوا من حیث افاض النّاس»
2- حركت دسته جمعى، ارزش دارد. «افیضوا من حیث افاض الناس»
3- هرگز مأیوس نشویم، گذشته ها هرچه باشد استغفار چاره ساز است؛ زیرا او غفور و رحیم است. «واستغفروا انّ اللَّه غفور رحیم»