به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام محمد محسن سعیدی امروز در نشست علمی کاربرد روش های کیفی تحقیق در مدیریت اسلامی که در سالن اندیشه موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد، به محدودیت های عمده روش تحقیقی کمی اشاره کرد و اظهارداشت: عدم تنش فعال چارچوب نظری درهدایت تحقیق، دشواری کشف روابط علّی، عدم امکان تعمیم و عدم امکان تکرارپذیری از مهم ترین محدودیت های روش تحقیقی کمی است.
وی با بیان این که از نظر محققان تحقیقات کمی ارتباط ضعیفی با مبانی نظری دارند، تصریح کرد: همچنین در این نوع تحقیق ما نمی توانیم آنچه از نمونه بدست آورده ایم را به جامعه آماری تعمیم دهیم.
استاد جامعةالمصطفی العالمیه افزود: نتیجه گیری جمعی از تمرکز بر فرد، قصور در شناخت جهان اجتماعی، نادیده گرفتن طبیعت جهان اجتماعی، اصالت روش در تحقیق کمی و ناموجه بودن تبعیت از علوم انسانی بخش دیگری از محدودیت های روش تحقیق کمی است.
حجت الاسلام سعیدی در ادامه به مبانی نظری روش های تحقیق کیفی اشاره داشت و گفت: پدیدار شدن، کنش متقابل نمادین، تفهیم، هرمنوتیک و طبیعت گرایی از مهم ترین مبانی نظری این روش تحقیقی است.
وی کاربرد روش های تحقیق کیفی در مدیریت اسلامی را در ارزیابی و کاربرد تحلیل گفتمان دانست و اظهار داشت: ارزیابی کاربرد تحلیل گفتمان امروز یکی از زنده ترین روش تحقیقی کیفی در علم اجتماعی است.
استاد جامعةالمصطفی خاطرنشان کرد: چیستی، پیشینه، مبانی روش شناختی، رویکردها، دانش مدیریت و نقد مبانی از مهم ترین محورهای تحلیل گفتمانی است.
*مراقب مبانی فکری غربی باشیم
حجت الاسلام سعیدی با تاکید بر این که باید از تحلیل گفتمانی در دروس تحقیقات اسلامی استفاده کنیم و این مسیر نیز باید تکامل یابد، تصریح کرد: البته باید مراقب مبانی فکری غربی باشیم؛ چرا که با توجه به ایجاد این روش ها توسط دانشمندان غربی، برخی مبانی فکری آن ها در ماورای این روش ها وجود دارد.
وی با بیان این که نباید دچار مبانی سکولاریستی موجود در روش های کیفی و کمی شویم، ابراز داشت: روش شناسی در چند حوزه فکری مهم است؛ چرا که ارتباط وسیع و محکم با جامعه شناسی، معرفت شناسی، هستی شناسی و انسان شناسی دارد.
این استاد جامعة المصطفی، اومانیستی، ضدذات گرا، نسبیت گرا بودن و تناقض زیربنا و روبنا را از نکات منفی برخی کارشناسان نسبت به استفاده تحلیل گفتمانی دانست و گفت: قواعد اصولی و تفسیری بر مبنای تحلیل گفتمانی هستند.
وی خاطرنشان کرد: اگر از تحلیل گفتمان مدرن برای توسعه علم تفسیر و اصول استفاده کنیم شاهد تحولات عظیمی در حوزه علوم دینی و مدیریت اسلامی خواهیم بود.
انتهای پیام/