سه‌شنبه ۵ آذر ۱۳۹۸ - ۲۳:۰۸
مقاله تحلیل روایی مبانی نظریه انتظار در اندیشه رهبر انقلاب نقد و بررسی شد

حوزه/ نشست علمی نقد ایده علمی با عنوان «تحلیل روایی مبانی نظریه انتظار در اندیشه مقام معظم رهبری» برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه هفتمین نشست عرضه و نقد ایده علمی با عنوان« تحلیل روایی مبانی نظریه انتظار در اندیشه حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای» امروز با حضور کارشناسان و اساتید حوزه مهدویت در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.

در این نشست علمی، حجت‌الاسلام خدامراد سلیمیان عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت و آینده‌پژوهی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به ارایه مطالب خود پیرامون مساله انتظار پرداخت و گفت: یکی از مهمترین عناصر شکل دهنده به آموزه های مهدویت، مفهوم انتظار است.

وی افزود: از محتوای اساسی بیانات ائمه اهل بیت(ع) بر می‌آید که انتظار از جنس اعمال عبادی و برترین جهادهای امت رسول گرامی اسلام است؛ انتظار به هیچ وجه توصیه‌ای برای آمادگی حضور در فردا نیست بلکه آمادگی برای حضور در اکنون زندگی با شرایط کنونی است.

استاد حوزه بیان کرد: فرد منتظر برخی از رفتارش را به گونه‌ای جهت می‌دهد که متناسب با زندگی در جامعه‌ای که امام زمان(عج) ظهور پیدا می‌کند، باشد، اما باید به عصر کنونی خود توجه کند به عبارت دیگر هر کسی می‌تواند منهای حضور در محضر آخرین حجت الهی انتظار را همان ظهور خود بداند یعنی در عصر غیبت با متعهد بودن به مسئولیت‌های دوران غیبت عصر ظهوری را تجربه کند.

عضو هیئت علمی پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی با ذکر این مطلب که حضور در محضر مهدی موعود(عج) بالاترین فیض موجود است، تصریح کرد: در شرایطی که ایشان نیست اگر هر فرد عامل به آموزه‌های دینی و مهدوی باشد، همان فضیلت را دارد؛ بسیاری از تحولات اجتماعی که مشنا خیرات برای بشریت شده با تکیه بر باور به انتظار رخ  داده که نمونه بارز آن پیروزی انقلاب اسلامی است.

استاد حوزه بیان کرد: بدون شک انقلاب یک رخدادی  بود که در جهان استکبار پسند مبتنی بر آموزه‌های اهل بیت(ع) و با بهره‌مندی از عنصر انتظار اتفاق بزرگی رقم زد؛ «نارضایتی و قانع نبودن از وضع موجود» را مبنای بنیادین استوار در نظریه انتظار در اندیشه مقام معظم رهبری است.

حجت‌الاسلام سلیمیان بیان کرد: عموم آموزه‌های دینی انسان‌ها را به حرکت توصیه کرده و اینکه هرجایی که هستند باقی نمانند و تحرک داشته باشند و قطعا منظور از حرکت، حرکت الی الله است؛ ترسیم، توقع و امید داشتن به آینده بهتر دومین مبنای بنیادین استوار در نظریه انتظار مقام معظم رهبری است.

وی افزود: متاسفانه در این گستره بسیار کم کاری کردیم و همه کسانی که متولی این امر هستند در  تبیین دقیق و روشن حکومت حضرت مهدی(عج) سنگ تمام نگذاشتند و همه اظهار نظرات مختلف در این رابطه نیازمند تحلیل روزآمد متناسب با فهم ومخاطب است؛ زمانی که مقصد خود را بتوانیم ترسیم کنیم به سمت هدف به درستی حرکت خواهیم کرد اما در غیر این صورت ممکن است به هدف نرسیم و در بین راه به کج راهه‌ها سوق پیدا کنیم.

استاد مباحث مهدویت تصریح کرد: حرکت از وضع موجود و قرار گرفتن در وضع مطلوب سومین مبنای بنیادین استوار در نظریه انتظار مقام معظم رهبری است؛ کسی اگر قانع به وضع موجود نباشد و وضع مطلوب را ترسیم کند اما حرکتی نداشته باشد هیچ تاثیری ندارد و لذا حرکت بیشتر از عناصر دیگر مورد توجه قرار گرفته است.

حجت‌الاسلام  سلیمیان گفت: در این مقاله هدف بر آن بود که نظریه انتظار مقام معظم رهبری بر اساس روایت معصومین مستندسازی کنیم بنابراین اهتمام ما نیز در همین راستا بود اما در ادامه برای تکمیل کردن این مقاله مستندات بیشتری را خواهیم آورد.

نظر ناقد:

در ادامه نشست، حجت‌الاسلام علیرضا عظیمی‌فر استاد حوزه و دانشگاه و به عنوان ناقد بیان کرد: اکتشاف و استخراج بیانات مقام معظم رهبری، روان نویسی، چیدمان منطقی مطالب و پرهیز از پراکنده گویی، پیوستگی مستندات و.. از ویژگی‌های مثبت و ارزشمند این مقاله به شمار می‌رود.

وی افزود: عنوان این مقاله نظریه انتظار است اما باید توجه داشت آیا انتظار یک عقیده است یا نظریه؟؛ عقیده یعنی یک باور فکری و اعتقادی که پیروان یک دین و مذهب مبتنی بر دلایل مستحکم به این باور اعتقاد دارند و عمل می‌کنند مانند اعتقاد مسلمانان به نبوت اما نظریه یک فرضیه در مسئله علمی است که به مرور زمان از سوی دانشمندان طراحی و با استناد به دلایلی به اثبات می‌رسد حال با این تعاریف انتظار یک عقیده است یا یک نظریه؟؛ نفس انتظار اعتقاد است.

عظیمی‌فر گفت: در این مقاله مبانی به درستی به کار نرفته است؛ مبانی پیش فرض‌های مورد قبول محقق یا دلایل قابل استناد است اما در این مقاله تعریف از مبانی و مبادی با توجه محتوایی که به کار برده ناقص است که باید تکمیل شود.

وی ادامه داد: روایتی که نویسنده در ارائه مقاله خود داشت ناقص و همچنین دلالت این روایات غیرمستقیم و بعید بود به عبارت بهتر اگر چه برای فهم بهتر مخاطب باید روایات مستقیم و نزدیک برای دلالت‌های خود آورد اما در این مقاله کلی گویی کردند.

استاد حوزه و دانشگاه در انتقاد از چکیده این مقاله به عدم بهره‌مندی آن از عناصر اصلی چکیده نویسی اشاره و اظهار کرد: در این مقاله نظریات و فرمایشات مقام معظم رهبری باید منطبق بر روایات باشد که متاسفانه این تطبیق در هیچ قسمت مقاله وجود ندارد.

ناقد دوم:

حجت‌الاسلام سید محمدرضی آصف آگاه عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و به عنوان ناقد جلسه با ذکر این مطلب که مقاله با متن سازگاری ندارد، گفت: در عنوان مقاله پنج عنصر تحلیل ، روایی، مبانی، نظریه انتظار و اندیشه مقام معظم رهبری آمده که هیچ کدام از این مفاهیم در نوشته به درستی تبیین نشده است.

وی افزود: زیرا تحلیل دقیق و روایاتی منطبق بر فرمایشات رهبری در این مقاله وجود ندارد و همچنین به کار بردن اصطلاح مبانی در عنوان مقاله درست نیست.

این استاد مباحث مهدویت بیان کرد: ارائه محتوای این مقاله هنوز با برگزاری یک کرسی ترویجی فاصله دارد؛ در این مقاله خلط بین ابعاد انتظار و مبانی اتفاق افتاده، همچنین انتظار به درستی از منظر روایات و بیانات رهبری تعریف نشده و گاهی انتظار به در قالب معنای حالت، گاهی تحرک و  گاهی آمادگی آمده‌است و همچنین رابطه بین «امید» و «انتظار» در این مقاله مشخصا مطرح نشده و گاهی مترادف و گاهی در تضاد با هم هستند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha