سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ |۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 5, 2024
کد خبر: 899651
۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۹
دکتراحد فرامرز قرا ملکی

حوزه/ عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران به مبحث کرونا و انگاره از خدا پرداخت.

به گزارش خبرگزاری حوزه در ابتدای نشست علمی" کرونا و انگاره از خدا" به عنوان یکی از سلسله نشست‌های "کرونا و زندگی مؤمنانه" که پنج‌شنبه شب به همت دانشگاه پردیس فارابی و جهاد دانشگاهی قم برگزار شد، دکتراحد فرامرز قرا ملکی با اشاره به اینکه وقتی بشر کرونا را تجربه کرد هراسی در دلش افتاد و این هراس دارای جنبه‌های بود، اظهار کرد: جنبه اول این هراس آشکار کردن آسیب‌پذیری بشر در عصر اعتماد به علم، فنّاوری، بهداشت، سلامت است، در روزگاری که در بشر همراه با غره شدن به علم و بهداشت خاطری آسوده داشت که بیماری‌ها را می‌توان مهار کرد کرونا از راه رسید و آسیب‌پذیری بشر را آشکار نمود.

وی ادامه داد: بشر حس بی‌دفاعی را در عصر قدرت و تسلط بر طبیعت را تجربه کرد و این دومین هراس بشر با آمدن کرونا بود؛ در کشورمان از اواخر بهمن‌ماه تجربه جدیدی به نام کرونا داشتیم انتقال بیماری از افرادی صورت می‌گرفت که ما نمی‌دانستیم و تست تب درصد خطاپذیری بالا دارد که این سرایت خاموش و سرایت بالا هراس ایجاد می‌کند.

قرا ملکی افزود: تمام جهان دچار این بیماری و فراگیری شدند و کرونا در کنار ناشناس بودن و عدم پیش‌بینی، قدرتش را نشان می‌دهد و این عوامل کنار هم سبب وحشت مردم می‌شود؛ به‌عنوان مثال حیوانات وحشی نیز به علت قدرت و پیش‌بینی‌ناپذیری ترس ایجاد می‌کنند.

استاد دانشگاه با اشاره به اینکه بعد دیگر هراس در کرونا گسیختن مردم از هم دیگر و نوعی فرار دادن مردم از همدیگر بود، بیان کرد: داشتن آینده نامعلوم، به رخ کشیدن جهل بشر، نبود دانش کافی پیش‌بینی و درمان از دیگر هراس‌های دوره کرونا است.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران عنوان کرد: همراه با کرونا مجادلات التقاطی، کلامی و الهیاتی در سطح جهانی و کشور ما وارد شد و از دغدغه‌های جدی و بزرگ بشر در روزگار کرونا شد؛ کرونا به‌مثابه شر طبیعی یا شر اخلاقی باشد یکی دیگر از موضوعاتی است که بحث‌های زیادی را ایجاد کرده است و ارتباط کرونا با خدا موضوع و چالش جدی را ایجاد می‌کند.

وی اضافه کرد: در این ایام ماجرای رقابت علم و دین در کرونا نیز راه پیدا کرد و 179 کشور درگیر کرونا از 50 خدای مختلف درخواست کمک شده و تابه‌حال از هیچ‌کدام از خداها کمکی نیامده اما وقتی علم واکسن آن را پیدا کند هرکس از خدای خودش تشکر می‌کند و این سخن از فریدمن اشاره به ماجرای رقابت علم و دین دارد.

قرا ملکی گفت: خداوند در کرونا با ما چه می‌کند؟ در روزگار هراسناک هم چنان خیر مطلق و رحمانیت و عدل وجود دارد؟ ازجمله سؤالات مطرح‌شده این روزها است.

وی با اشاره به اینکه بشری که ابتلا کرونا را تجربه کرد در زیست اجتماعی‌اش با چالش‌های زیادی روبه‌رو شد، تصریح کرد: کمبود منابع، تجهیزات، کادر درمان، توزیع منابع درمانی ابتلای کادر درمان از حمله چالش‌های سلامت در روزگار کرونا است؛ رکود و فروپاشی اقتصادی و کاهش سهام‌ها، کاهش قیمت نفت و ورشکستگی شرکت‌های بزرگ ازجمله چالش‌های اقتصادی ایجادشده توسط کرونا و ایام قرنطینه است.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: حاکمیت در هر کشوری از حیث مقابله با کرونا می‌تواند موردنقد، اعتراض و چالش قرار بگیرد و افراد سیاسی و رقبای سیاسی از کرونا و پیامدهای آن بهره جستند.

قراملکی بیان کرد: چالش‌های اخلاقی ایام کرونا نیز در ایام چشم‌گیر شده که به دلیل قرنطینه طولانی‌مدت به وجود آمده است در اخلاق شهروندی برخی کشورها نیز حمله به سوپرمارکت‌ها و حمله به مراکز توزیع دیده می‌شود.

وی ادامه داد: عدم اخلاق حرفه‌ای یکی دیگر از چالش‌ها کرونا بود که عده‌ای اقلام موردنیاز در ایام کرونا را احتکار کرده و از این راه سودهای کلان به جیب می‌زنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در این ایام چالش مربوط به الهیات و کلام است و این مجادلات کلامی و الهیاتی از گذشته رواج داشته و این مجادلات بی‌پایان و پایدار است.

قرا ملکی یادآور کرد: امروزه تأمل در توان اقناع مجادلات الهیاتی موردتوجه است یعنی آیا مجادلات الهی مشکل را حل می‌کند یا خیر؟ برای تبیین بی‌پایانی مجادلات کلامی باید بگوییم مجادلات کلامی مسبوق به سؤالات منکران و ملحدان است که سؤال‌های آنان جواب فصل الخطاب ندارد.

وی با تأکید بر اینکه رازها و نیازهای وجودی بی‌پایان است، افزود: علت پایداری معادلات الهیاتی و کلامی بند سخت انگارها در دو طرف مجادله است و در طول تاریخ قصه انگاره‌ها دیده نمی‌شود اما این انگاره‌ها بند سختی هستند که مانع گشوده شدن می‌شوند؛ انگاره‌ها باعث می‌شوند هر چه بیشتر درگیر می‌شویم دوباره به‌جای اول بازمی‌گردیم.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران افزود: در مسئله کرونا و خدا دو قلمرو متمایز- مرتبط داریم یکی در واقع باورهای کلامی- الهیاتی است مانند خدا هست؟ خدا نیست؟ خدا عادل است؟ و سؤالاتی از این قبیل؛ قلمرو دوم قلمرو انگاره‌هاست و اساساً از جنس مجادلات زبانی نیست بلکه از جنس تلاش برای حفظ و نگهداری انگاره‌ها و تلاش برای انگاره‌آفرینی است که بنده نام این را جنگ انگاره‌ها می‌گذارم.

قرا ملکی با اشاره به اینکه تصویر ما از خدا و انگاره ما از خدا امر درونی و پنهان است و سخت مؤثر است و انگاره به همین دلیل به‌مثابه قدرت است، گفت: لایه درونی و هسته‌ای ذهن ما لایه انگاره‌ها است، انگاره از جنس علم نیست هرچند که از ادراکات ساخته می‌شود و به همین دلیل بنده معتقدم انگاره تصویر نسبتاً پایدار ذهنی از امور و مؤثر در تعامل ما با آن‌ها است.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha