یکشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۲:۴۲
«فرزند کمتر، زندگی بهتر» فرمول نابودی کشور است/ «فرزند بیشتر زندگی شادتر» فرهنگ سازی شود

حوزه/ استاد جامعه‌شناسی، کاهش جمعیت را فرمول نابودی یک ملت دانست و گفت: دشمنی‌ها در پوشش شعار فریبنده «فرزند کمتر، زندگی بهتر» به همراه اجرای الگوهای توسعه غربی که برگرفته از اندیشه‌های استعماری و ضد انسانی «توماس رابرت مالتوس» اقتصاددان مشهور انگلیسی بود، از اواخر دهه شصت به بعد به طور جدی به کانون خانواده‌های ایرانی راه یافت.

علی ملکوتی‌نیا، استاد دانشگاه و جامعه‌شناس در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در همدان درباره آسیب‌های کاهش جمعیت، اظهار کرد: جمعیت جوان، بانشاط و تحصیلکرده یکی از عوامل مهم و اثرگذار در پیشرفت هر کشوری است، چراکه جمعیت جوان جامعه بالاترین سرمایه و ثروت انسانی آن جامعه است.

وی ادامه داد: در دوران دفاع مقدس همین جامعه جوان بود که مهم‌ترین سرمایه به شمار می‌رفت، چراکه جبهه و انقلاب اسلامی توسط این جوان‌ها اداره شد و به پیروزی رسید، بنابراین خصوصیات جوانی می‌تواند در بحران‌ها به جامعه یاری برساند.

ملکوتی‌نیا عنوان کرد: جوان از یک سو گرفتار تعلقات و از سوی دیگر اهل خطر کردن و نوخواه است؛ امروز کشور ایران از نظر جمعیت از جمله جوان‌ترین کشورها به شمار می‌ آید، اما آمارهای جمعیتی و بررسی‌های انجام شده نشان‌دهنده این است که اگر سیاست‌های کنترل جمعیت به شکل کنونی ادامه پیدا کند، نسل جوان و پر انرژی ایران جای خود را به جمعیتی کهنسال و فرسوده خواهد داد.

کاهش جمعیت نگران کننده است

استاد جامعه‌شناسی بیان کرد: کاهش شدید و نگران‌کننده جمعیت کشور در سال‌های اخیر بیش از آنکه ناشی از برخی سیاست‌ها و اقدام‌های اجرایی دستگاه‌های دولتی باشد ، نتیجه تغییر سبک زندگی مردم و تسلط گفتمان فردگرایانه و مصرف‌گرایانه بر جامعه است.

وی افزود: گفتمان و فلسفه زندگی حاکم بر جامعه امروز شرایطی را رقم زده است که حتی افرادی که از تمکن مالی خوبی برخوردارند نیز حاضر نیستند بیش از یک یا دو فرزند داشته باشند و در پاسخ به سیاست افزایش جمعیت به این شعار پناه می‌برند که "فرزند کمتر، زندگی بهتر."

تلاش دشمنان برای کاهش جمعیت ایران

ملکوتی‌نیا ادامه داد: نقش بنیادین دشمنان جمهوری اسلامی ایران، تلاش جدی برای کاهش جمعیت کشورهای مسلمان در سراسر جهان است، به عنوان نمونه «ساموئل هانتینگون» متخصص علوم سیاسی شهیر آمریکایی گفته است که یکی از مشکلات ما در مقابل با کشورهای مسلمان زاد و ولد در این کشورها است.

استاد دانشگاه اظهار کرد: دشمنی‌ها در پوشش شعار فریبنده «فرزند کمتر، زندگی بهتر» به همراه اجرای الگوهای توسعه غربی که برگرفته از اندیشه‌های استعماری و ضد انسانی «توماس رابرت مالتوس» اقتصاددان مشهور انگلیسی بود، از اواخر دهه شصت به بعد به طور جدی به کانون خانواده‌های ایرانی راه یافت.

نهادینه شدن شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» در خانواده های ایرانی

وی خاطرنشان کرد: هرچند ابتدا هدف از طرح شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» ایجاد یک سیاست موقت برای کنترل جمعیت بیان شد، اما در سال‌های بعد از ۱۳۶۷ تا سال ۱۳۹۰ این شعار در خانواده‌های ایرانی نهادینه شد و تک فرزندی محبوبیت پیدا کرد.

استاد جامعه شناسی افزود: با توجه به شرایط آن روز، آثار زیان‌بار این تفکر کمتر مورد توجه و نظر انتقادی کارشناسان و سیاست‌گذاران قرار گرفت، البته چه بسا که این سیاست در آن زمان ضرورت داشت، اما ادامه آن کار عاقلانه‌ای نبود.

فرمول «دو بچه برای هر خانواده» در واقع فرمول نابودی یک ملت است و این روش همان راهی است که اروپایی ها هم‌اکنون گرفتار آن شده‌اند، یعنی سیاست غلطی که غربی‌ها انتخاب کردند و امروز پشیمان هستند، چراکه باید هزینه سنگینی برای حفظ هویت و فرهنگ خود بپردازند.ملکوتی‌نیا اذعان کرد: سیاست کنترل جمعیت در حالی صورت گرفت که رؤسای جمهور آمریکا رسما با تحدید نسل در آمریکا مخالفت کردند و شوروی نیز علی‌رغم اینکه ۲۵۰ میلیون نفر جمعیت داشت، در شورای عالی این کشور مقرر شد به مادرانی که دارای فرزند زیاد هستند، مدال افتخار داده شود.

وی ادامه داد: امروزه نیز مخالفان این سیاست معتقدند که فرمول «دو بچه برای هر خانواده» در واقع فرمول نابودی یک ملت است و این روش همان راهی است که اروپایی ها هم‌اکنون گرفتار آن شده‌اند، یعنی سیاست غلطی که غربی‌ها انتخاب کردند و امروز پشیمان هستند، چراکه باید هزینه سنگینی برای حفظ هویت و فرهنگ خود بپردازند.

ملکوتی نیا یادآور شد: رهبر انقلاب دیدگاه انتقادی خود را از همان سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ در مجمع نمایندگان مجلس و مسئولان نظام مطرح کرد و با سخنانی آشکار و استوار نگاه خود را به توقف سیاست‌های مهار جمعیت و ضرورت برنامه‌ریزی برای رشد جمعیت معطوف کرد.

 تغییر نگرش خانواده‌ها به فرزندآوری

این جامعه‌شناس تأکید کرد: متأسفانه در طول سال‌ها شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» موجب تغییر اساسی در نگرش و رفتار خانوداده‌ها در زمینه فرزندآوری شد، به گونه‌ای که امروز شاهدیم زوج‌های جوان دست کم در چند سال نخست زندگی ضرورتی برای فرزنددار شدن احساس نمی‌کنند و فرزندآوری را مانع رشد و رفاه و پیشرفت خود می‌دانند.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ذائقه بسیاری از ایرانی‌ها با افزایش فرزند سازگاری ندارد، عنوان کرد: این درحالی است که یکی از پرشورترین غریزه‌ها در زنان مادر شدن و ازدیاد نسل است.

شعار «فرزند بیشتر زندگی شادتر» فرهنگ سازی شود

وی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی برای ایجاد گفتمان افزایش جمعیت با شعار «فرزند بیشتر زندگی شادتر» نیازمند سیاست‌های منسجم و برنامه‌های آگاهی‌بخش هستیم تا در سایه آن به تغییر گفتمان حاکم و اصلاح نگرش خانواده‌ها به زندگی و مسئله افزایش فرزند و میل فرزندآوری دست پیدا کنیم.

ملکوتی‌نیا افزود: یکی از راهکارهای تغییر نگرش خانواده‌ها در راستای افزایش جمعیت تبیین اهمیت خانواده و نقد اندیشه تک فرزندی و بیان آسیب‌ها و پیامدهای کاهش جمعیت در خانواده است، چراکه هدف سیاست‌های استعماری در کاهش جمعیت، نابودی کانون خانواده‌ها است.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۱۵
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۳
  • میلاد IR ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۱
    سلام اینکه نظرپردازی کنی ایده بدهی کار خیلی راحته و اینکه هیچ مسولیت قبول نکنی راحت تر، آیا خود حوزه چه برنامه ای برای رفاه طلاب انجام داده که طلاب جوان انگیز برای ازیاد نسل داشته باشه ...
    • IR ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
      اساسا نگاه به حوزه و غیر حوزه در موضوع روزی غلط است ، ما اگر همان قدر که به چنین چیزهایی اهمیت و توجه داریم ، به سمت خدا برویم و قناعت را سرلوحه زندگیمان نماییم ، و عوامل روزی آوری را بشناسیم و تلاش کنیم بدست آوریم و موانع را اطلاع یابیم و برطرف سازیم ، مشکلاتمان خیلی کاهش می یابد
  • زهرا فدوی IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۱
    سلام علیکم. من هم از اینکه این همه رهبر به فرزندآوری تاکید میکنن ولی مسئولین و مردم چندان اهمیتی نمیدن،خیلی متاسف و ناراحتم. طی سال متمادی،راههای متعدد پیشگیری از فرزندآوری کاملا رایگان دراختیار مردم قرار گرفت و حالا چقدر سخت میشه این فرهنگ رو تغییر داد. ان شاالله مجلس جدید بتونه در این مسیر بسیار موفق باشه تا دل رهبرمون شاد بشه.
  • IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    نطر من اینکه قطعا بیشتر مردم بطور غریزی وطبیعی دوست دارن فرزند داشته باشن منتها اینقدر مشکلات زیاده که کسی جرات نمیکنه وارد این مبحث بشه من مرتب به بچه هام میگم نوه میخوام میگن هر وقت خونه دار شدیم یه خونه به ما بدید که بچه دار بشیم
  • IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۲
    به نظرم داشتن یک سرپناه مناسب حق هر شهروندی باشه خوب بهشون بدید قطعا اونام بچه می ارن .
  • علی IR ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۳
    شما واسه همین جمعیت فعلی حداقل های زندگی مثل مسکن کار بیمه رو مهیا کنین بعد برید سراغ جمعیت زیاد کردن
  • طلبه IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۳
    عوامل مختلفی دخیله توی همین خانواده های مذهبی و روحانی قم گرفته تا دیگر شهرها چقدر سادگی و قناعت وجود دارد تا جا برای فرزندآوری باز بشه. پدر و مادر ما در دهه 60 چطور توانستند چند تا بچه داشته باشند؟ با قناعت الان شما بخواهی ازدواج کنی همین دخترهای خانواده های مذهبی چقدر حاضرند دخترشون رو به یک طلبه ساده بدهند که درامدی ندارد. حالا برو سراغ بقیه خانواده های مذهبی غیر طلبه. وقتی قناعت نیست وقتی دنبال جهیزیه و مهریه و خانه های آنچنانی هستیم، معلومه درآمد و حال و حوصله ای نیست برای فرزندآوری. از اون طرف هم دولت هیچ حمایتی نمی کنه. پوشک روز به روز گرون میشه. یارانه امسال را با شرط و اگر می دهدند. فقط دولتی ها شعار می دهند و مذهبی ها آیه و حدیث می خوانند. اقدام عملی می خواهد تا از بحران پیری در سالهای آینده کشور را نجات دهیم. خداوند رزاق است ولی ما باید همت کنیم و حرکت کنیم تا خداوند برکت دهد.
  • IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۵
    و من یتق الله یجعل له مخرجا و یرزقه من حیث لایحتسب . خداوندا ما را در مسیر تقوی توفیق تام و مدام مرحمت و از برکات وافرش بهره همیشه کرم بدار .
  • هماره بخوانیم دعای ۲۵ را IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۵
    « وَ اَدْرِرْ لى وَ عَلى‏ يَدى اَرْزاقَهُمْ، و براى من و به دست من روزى آنان را وسعت ده » از دعای ۲۵ ( دعا برای فرزندان ) صحیفه سجادیه .
  • ناشناس US ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۲
    الان آقای مرندی وزیر بهداشت سابق که از غربیها جایزه میگرفت چون رکورد کاهش جمعیت در جهانو شکست بیاد جوابگو باشه... انگلیسها تو استرلیا وکاندا و آمریکا و....کل جهان هستن اونوقت بی بی سی صبح تاشب تو برنامه هاش میگه ایران آب نداره محیط زیست نداره جمعیتش زیاده،انگلیس عوضی نامرد،چی از جون ایران میخوای،اینهمه سرزمین از ایران گرفتی بس نیست
  • محمدرضا IR ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۴
    ناموسا با دلار ۳۰هزار تومنی و این گرونی آدم نمیتونه حتی ازدواج بکنه چه برسه به بچه بیاره ؛ ملت خرج یه بچه رو بزور میدن شما الکی میگید فرزند بیشتر پول فرزند بیشتر شما میدید
  • کورو‌ش کبير IR ۲۰:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۴
    فقط شعار دادن درست نیست. مردم خودشون عقل دارند شرایط کشور و اقتصاد رو می‌بینند خودشان تصمیم می‌گیرند.
  • ایرانی IR ۲۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۲
    لا اقل واقعیت را به مردم بگید که چرا میخواهید مردم بچه دار بشن تا مردم بفهمن هدف شما چیه؟
  • علی IR ۰۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۲
    از فرزندآوری بشدت شرمنده ام. باسواد شدم و از لحظه های زندگیم نهایت استفاده رو میکنم. هر کی نگران موقعیتش هست خودش فرزندآوری کنه. بدرود
  • کورو‌ش کبير IR ۰۱:۰۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۲
    بیا تو جامعه و بازار یک چرخی بزن تا از اوضاع مملکت د‌ستت بیاد. پشت کامپیوتر نشستی و حقوق چندین میلیونی میگیری و بیمه و خونه و ماشین ات اوکی هستش، دیگه خبر نداری از مشکلات مردم و گرونی که کمر مردم رو شکسته. می‌فهمی شکسته!!!!!