به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، آیت الله علیرضا اعرافی در جلسه اهدای احکام رؤسای کمیتههای علمی و اعضای شورای علمی دبیرخانه حمایت از طرحهای پژوهشی که در سالن جلسات آیت الله حائری مرکز مدیریت حوزه های علمیه برگزار شد، ضمن تبریک ایام ماه ربیع و موالید آن و هفته وحدت گفت: در سالهای اخیر بودجه حوزه تقریباً نصف شد و با توجه به آن باید گفت هیچ کاری نمی شود انجام داد اما به رغم اینها فعالیتهای خوبی انجام گرفت؛ اگر ما نگاه جهادی و روحیه بسیجی را از فضای ذهنی خود حذف میکردیم، قطعاً هیچ کاری نمی توانستیم انجام دهیم به خصوص که نزدیک ۲۰۰ نیرو از بدنهی اجرایی حوزه به خاطر همین مسائل کاهش یافته است.
مدیر حوزههای علمیه گفت: همزمان، مشکلات بزرگی همچون کرونا در کل کشور اتفاق افتاده، اما به رغم همه این مشکلات در مقام طراحی و اجرا گامهای نسبتاً خوبی انجام شده است و با نگاه صرفهجویانه توانستهایم برنامههای اصلی حوزه را پیش ببریم.
وی خاطرنشان کرد: سند مربوط به دو دهه آینده حوزه تنظیم شده است که بیش از ۱۰۰۰ایده و طرح برای آنها مورد توجه واقع شد؛ برنامه داخلی مدیریت حوزه نیز با ۹۰۰ طرح تنظیم شده است که در انتظار تأیید شورای عالی حوزه است.
۱۰۰ طرح راهبردی و راهگشا
وی افزود: درمیان همهی طرحها ۳۰۰ طرح مهم داریم که از بین آنها حدود ۱۰۰طرح راهبردی و اساسی وجود دارد که میتوانند برای آینده حوزه علمیه بسیار راهگشا باشد؛ طرح کارویژههای روحانیت، طرح آمایش، درختوارهی رشتههای تحصیلی در ۱۶عرصه و ۴۰۰ رشته تحصیلی طراحی شده است و احیای موقوفات حوزوی، هدایت علمی، برنامه پنج ساله حوزه علمیه و فقه معاصر از مهمترین این طرحهاست.
آیت الله اعرافی بیان داشت: مطلب دیگر در حوزهی پژوهش است؛ اولین جایی که کمبود بودجهها خود را نشان میدهد، حوزه پژوهش است؛ طرح هوش مصنوعی، برنامه پژوهشی برای سطوح عالی و دروس خارج از برنامههای پژوهشی است.
آیا حوزه به تمام مسائل روز پاسخ داده؟
وی خاطرنشان کرد: دهها طرح پژوهشی در دست اجراست که راهبردی نیز هستند؛ طرح گفتمان انقلاب اسلامی در دبیرخانه علمی آن اجرا شد و در آن چند هزار طرح پژوهشی ارائه شد و در آنجا معلوم شد که از سویی نباید بگوییم حوزه به تمام مسائل و دغدغه های امروز پاسخ داده است و از سوی دیگر نباید دستاوردهای حوزه در این زمینه را نیز دست کم بگیریم.
مدیر حوزههای علمیه کشور گفت: در زمینه ضعفها باید گفت پژوهشهای ما با نیازهای خارج از حوزه کمتر گره خورده است؛ ضعف دیگر در نظام نیازسنجی ماست، نیازهای جامعه و نظام را به خوبی شناسایی نمیکنیم.
نظام تقنین از واقعیتهای حوزه به دور است
عضو شورای عالی حوزههای علمیه تصریح کرد: مسئله دیگر فقدان روح میدانی و تحقیقات کاربردی است؛ نظام تقنین ما از واقعیت های حوزه دور است و پژوهش های ما نیز خیلی با تقنین در کشور ارتباط برقرار نکرده است.
وی گفت: ما آسیب های اجتماعی را نه به طور علمی می شناسیم و نه حرف چندانی به صورت کاملاً پژوهشی برای پاسخ و گره گشایی در مورد آنها داریم.
آیت الله اعرافی اظهار داشت: پایان نامه ها، مقالات، مجلات و دروس خارج باید مورد توجه قرار گیرند؛ طرحی داریم در مورد دروس خارج غیر از فقه و اصول و تابحال یک یا دو مورد راه اندازی شده است. سامانه تقریر حوزه هم یک نظام تولید علم است که به تازگی به راه افتاده و محلی برای به اشتراک گذاشتن تولیدات علمی کلاسهای درس خارج با پژوهشگران است.
استاد درس خارج حوزه گفت: امیدواریم با همکاریهایی که صورت میگیرد کاروان تولید علم و پژوهش در حوزه به شکل کاربردیتری حرکت نماید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ماموریت دفتر فقه معاصر، حمایت از دروس خارجی است که به مباحث مستحدثه و مورد نیاز جامعه می پردازد؛ ما با تعامل با دستگاه درس خارج و دادن پرونده و غنی نمودن آنها میتوانیم خروجیهای علمی خوبی از آنها بگیریم.