به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» از گرگان، حجت الاسلام سید علی موسوی در آغاز هفته پژوهش در نشستی که بصورت مجازی در سامانه سیما با حضور جمعی از مدیران، معاونان و طلاب مدارس علمیه خواهران استان گلستان برگزار شد، پیرامون "جنبش علمی، عزم ملی و رویکرد بین المللی" سخن گفت.
وی با اشاره به آیات و روایاتی در راستای جایگاه علم، بیان کرد: تکیه اسلام بر علم و دانش است، پیامبر گرامی اسلام(ص) می فرمایند: «علم رأس و سرمنشأ و ریشه همه خوبی ها و جهل رأس و سرمنشأ همه بدی ها است».
استاد جامعه المصطفی العالمیه با بیان فرازهایی از سخنان رهبر معظم انقلاب در زمینه جنبش علمی، گفت: جنبش علمی، به ویژه در جوامع اسلامی لازم و ضروری است و نیاز است با نگاه عبرت آموزی، به گذشته تاملی داشته باشیم؛ با اینکه تمدن و تاریخ اسلامی در ابتدا با تعداد اندک افراد باسواد مواجه بود، اما اسلام طلوع کرد.
حجت الاسلام موسوی ادامه داد: بعد از گذشت سال ها و در زمان پیامبر اکرم(ص) پیشرفت علم اسلام بسیار بود و سده اول که اسلام ظهور کرد، پایه علم و دانش در سراسر جهان گسترش پیدا کرد و پیشرفت های بعدی، از آن زمان ادامه یافت.
وی اضافه کرد: اکنون بعد از رنسانس، انقلاب بزرگ فرهنگی و اقتصادی شروع شد که در پرتو آن با تلاش ها و زحمات اندیشمندان و نخبگان رشد و توسعه در فرهنگ و علم حاصل شد.
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیه با اشاره به عقب ماندگی های جوامع اسلامی از پیشرفت علم، خاطرنشان کرد: جوامع غربی به خاطر خوی استکباری و سلطه گرایانه، همواره مانع پیشرفت علمی کشورها به ویژه جوامع اسلامی شدند که این ذات جوامع غربی است، زیرا مبتنی بر سکولاریسم و فردیت محوری است.
حجت الاسلام موسوی افزود: با وجود آسیب ها و گسست های روزافزون اجتماعی دنیای غرب در همه عرصه ها، باید تمدن و فرهنگ اسلامی را در قالب های جهانی عرضه نماید.
وی ادامه داد: در مورد تمدن اسلامی، داده هایی را در قالب مجموعه معارف دینی در دست داریم و این داده ها و سرمایه ها باید در فرآیند تولید علمی قرار گیرند تا محصول دهد؛ در زمینه های علوم انسانی و رشته های مختلف آن آثار بسیاری وجود دارد که باید تبدیل به محصول شود و با عرضه آن به اهل علم، اسلام همچون صدر اسلام به شکوفایی علمی برسد.
استاد جامعة المصطفی العالمیه اظهار کرد: با نگاهی به معارف اسلامی، آنچه که برای یک جهش علمی و توسعه همه جانبه در زمینه های مختلف مورد نیاز است، در آموزه های اسلامی و تعالیم اهل بیت(علیهم السلام) بسیار فراوان وجود دارد.
حجت الاسلام موسوی علم را مایه اقتدار دانست و توضیح داد: اقتدار غیر از قدرت است، زیرا قدرت به دست آوردن چیزی به زور است، اما اقتدار یک قدرت مشروع و مقبول است که افراد با میل خود به سوی آن می روند.
وی جنبش، جهش و تولید علم را وظیفه همگان دانست و ریشه تمامی عقب ماندگی ها را عقب ماندگی های علمی معرفی کرد و گفت: در تعالیم اسلامی ظرفیت های بسیار بالایی برای رشد و شکوفایی وجود دارد.
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیه در بخش پایانی سخنان خود، به بیان راهکارهای عملیاتی کردن جنبش علمی پرداخت و توضیح داد: تولید و جنبش علمی نیازمند عزم ملی و نیز توجه به افراد شایسته و نخبگان است که نباید مورد غفلت قرار گیرد.
حجت الاسلام موسوی با بیان اینکه تعالیم اسلامی چون بر اساس فطرت انسان است هیچ گاه کهنه نمی شود، گفت: نگاه اجتماعی و بین الملی به آموزه های اسلامیِ فرهنگ نیز مثل محصولات اقتصادی باید در رقابت قرار گیرد و در مورد صدور فرهنگ، انقلاب و اسلام باید تعالم اسلامی به درستی عرضه شود.
انتهای پیام
نظر شما