پنجشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۹
تأکید بر ارتقای سواد رسانه ای حوزویان برای مقابله با تهدیدهای فضای مجازی

حوزه/ در زمانی وارد فضای مجازی شدیم که از سواد رسانه ای لازم در مواجهه با فضای مجازی برخوردار نبودیم چرا که معتقدیم این فضا در اختیار دشمن است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین لونی نوری، در جلسه کمیسیون بیست و دومین اجلاسیه سالانه سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم با موضوع « اساتید حوزه و آموزش مجازی، فرصت ها، تهدیدها و راهکارها در مدرسه عالی دارالشفاء قم برگزار شد، با بیان این که فضای مجازی در عین حال که تهدید است، اما باید بدانیم به دلیل نداشتن شبکه ملی این حکمرانی از آن معاندین است، گفت: در این مسئله حکمرانی باید سعی کرد اساتید نقش مؤثرتری در تربیت طلبه ها برعهده بگیرند و تنها به درس گفتن اکتفاء  نکنند.

این استاد حوزه با اشاره به آثار آموزش در فضای مجازی بیان داشت: از جمله این آثار مدیریت کردن زندگی طلبه، هدایت کردن، مشاوره دادن، ارائه مباحث اخلاقی و بیان الگو برای بیرون رفتن از مشکلات پیش رو است.

وی بر مدیریت تهدید فضای مجازی و ارتقای آموزش و تربیت طلاب برنامه ریزی درست و صحیح تأکید کرد.

حجت الاسلام والمسلمین لونی با بیان این مسئله ای که همیشه مورد توجه بوده و آن هم بحث پیش حوزوی برای طلاب جدیدالورود است، اضافه کرد: برای اثر بخشی آموزش و کیفیت آن باید سال اول طلبگی از حالت فعلی بیرون بیاید و با برنامه ریزی بهتر طلبه ها قوی تر شوند.

داشتن سواد رسانه ای برای مقابله گرفتار نشدن در فضای مجازی

حجت الاسلام دیرباز از دیگر اساتید حوزه با بیان این که نظرات مختلفی در ارتباط با بحث آموزش و ارائه مباحث اخلاقی در فضای مجازی مطرح است، گفت: این فضا می تواند جایگاه خوبی برای ارائه مباحث آموزشی  و... باشد.

وی با بیان این که فضای مجازی در کنار تهدید می تواند فرصت خوبی هم باشد، افزود: استفاده و بکار گیری از این فضا نیازمند تخصص و سواد رسانه ای است. اگر استادی با این فضای آشنا باشد، می تواند در ارائه مباحث اخلاقی و... بسیار موفق باشد.

حجت الاسلام دیرباز با تأکید براین که اگر استفاده از فضای مجازی را به خوبی بدانیم، می توانیم برای پیش برد اهداف خودمان به درستی از آن استفاده کنیم، گفت: اگر چه این فضا می تواند ظرفیت مناسبی برای بحث آموزش باشد ولی در عین حال نمی تواند در سایر موارد خدماتی دهی کند.

تقویت تقوای طلاب از سوی اساتید

حجت الاسلام برکتین، مسئول یکی از مراکز علمی هدایتی تربیتی حوزه نیز با بیان این که هر برنامه ای برای اثر بخشی نیازمند به ساختار است، گفت: ساختار هم دارای زیر شاخه های چون مدیر، استاد و خانواده و مسئول کلاس است. هر کدام اگر در جایگاه خود باشند، برنامه ها درست پیش خواهد رفت.

وی با بیان این که در ارتباط با فضای مجازی، نیازمند توجه به بحث ساختار، موضوع، خانواده، ارائه مباحث اخلاق، مشاوره و ارائه برنامه های فردی و هستیم، اظهار داشت: توجه به عناوین بیان شده می تواند گام مهمی در تقویت طلبه باشد.  

حجت الاسلام برکتین گفت: امروز بیش از پیش طلبه ها نیازمند به تقویت، ارائه مباحث اخلاقی، ارائه مشاوره های اثرگذار هستند و نباید در این شرایط حساس طلبه ها را تنها گذاشت.

این مسئول هدایتی تربیتی حوزه، راه اندازی طرح شبکه هدایتی تربیتی مراکز و مدارس علمیه برای تقویت مباحث اخلاق، معرفی الگوها و ارائه تجربیات موفق، برنامه ریزی برای استفاده بهتر از ماه رمضان با مخاطبین چون طلاب، فرزندان طلاب و خانواده های آنها، تقویت آموزش چهره به چهره با طلاب و توجه به آموزش آنلاین برای جلوگیری از آسیب های پیش رو را از جمله پیشنهادات خود عنوان کرد.

داشتن سواد رسانه ای برای اساتید ضروری است

حجت الاسلام محققیان، دیگر استاد حوزه نیز با بیان این که یکی از مشکلات حال حاضر حوزه این است که همه تخصص های اساتید شبیه هم است و همین خود ابتدای مشکل است، اضافه کرد: در زمانی وارد فضای مجازی شدیم که از سواد رسانه ای لازم در مواجهه با فضای مجازی برخوردار نبودیم، چرا که معتقدیم این فضا در اختیار دشمن است.

استفاده از فرصت ها برای مواجهه با برنامه دشمن

حجت الاسلام ابن رضا، دیگر استاد حوزه نیز بر نقش محوری مدارس علمیه برای تقویت بحث آموزش در فضای مجازی و... تأکید کرد و گفت: اگر به این نقش بیشتر توجه شود، آثار آن هم دو چندان خواهد بود.

وی با بیان این که چند دهه است که مشغول فعالیت در عرصه فضای مجازی هستم و در این مدت توانسته ام استفاده های بهینه ای از این فضا کنم، گفت: این امر نشان می دهد که استفاده درست از فضای مجازی می تواند بسیار مؤثر باشد.

تقویت باورهای دینی برای مقابله با برنامه دشمن

حجت الاسلام عربیان، مدیر مدرسه علمیه الهادی نیز با بیان این که معارف دینی دارای نقاط قوت برای عبور از آسیب ها است و می تواند جامعه را از آسیب ها واکسینه کند، گفت: اگر چه امروز ابزار و فضای مجازی در دست دشمن و معاندین است، ولی با استفاده از معارف دین بهتر می توان این فضای را تبدیل به فرصت کرد.

وی با بیان این که در شرایط فعلی نباید از تجربیات مؤثر اساتید برای برون رفت از مشکلات و آسیب ها غفلت کرد، گفت: ظرفیت های بسیار خوبی در این رابطه است و باید از ظرفیت بیشتر استفاده کرد.

حجت الاسلام عربیان با بیان این که اساتید نقش مهمی حتی در بحث اخلاق و تربیتی می توانند به عهده گیرند، بیان داشت: توجه به این مباحث می تواند گام مهمی در ارتقا دینی طلاب باشد.

این استاد حوزه با بیان این که لازم است ارائه مباحث اخلاقی و بیان قرآن و حدیث در عنوان درسی باشد تا طلاب الفت بیشتری به آن پیدا کنند، اضافه کرد: امروز شاهد این هستیم حوزه به سمت آموزش در فضای مجازی پیش می رود، ولی باید تلاش کرد ارائه مباحث آموزشی در عناوین مختلف اخلاقی و تربیتی براساس نیازها و به زیبایی خاصی صورت گیرد تا طلبه ها بیشتر به این محتوا روی بیاورند.

ضرورت فرهنگ سازی اخلاق پژوهشی

حجت الاسلام عربیان برشناسایی همه ظرفیت های اساتید مشاوره برای ارائه مباحث مشاوره هم تأکید کرد.

حجت الاسلام هاشمی، معاون پژوهشی سطوح عالی و خارج حوزه نیز بر توجه به اخلاق پژوهش تأکید کرد و گفت: باید این امر فرهنگ سازی شود تا شاهد اتفاقات خوبی در عرصه اخلاق پژوهشی در میان طلاب باشیم.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۲
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۱
  • کریم پور IR ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۳
    عدم تدریس سواد رسانه ای و نحوه حضور در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در حوزه های علمیه یکی نقصهای مدیریت حوزوی است
  • رضا IR ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۳
    حضرات هم میوه و هم آب میوه و کیک میل بفرمایند آیا اسراف و اشرافی برای دیگران است