به گزارش خبرگزاری حوزه،حجتالاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در پیش نشست کنگره «زیارت، معنویت و اخلاق بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» که به صورت وبینار پخش شد، با محوریت قرار دادن بحث زیارت گفت: در بعد معنویت و اخلاق در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، مقام معظم رهبری به مسأله زیارت و حج اشاره فرمودند؛ همینطور که به اعتکاف، نقش نماز و مسائل معنوی دیگر بیان کردند و سفرهای کاروان راهیان نور به مناطق جبهههای دفاع مقدس اشاره کردهاند.
وی نقش زیارت را یکی از مؤلفههای معنویت ارزیابی کرد و گفت: زیارت ائمه معصومین (ع) در راستای خودسازی است؛ بیوت نور که مرقدهای مطهر حضرات معصومین (ع) است، در سازندگی انسانها و اشاعه معنویت در جامعه بسیار مؤثر و نقش آفرین است.
حجتالاسلام والمسلمین نواب با اشاره به تمدن امروز اظهار داشت: پیشرفت امروز جامعه جهانی تمدن نیست، چون تمدن مدنیت انسانی است نه سیستمها و دستگاهها؛ جامعه جهانی از نظر سیستمی پیشرفتهایی کرده است؛ از آنجا که انسان دو بعد حیوانی و انسانی دارد، در بعد حیوانی پیشرفت کردهاند، اما در بعد انسانی پیشرفت نداشتهاند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در بیان دلیلی از پیشرفت نکردن در بعد انسانی گفت: اگر پیشرفت کرده بودند روی گلوی یک فرد بیگناه زانو نمیگذاشتند، حق کشورهای دیگر را غصب نمیکردند؛ مردم را آواره نمیکردند، سلطه و غارت نمیکردند؛ اگر اینها در تمدن انسانی و انسانیت پیشرفت کرده بودند، نباید در وضعیت امروز جامعه اینطور باشند.
وی افزود: حاکمان مستکبر همانند گرگ خون کشورهای ضعیف را میریزند؛ آنها که توانستهاند مقادیر زیادی تسلیحات بفروشند و کشورهای دیگر را غارت کنند و کشورهای دیگر را گاو شیرده مینامند، معلوم است که این تمدن انسانی نیست، بلکه به دنبال تکاثر است. اگر به دنبال تمدن انسانی بود چنین وضعیتی را در دنیا شاهد نبودیم.
حجتالاسلام والمسلمین نواب با اشاره به آیهای از قرآن کریم «مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثَیٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاةً طَیِّبَةً ۖ وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ» گفت: تمدن نوین اسلامی حیات طیبه است، حیات انسانی است نه حیات حیوانی؛ در حیات طیبه هر کس در جایگاه خود با آنچه که مقدورات انسانی او است مورد توجه قرار بگیرد؛ کسی حق ندارد حق دیگری را ضایع کند؛ البته کشور ما هم به سمت و سوی تمدن نوین است؛ راه زیادی در پیش است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تصریح کرد: مقام معظم رهبری که درباره بیانیه گام دوم فرمودند، به این معنی نیست که این گام نهایی است، به این معنی است که گام دوم است؛ یعنی از آن فتنهها و مشکلاتی که دولتهای ستمشاهی ایجاد کردند، یک گام بعد از پیروزی انقلاب انجام گرفته است که در گامهای بعدی تمدن نوین اسلامی تحقق پیدا کند.
وی درباره مشکلات بسیار زیاد در راه رسیدن به تمدن نوین اسلامی گفت: دشمنان اجازه نمیدهند این تمدن محقق شود؛ کما اینکه در این سالیان به دنبال مدفون کردن انقلاب اسلامی در همین گام اول بودهاند.
حجتالاسلام والمسلمین نواب در توضیح آیه مد نظر گفت: برای تمدنسازی باید نقش زن و مرد باشد؛ هنوز هم در جوامعی، زن را در مسائل سیاسی و اجتماعی مساوی با مرد به حساب نمیآورند؛ آن حق و جایگاهی که اسلام برای زن در نظر گرفته است، در نظر نمیگیرند. قرآن میفرماید مؤمن و مؤمنه، او ذکر او انثی، یعنی نقش را برای هم مرد و هم زن به حساب میآورد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در اشاره به ارزش حیات طیبه اظهار داشت: معصومان (ع) در ادعیه خود این حیات طیبه را از خداوند متعال درخواست کردهاند؛ امام سجاد (ع) میفرماید وجعلنی ممن احییته حیات طیبه، خدایا مرا از کسانی قرار بده که به حیات طیبه گام گذاشتند و پیش رفتند.
وی با اشاره به آیه «وَأَن لَوِ استَقاموا عَلَی الطَّریقَةِ لَأَسقَیناهُم ماءً غَدَقًا» گفت: اگر دستورات اسلام به صورت دقیق عمل شود، گام به گام جامعه را به سمت تمدن مورد نظر پیش میبرد؛ وقتی تمدن اسلامی تمدن رم و ایران باستان را درنوردید، یک حاکمیت جدید و تمدن جدیدی را در قرون اول ایجاد کرد، اما آرام آرام به خاطر فاصله گرفتن از مسائل دینی، افول کرد. در آیات و روایت مؤیداتی است که انسان را به سمت تمدن اسلامی پیش میبرد.
حجتالاسلام والمسلمین نواب از عوامل رسیدن به تمدن اسلامی به قانونمداری اشاره کرد و اظهار داشت: قانونمداری بسیار مهم است؛ در جوامع اسلامی رهبران دینی بیشترین توجه را به قانون دارند؛ در مسأله کرونا هم وقتی دانشمندان گفتند که باید اینطور مسائل رعایت شود، مقام معظم رهبری تمام موازین و قانون مداری که باید انجام شود را در برنامههای خود داشتند؛ قانون مداری میتواند در جامعه تأثیر شگرفی داشته باشد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت دومین عامل را پایبندی به اخلاق و معنویات دانست و توضیح داد: معنویات همین زیارتها است؛ همین برنامههای عبادی و اخلاق مدار بودن است؛ هر کس در چارچوب مسائل اخلاقی عمل کند زمینههای شکوفایی تمدن است.
وی سومین عامل را تشویق و تکریم دانشمندان عنوان کرد و ابراز داشت: دانشمند همیشه باید مورد توجه قرار گیرد تا رو به تعالی و پیروزی برود؛ مرجع تأثیرگذار جامعه دانشمند است؛ اگر روزی دیگران غیر از دانشمندان مطرح شدند و دانشمندان عقب زده شدند، آن جامعه روی صلاح و پیروزی را نخواهد دید.
حجتالاسلام والمسلمین نواب چهارمین عامل رسیدن به تمدن اسلامی را افزایش تعامل علمی و کتابخانهای دانست و ابراز داشت: برای رشد نیاز به همینها هست؛ کتابخانه بغداد یا کتابخانههای دیگر که در مراغه یا جاهای دیگر بود که در قرون میانی به آتش کشیدند، اینها زمینه افول را ایجاد کرد و دشمن به دنبال این بود که اینها را از بین ببرد؛ امروز هم دشمن مستکبر به دنبال ترور دانشمندان است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: یک روز شهید بهشتی، شهید مطهری، شهید مفتح و امروز هم دانشمندان هستهای مانند شهید فخریزاده را به شهادت میرسانند؛ دشمن به دنبال افول ما است؛ نمیخواهد تمدن نوین اسلامی را شاهد باشد.
وی ایجاد مدارس و مراکز علمی را از دیگر عوامل رسیدن به تمدن نوین اسلامی دانست و گفت: تعداد دانشمندان، مقالات علمی، تحصیل کردگان، تعداد مراکز و مدارس علمی قبل از انقلاب و امروز را مقایسه کنید؛ در گذشته در برخی استانها دانشگاه نداشتیم؛ یک مدرسه عالی داشتیم؛ اما امروز در تمام کشور اعم از شهرهای مرکز استان و یا شهرستانها، دانشگاههای مختلفی وجود دارد و به دنبال دانشجو میگردد.
حجتالاسلام والمسلمین نواب مسائل باعث شکست یک تمدن را اینگونه برشمرد: اگر یک حاکمیت مستکبر شد زمینههای افول پیدا میکند؛ شما درباره خود امریکا با قدرت کذایی میبینید که استکبار آمریکا باعث شده است که در جامعه جهانی افول پیدا کند؛ جهل و خودکامگی هم از دیگر زمینههای ضعف است؛ جدایی دین از سیاست که دین برای خود یک راهی برود و سیاست راه دیگری برود هم از عوامل افول و ضعف هست.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: فقدان همبستگی و وحدت اجتماعی، تأکیدات امام خمینی (ره) درباره وحدت کلمه، سخنان ایشان درباره وحدت و همبستگی جوامع اسلامی توجه به این نکته بوده است؛ فساد و تجمل گرایی هم که جاهلیت اولی است، یکی از زمینههای ضعف و افول یک تمدن است؛ خداوند در آیات کریمه از تبرج و خودنمایی کردن نکوهش کرده است؛ اینها زمینههای ایجاد رخنه و شکاف در جامعه میشود و به جای فلاح، جامعه را به سمت سقوط راهنمایی میکند و پیش میبرد.
وی هجوم دشمنان و بیگانگان را نیز در ضعف یک تمدن مؤثر ارزیابی کرد و توضیح داد: این هجوم ممکن است دو تأثیر داشته باشد؛ یکی اینکه آن کشوری که مورد تهاجم قرار گرفته است بترسد و وحشت کند و دیگر اینکه خود را پیدا کند و مقاومت کند؛ نتیجه مقاومت پیروزی است؛ تمام دشمنان در نابود کردن سوریه فعال بودند اما سوریها روحیه خود را نباختند و با راهنماییهای رهبر معظم انقلاب سوریه روی پای خود ایستاد و مقاومت کرد.
حجتالاسلام والمسلمین نواب مثال زد: نظام جمهوری اسلامی ایران که در سالهای آغازین انقلاب مورد هجوم قرار گرفت، اما حضرت امام (ره) فرمودند دزدی آمده است و سنگی انداخته است، مقاومت کردند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت تعصبات قومی و گروهی را نیز باعث شکاف و سقوط تمدن دانست و گفت: هر کدام از این موارد میتواند یک نظام مقتدر متمدن را دچار هرج و مرج کند؛ چیزی که امروز در امریکا میبینید که در بین طرفداران ترامپ و دیگران ایجاد شده است.
وی معنویات را یکی از مؤلفههای رسیدن به تمدن دانست و گفت: یکی از نمادهای معنویات زیارت و حج و عمره است که همه زیارت اماکن مقدسه و توجه به خداوند است که موجب رشد معنویات میشود.
نظر شما