به گزارش خبرگزاری حوزه، کتاب «واژه های اخلاقی از اصول کافی» اثری از مرحوم آیت الله علی مشکینی است که در آن، نکاتی زیبا و قابل استفاده پیرامون مباحث مختلف اخلاقی آمده و «حوزه نیوز» منتخبی از این نکات را در شماره های گوناگون تقدیم علاقه مندان می نماید.
* قهر کردن با برادر دینی
(۱) رسول خدا(ص) فرمود: بیش از سه روز جدایی و قهر کردن روا نیست.
شرح:
علامه مجلسی گوید: ظاهر این حدیث این است که اگر بین دو برادر دینی در اثر کوتاهی کردن در آداب معاشرت کدورتی پیدا شد و سرانجام به قهر و جدایی کشید، نباید بیش از سه روز به متارکه ادامه دهند و اما قهر در این سه روز ظاهرا عفو شده است؛ چراکه سبب تسکین غضب و بدخلقی در این مدت است، با اینکه دلالت آن بر جواز ضعیف است. و (باید دانست که) این گونه اخبار مخصوص است به غیر بدعت گذاران و هواپرستان و آنان که بر گناه خو گرفته اند و آن را رها نمی کنند؛ وگرنه قهر و جدایی از آنان مطلوب و این خود یک نوع نهی از منکر است.
(۲) حضرت صادق (ع) فرمود: دو مرد به صورت قهر کردن از هم جدا نشوند جز اینکه یکی از آن دو سزاوار بیزاری (خدا و رسولش) و لعنت (یعنی دوری از رحمت حق) گردد، و چه بسا که هر دوی آنان سزاوار آن شوند.
(۳) رسول خدا(ص) فرمود: پس هر کدام از آن دو (که با هم قهر شده اند) به سخن گفتن با برادرش پیشی گرفت، او در روز حساب پیشرو به بهشت باشد.
(۴) امام باقر(ع) فرمود: خدا رحمت کند مردی را که میان دو تن از دوستان ما الفت اندازد، ای گروه مؤمنین باهم انس و الفت گیرید و به هم مهربانی کنید.
(۵) امام صادق (ع) فرمود: تا هنگامی که دو مسلمان با هم قهر هستند پیوسته شیطان شادمان است و همین که باهم آشتی کنند، زانوهای شیطان به لرزد و بندهایش از هم جدا شود و فریاد زند:ای وای بر او (و مقصود از او خود شیطان است) از آنچه بدو رسد از هلاکت.