به گزارش خبرگزاری «حوزه» از تهران، حجت الاسلام والمسلمین هادی صادقی، رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه با حجت الاسلام سید ناصر میرمحمدیان، مدیرعامل بنیاد هدایت در ساختمان مرکزی قوه قضائیه دیدار و گفتوگو کردند.
حجت الاسلام والمسلمین صادقی با توجه به اهدافی که بنیاد هدایت دنبال میکند، گفت: آنچه که در حوزه کاری شما به ما مرتبط میشود، چند محور مشخص دارد اما ممکن است با تفکر و تأمل در این زمینه بتوانیم کارهای دیگری را نیز تعریف کنیم.
وی شوراهای حل اختلاف را یکی از زمینههای کاری مشترک دانست و اظهار داشت: حدود ۷ هزار شعبه شورای حل اختلاف در سراسر کشور داریم که حدود ۳۲ هزار نفر در آنها فعالیت دارند. از این تعداد تقریباً ۲۰ هزار نفر عضو شوراها هستند و ۱۰ الی ۱۲ هزار کارمند نیز در خدمت این کار هستند. شعب روستایی ما حدود ۲۶۰۰ شعبه است و مابقی شهری هستند.
حضور فعال روحانیون در شوراهای حل اختلاف
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه افزود: در بسیاری از این شعب روحانیون نیز به عنوان اعضای شورا حضور دارند. کار شورای حل اختلاف رسیدگی به دعاوی سادهتر مردم در امور مالی با قصد و غرض صلح و سازش دادن است که تا به امروز سقف آن ۲۰ میلیون تومان بوده و با تصویب قانون جدید تا ۵۰ میلیون تومان افزایش پیدا خواهد کرد.
حجت الاسلام والمسلمین صادقی با بیان اینکه در دعاوی کیفری، حجم قابل توجهی از جرایم قابل گذشت نیز به شوراهای حل اختلاف ارجاع داده میشود، گفت: همچنین برخی از امور حسبیه نیز در شوراها رسیدگی میشوند؛ مانند حصر ورثه، تحریر ترکه، موقوفی ترکه. در کنار اینها بحث تخلیه اماکن مسکونی نیز رسیدگی میشود.
وی افزایش صلح و سازش را رسالت اصلی شوراهای حل اختلاف عنوان کرد و اظهار داشت: در دوران آیت الله شاهرودی که این مجموعه راه اندازی شد، تعداد اعضای شوراها به ۱۵۰ هزار نفر رسید. در هر روستا و کوی و برزنی یک شورا بود و بنا بود که هر مسجدی یک شورای حل اختلاف داشته باشد اما به دلایل مختلف عملاً بسیاری از این شوراها فعال نبودند.
صلح یاران به کمک شوراهای حل اختلاف میآیند
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه با اشاره به روند کاهشی تعداد شوراهای حل اختلاف در طول این سالها به منظور ساماندهی بهتر، گفت: در قانون جدید نیز مجدداً تعداد شوراها کاهش پیدا میکند اما ما میخواهیم به سبک دیگری این تعداد را افزایش بدهیم و آن سبک «صلح یاری» است.
حجت الاسلام والمسلمین صادقی یادآور شد: روند کنونی شوراها حالت دولتی و کارمندی به خود گرفته است یعنی ما برای شوراها ساختمان تهیه میکنیم و افراد به صورت اداری و در ساعات مشخصی در آنجا مشغول به فعالیت هستند.
وی صلح یاری، همیاران صلح و طلایه داران صلح و سفیران صلح را عناوین جدیدی برشمرد که در طرح توسعه غیر رسمی شوراهای حل اختلاف به کار گیری میشوند و یادآور شد: افراد آزادی که دوست دارند به برقراری صلح و سازش میان مردم کمک کنند در این طرح جای میگیرند اما لازم نیست که به صورت رسمی جایگاهی داشته باشند و با ساعت کار مشخصی انجام وظیفه کنند.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه تصریح کرد: در این طرح از افراد معتبر، ریش سفید و نافذ استفاده خواهیم کرد. بخشی از این کار میتواند به دوش روحانیون مساجد باشد.
هکاری با امامان محله در طرح «همیاران صلح»
حجت الاسلام والمسلمین صادقی در توضیح طرح «همیاران صلح» گفت: ما میتوانیم چیزی شبیه شورای حل اختلاف را در مساجد داشته باشیم. امامان محله و مساجدی که توانایی لازم را دارند آموزش میبینند و برای حل و فصل اختلافات مردم مشغول به فعالیت میشوند.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه با توجه به ظرفیتهایی که امامان محله در سازش دادن میان طرفین اختلاف دارند، گفت: ما افرادی را سراغ داریم که بیش از ۳۰۰ پرونده قتلی که حکم قصاص داشته اند، را رضایت گرفته است.
مشهد؛ پیشتاز اجرای طرح «همیاران صلح»
حجت الاسلام والمسلمین صادقی از پیاده سازی این مدل در مشهد مقدس خبر داد و ابراز داشت: در گام اول ۴۸ مسجد و در گام دوم این تعداد به ۸۰ مسجد افزایش پیدا کرد. از شوراهای حل اختلاف هر منطقه مشهد، پروندههای مربوط به آن محلهها را به آنها ارجاع میدادند.
وی بیان داشت: برخی از این همیاران صلح در ظرف ۳ ماه به ۲۰۰ پرونده رسیدگی کردند و نیمی از آن دعاوی به صلح ختم شد. این طرح بسیار ارزشمند موجب شد افراد زیادی برای حل مشکلشان به مساجد محل مراجعه کنند و به مسجد محوریت بخشیده است.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه گفت: حدود ۴۰ درصد پروندههای دادگستری به شوراهای حل اختلاف ارجاع داده میشود؛ بنابراین با توسعه این طرح، باری از دوش شوراها برداشته خواهد شد.
پیشنهاد معرفی امامان محله برای همکاری با طرح «همیاران صلح»
حجت الاسلام والمسلمین صادقی اظهار کرد: ما میتوانیم با کمک شما امامان محلهای را که توانایی فعالیت در این طرح دارند را شناسایی کنیم، آنها را آموزش دهیم و از این ظرفیت استفاده کنیم.
وی مصلح بودن را یکی از شئون روحانیت دانست و گفت: فارغ از این طرح، هر روحانی میتواند مصلح باشد و با این نگاه اختلافات مردمی را حل و فصل کند؛ شما میتوانید در این زمینه فرهنگسازی کنید.
رئیس مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه اظهار داشت: برخی از مساجد تهران سالها است که مشاوره روانشناختی و مسائل خانواده دارند؛ بنابراین محوریت مسجد در مسائل اجتماعی، اخلاق و دینی را باید بپذیریم و آن را احیا کنیم. نهادهای حاکمیتی نیز باید به این کار را توسعه بدهند.
حجت الاسلام والمسلمین صادقی طرح میانجیگری و داوری را نیز از طرحهای دیگر در زمینه صلح و سازش میان مردم برشمرد و گفت: افرادی که توانمندی لازم را دارند به ما مراجعه میکنند و ما برای آنها پروانه صادر میکنیم.
وی به فعالیتهای ستاد ملی صبر نیز اشاره کرد و بیان داشت: در این ستاد نیز چهرههای مشهوری از جمله روحانیت حضور دارند و رسالت اصلی این ستاد نیز توسعه فرهنگ و عملیات صلح و سازش میان مردم است. صلح یاران نیز ذیل این ستاد تعریف شده است.